Vår Lofotentripp Del 1

Kl 12.00 i onsdags bar det av. Vi inväntade varuleveransen och stack därefter  fort fort innan något nytt projekt skulle uppenbara sig och försinka oss. Vi hade en färja att passa från Bodö så det gällde att hinna i tid. Vi har ju haft en tendens att ha missflyt de få gånger vi försökt oss på någon form av ledighet så nu var det spännande att se om allt kunde gå vår väg denna efterlängtade gång. Detta skulle komma att bli vår första gemensamma minisemester på flera år och vi lämnade vykortet fulla av förväntan.  R gasade lite väl häftigt som vanligt och jag höll fast mig i hatten och hjälpbromsade så gott jag kunde från min plats när jag inte gav ifrån mig små diskreta varningsljud – för säkerhets skull.

Mycket riktigt – vid gränsen stod norsk polis OCH tull redo att göra en riktigt g r u n d l i g genomgång, alkoholtest, förmaningar och allt som vi inte behövde just denna gång. Vi har aldrig tidigare stoppats i tullen under dessa snart 4 år som vi varit här. Allt var dock i sin ordning och vi kom oss lyckligt på färjan som skulle ta oss till Moskenes  längst ut på Lofoten. Vi hade nästan 3 dygn på oss. Tiden kändes oändlig. Redan från färjan kunde man få en försmak om hur vackra vyer vi skulle få se. Det kändes oerhört lyxigt med all denna tid – och solen sken på oss hela resan och naturen bjöd på spegelblankt hav, späckhuggare, sälar, fåglar och fisk av olika slag.

Väl framme i Moskenes satte vi kurs mot en liten fiskeby  med världens typ kortaste ortsnamn – Å. Mycket pittoreskt och vår förbokade rorbue var helt ok. Vi satt ute på altanen och tittade rakt ner i det smaragdgröna vattnet och på de hisnande topparna. Vacker och dramatisk natur. Leo hade fullt sjå med att hålla koll på fiskmåsarna.

P1140179

 

En förväntansfull Gunnel med kameran i högsta hugg

P1140172

 

Redan från färjan fick vi en föraning om hur vacker Lofotens natur skulle vara

P1140171

Somliga lät sig även imponeras av hästkrafters antal och andra oväsentligheter

P1140191

 

Utsikten från vår stuga byggd på pålar i Norska havet.

P1140194

 

Utsikt över hamnen

P1140196

 

En av alla de vackra sjöfåglar vi fick se

 

P1140210

 

Ett gäng späckhuggare gled förbi alldeles utanför. En mäktig syn!

P1140214

Naturligtvis lite kvällsfiske från land. 6 små sejar blev fångsten. Den dagens tävling vann jag.men de var så små så de fick gå hem till….sej…förstås. Här fick jag även pröva på känslan att vara 1 år och ta sig uppför en trappa. Ingenting för småväxta fruntimmer.                  Mer anpassat för jättar.

P1140223

 

Torrfisk hängde överallt på torkställningar. En stor exportvara till medelhavsländerna.

P1140224

 

Alla sorters hus. Allt ifrån enkla fiskarstugor, förfallna ruckel, pittoreska trähus till moderna villor i det gröna prunkade landskapet.

 

 

4 kommentarer

  1. mexan

    Magiskt, helt enkelt magiskt och vilken bra ide´!
    Vi har varit till Stamsund och hade en fantastisk tur över då vi kunde sitta i linne hela vägen, såg ”bara” tumlare men vad vackert!!

    Du ser dessutom så fräsch och fin ut att en nyponros skulle bli förlägen=)

    • Gunnel Forsberg (inläggsförfattare)

      Hur har vi det med synskärpan? Inte en nyponros i sikte, men som min pappa brukade säja: Du ser bra ut – på håll! 🙂 Det är verkligen helt magiskt u vårt grannland – när vädret är på rätt humör! Glad sommar förresten:)

  2. Björn Brant

    Tack för alla fantastiska bilder från Lofoten. Inte utan att vi längtar tillbaka dit.
    Bilden på vita huset med snickarglädje är väl nere i Å. Bott några ggr på Lofoten och Västerålen innan
    digitalkamerornas tid så det blev inte fotat då som nu för tiden.

    • Gunnel Forsberg (inläggsförfattare)

      Roligt att du uppskattar bilderna! Ja digitalkamera är verkligen en bra grej. Man kan slösa men utan att det kostar. Det vita huset är mycket riktigt beläget i Å:) Ni kanske får göra er en till tur till Lofoten:)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.