Hortensiamörderskan

Projekt sega mjukkakor påbörjat, degen är satt och ett nytt recept med betoning på ”seg” testas. Jäs sir! Fisken är saltad. Nu återstår bara att se om jag kan engagera chefen i fiskrökarprojektet.

Medans jag står och arbetar vid diskbänken faller blicken på min eländiga hortensia. Det är den tredje i raden som jag lyckats ta kål på. Denna hankar sig fram men det är bara en tidsfråga innan det är kört. Frågan är vad jag för för fel.  De har alla vid inköp varit prunkande vackra blommande i blått och ljugrönt – mina favoritfärger. Nu har den tappat nästan allt bladverk och blommorna är mörkt grågröna. Är det vattnet? Är det jorden? Eller är det kärleksbrist? Tacksam för tips om det finns något jag kan göra för denna falnande skönhet.

2 kommentarer

  1. Birgitta

    Här lite tips som förhoppningsvis kan vara till lite hjälp:
    Plantera i kruka

    Trädgårdshortensian passar utmärkt att plantera i stora krukor, använd rhododendronjord och lägg lecakulor i botten för bra dränering. Murgröna är fint att samplantera med hortensia.

    Plantera i trädgården

    Gräv en grop som är lika djup som krukans storlek och dubbelt så bred som krukdiametern. Hortensian trivs i porös humusrik jord. Blanda gärna kogödsel och rhododendronjord med den befintliga jorden och vattna rikligt innan du sätter plantan i gropen. Fyll på med jord. Vattna rikligt de första veckorna efter utplantering.

    Färger

    Rosa och blå hortensior kan skifta färg beroende på surhetsgraden i jorden. Blå hortensia vill inte ha kalk eller gödsel med kalk. I neutral eller svagt sur jord kan blå blommor gå över i rosa eller rött, står växten placerad i surjord (rhododendronjord) håller sig blommorna blå eller lila. Man kan även tillföra aluminiumsulfat (Färga mig blå)för att behålla den blå färgen. Vita sorter ändrar inte färg.

  2. Gunnel Forsberg (inläggsförfattare)

    Hittar gamla kommentarer som jag missat! Bland annat denna:) Tack för fina tips. Tyvärr har jag fått lov att utesluta alla blommande växter pga allergi. Trist men sant! Men tack ändå!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.