Pumpa Läns Trafiken

tabellen

Att det blir glesare med bussförbindelserna  i både bygd och obygd kan konstateras. Busslinjer läggs ner och försvårar/omöjliggör resande i vårt vackra inland. Att det sitter i pengarna förstår man. Det är inte så konstigt. Men denna vår har jag blivit varse en företeelse som låter som ett skämt men dessvärre är bister verklighet. Frågor ställs till ansvariga, men svar dröjer.

Bussar går. Till och med 2 gg/d vilket är en ökning med det dubbla nu under sommaren.  Men vad hjälper det när de bara tar passagerare ena vägen. Till en början tror man att det blivit fel i trafikplaneringen men de senaste dagarna har jag hört berättas att fenomenet finns på andra ställen också. En massa turer körs – men man kan bara köpa biljett på vissa av dem.

Det ter sig mycket märkligt då kostnaden för själva bussen, bränsle och chaufförslön ändå ska betalas ut, men man avstår från att få intäkter i form av resande som löser biljett.

Är man konspiratoriskt lagd så skulle man kunna misstänka att man är ute efter att få konstatera faktum: Busslinjer är inte lönsamma – därför lägger vi ner dem…..Men så kan det väl ändå inte vara?!

Om det finns någon påläst människa som kan ge mig en bra förklaring varför man gör såhär så vore jag innerligt tacksam. Det måste finnas någon överjordisk förklaring som inte vi vanliga dödliga kan lista ut.  En bekant till mig som kört buss i många år bekräftar att detta inte är ovanligt förekommande, och att det är ett frågetecken som dryftats i många busschaufförers fikarum genom åren.

För den intresserade kan förtäljas att under sommaren ankommer en buss hit från Arjeplog må ons och fredag morgon. Den kan man inte åka hit med. Den kan man bara åka härifrån med kl 8.00. Det kommer att förvåna mig storligen om den turen får en enda passagerare i sommar.

Må ons och fre eftermiddag kommer postbussenkl 15.30. Den kan man åka hit med – men inte härifrån med . Fast den ska tillbaka till Arjeplog. Tillåt en liten människa att bli brydd, förvirrad och aningen förargad. Det är inte sånt här man vill informera om när ressugna turister ringer hit och frågar om förbindelserna.

En stilla undran är ju varför man inte bara har en buss – men som tar passagerare båda vägarna?

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.