Tangenser och profeter

Hösten är hemmets tid – så har jag känt i alla tider. Man (jag) blir sugen på att fräscha upp, förnya och göra det allmänt mysigt.  R och jag har ganska (för att inte säja diametralt) skilda  uppfattningar om  mycket här i världen. Bland annat om detta. Där jag vill ha saker på ett visst ställe – för ordningens och trevnadens skull – vill han ha allting ständigt och praktiskt till hands – helst liggande just på den plätt där han senast lade den ifrån sig. Den plätten tenderar ofta att vara matbordet i kök eller vardagsrum. Så har vi fördelat hemmets sysslor. Han drar fram, och jag plockar bort både hans och mina saker. Ofta får jag ägna en ansenlig del av dagen åt att leta hans ”förlorade” ägodelar. Min barnsliga pedagogik om att alla saker behöver en egen plats – ett eget hem, går inte hem…och så går dagarna ifrån vår tid. (Jag har förstått att detta är en vanlig fördelning i de bästa av hem)

Det allra senaste i heminredningstrender ovan polcirkeln just nu – är att toppa ”mysfaktorn” med ett avancerat men mycket anskrämligt laserinstrument – ett avvägningsinstrument. Det flyttade in hos oss igårkväll. Ett vederstyggligt åbäke på tre ben (naturligtvis placerat mitt i finrummet) som för stunden upplystes av mysljus och tillika röda prickar som fick mig att ängsligt spana efter lasermannen i fönstren. Detta fick den nyblivne pensionären att tindra som en julgran och sades vara lösningen på många av hans problem.

Temat vid förmiddagskaffet idag fortsatte lite på samma tema. Hur beräknar man olika saker, såsom lutningar lyftkraft och annat kryptiskt? IngenjöRen noterade att jag snabbt blev ”blondare” än vanligt när han skissade avancerade beräkningsformler på baksidan av ett kuvert efter att jag i ett oförsiktigt ögonblick ställt en kontrollfråga. Han hävdade att de minsann fick lära sig detta tidigt i skolan – i Glommersträsk på medeltiden. Jag kontrar genast med Jesaja:6 som jag som ”belöning” fick högläsa för klassen i tvåan – en gång när jag blev först klar med en teckningsuppgift och som jag sedan dess kan som ett rinnande vatten. Skilda världar måhända…. Jag har inga som helst minnen av trigonometriska funktioner såsom cosinus eller  tangens men har troligen lärt mig det någongång. (Sannolikt tecknade jag avancerade karikatyrer av läraren i marginalen under genomgången)  Pi har jag ett traumatiskt minne av, men kommer faktiskt ihåg talet 3,14, även om jag tycker att Pi är liksom mer vore ett gulligt namn på ett könsneutralt husdjur.

Ni förstår att jag skojar va? Men sanningen att säja så tycker jag det är olickligt praktiskt att vara bra på så olika saker som vi två är. Desssutom är ju familjen kompletterad med en ungdomlig själ – Leo, som tillför både energi, hormoner och motion till oss. Perfekt!

4 kommentarer

  • Gunnel Forsberg (inläggsförfattare)

   Ja jag har förstått att jag inte är ensam:) Önskar er en härlig tid i Eilat!

 1. Mona

  Ja det är ju onekligen spännande det där, att kvinnor ofta tenderar att ”stöka undan” hela tiden och att män allt som oftast är ”bra på att söka men dåliga på att finna” och då gäller det dessutom oftast deras egna saker…suck…Då är det lättare med matematiska grubblerier där det faktiskt finns vetenskapliga svar! OM de känns intressanta att ta till sig… 🙂 Kram på er och grattis i efterskott till ingengöRen!

 2. Gunnel Forsberg (inläggsförfattare)

  IngenjöRen tackar förstås i efterskott för uppvaktningen:) Jag tänker på dig som har så många små och en stor kille som ”hjälper dig” så inte livet blir alltför sterilt och prydligt 😉 Kram Mona!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.