Gunnels Vårtal 2015

brasan
Kära Sandvikare

Kan man förstå att det gått ett helt år sedan sist? Tiden fullkomligt flyger iväg. Allt snabbare för vart år som går. Och nu står vi här igen, i Sandviken, på den här platsen som vi älskar. Det som förenar oss – vi med alla våra olika anledningar att befinna oss just här. Att vila, fiska, umgås, köra skoter, vandra skida eller bara vara.

I år är våren senare än vanligt. Vi ser att snön ännu ligger djup och isen har knappt börjat att smälta. Likafullt lurar sommaren om hörnet. Och förr än vi anar är den här. Precis som det ska vara.

Och redan har jag sett stararna. Igår flög tre lommar spejande förbi på jakt efter isvakar, men det lär dröja innan de kan sjösätta på Tjaktjaure. Kråkorna, korpen och hackspetten friar så det står härliga till i de tidiga morgontimmarna när jag står här på sjön och njuter. Livet återvänder. Så fort första vaken öppnar sig så kommer sjöfåglarna och mellanlandar här inom räckhåll för kameralinsen på sin väg till häckningsplatserna på högfjället. Snart hör vi myggen och ser björkarnas skira grönska igen. Våren är här!

Det här året som har gått sedan sist vi stod här, har livet gått sin gilla gång för oss alla. Livet – som vi så lätt tar för givet. Precis som årstidernas gång förväntar vi oss att livet självklart ska fortgå, att vi ska fortsätta leva, ha hälsan och få se nya små världsmedborgare födas och växa upp.

Några av förra säsongens Sandviksbarn återkom här i vår som unga män och kvinnor. Det är alltid med lika stor förundrad och häpnad som man ser den förvandlingen. Hur fort det går. Livet. De som nyss knappt nådde med näsan ovanför kassadisken har plötsligt växt om sina föräldrar. Precis som det ska vara när livet är som det ska. När det är som bäst.

Från andra sidan jordklotet och Kenya får vi regelbundet rapporter om lilla Solbritt och hennes vänner. De hälsar och tackar för de pengar som panten genererar. Lagom till jul så fick bland annat en pojke där i slummen en ny benprotes tack vare er. Visst är det fantastiskt?!

Just detta år har det blivit extra tydligt att morgondagen inte är självklar att ta för given. Vi vet att flera av er kära Sandvikare har fått möta sjukdom, svårigheter, sorg och förluster under det gångna året. Livshändelser som sätter spår och lägger sin skugga över livet och vardagen.

Vi vet att här tankar ni kraft energi och glädje – här i den här storslagna naturen. Och även om den byter skepnad tills nästa gång vi ses, så finns den här för oss alla att njuta av och glädjas åt.

Nu återvänder solen, de ljusa nätterna och blomningstiden, och vi önskar att ni alla och vi själva ska få ny kraft, en fin sommar, ett fint år tills nästa gång vi ses här för att välkomna våren tillsammans.

2015-04-30 Gunnel

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.