Danspartner sökes – Årets julklappstips!

Eller sockerkaksbagerska, berättare, promenadkompis eller musikant….

Vad är just DU bra på? Vet du om att du behövs, att du är värdefull och att du kan göra skillnad genom att bjuda en medmänniska på en stund av livsglädje och kvalitet då och då. Det handlar inte om något livstidskontrakt, om att gifta sig, eller binda upp sig på något orimligt sätt. Det handlar om frivilligverksamhet.

Du som har ork och tid. Kontakta Frivilligcentralen. Fundera på om du skulle kunna avvara en liten stund då och då. Ge bort en stund som berikar både ditt eget och en annans tillvaro. Vilken gåva!

Vi skulle behöva börja att träna oss i det tankesättet – NU.

När 40-talisterna blir gamla och den stora boomen med äldre kommer – samtidigt som den arbetande generationen krymper och allt färre tenderar att söka sig till äldreomsorgen som arbetskraft, då kommer vi att vara glada för varje medmänniska som tar sin roll son just med-människa på allvar. I många andra länder är detta en självklarhet.

Om du visste hur många gånger jag tänkt tanken: Tänk om vi hade en danskavaljer som kunde besöka det här boendet en halvtimme i veckan eller månaden, dansa ett par danser med någon av alla dessa fina damer med längtansfulla ansikten som kanske är fjättrade vid en rullstol eller inte har någon som någonsin mer säger: Får jag lov…..

Kan personerna inte längre delta i dansen så kan man delta i gemenskapen kring en medryckande melodi och ryckas med i glädjen av att se någon annan dansa. Om ni bara visste vilka små mirakler en välkänd melodi kan göra med en människa, med en kropp, med en själ. Den kan få igång mekanismer och sprida glädjeendorfiner genom trötta hjärnor.

Om du inte kan dansa, så kanske du kan baka en sockerkaka, låta någon delta, bidra till doften av "hemma"  och känslan av fest och helg…. Eller läsa ett par kapitel ur en rolig bok….. Göra en manikyr… eller bara sitta kravlöst intill en medmänniska som behöver det.

Du kanske har helt andra ideér. Bra! Det är bara din egen fantasi som sätter gränser för vad du kan göra för att göra skillnad.

http://www.umea.se/umeakommun/omsorgochhjalp/anhorigaochvolontarer/villdublivolontar/frivilligcentralen.4.bbd1b101a585d7048000172647.html

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.