Mor lilla Mor

morr

Idag går givetvis tankarna till min kära lilla mamma Marianne i Lycksele som fyller 93 år idag.
Mamma är en ovanligt stark, vacker och klok liten 93-åring med okuvlig spirit och med alla sina sinnen i behåll även om orken kanske börjar tryta. Hennes liv har varit fyllt av möda, människor, matlagning och möten, av oändlig omsorg om andra.
Om jag blundar kan jag här och nu lätt framkalla bilden och se henne framför mig. I min barndoms kök, stående vid spisen och vispande sin dagliga kornmjölsgröt.

Som bondmora, fiskarhustru, sexbarnsmamma och mormor/farmor till 22 barnbarn och gammelmormor/farmor till många barnbarnsbarn. Man förstår att vi är många som burits av hennes omtankar och förböner under årens lopp.
Plötsligt minns jag – min barndoms Mors dag – Morsdagsmorgonen! En barndomstradition som jag försökt föra vidare, till mina egna barn, att just morsdagsmorgonen, med handskrivna kort och kaffe på säng, ännu idag kan vara en så fin och viktig sak för en mamma. Det är tanken det handlar om – och en ännu viktigare sak – att faktiskt sätta en tanke i verket!

På Morsdags morgon, smög vi som barn ut, ned till bäcken för att försöka vika undan det vissnade fjolårsgräset i hopp om att finna små blå violer – till Mor.En tårta, något litet paket och så gick vi i samlad tropp upp till mammas och pappas sovrum, sjöng och kurade ihop oss i fotändan i dubbelsängen där vi drack saft och fikade tillsammans. Jag minns att mamma hade mörkt midjelångt hår i en blank fläta som hon dagtid satte upp i en hårknut. Vi har den sötaste av mammor!

Vår kära starka lilla mamma. Ibland undrar jag om du föddes med den personlighet vi fått se – strävsam, idog, trofast, ständigt på språng och alltid med någon annans ve eller väl i tanken, eller om det slitsamma livet präglat dig så?
Ditt motto: Plikten först och nöjet sedan, har du verkligen levt upp till, och ibland så funderar jag över vart gränsen mellan dessa två områden går för dig. ”Arbetsglädje” pratar du ofta om, och vi har lärt känna dig som en person som älskar att vara verksam, men ibland undrar jag hur ditt liv skulle ha sett ut om ekonomi och livssituation hade tillåtit mera egentid och utrymme för dig själv som person och kvinna, och gett möjlighet att förverkliga dina egna längtans tankar och visioner. Jag gläds åt att du, trots dina fyllda 93 år, aldrig slutar upp att utveckla dig och över din förmåga att fortsätta ditt skapande och glädjas för varje ny dag.

Jag ser att det även finns andra sidor hos dig. Din kreativa och konstnärliga förmåga att skapa små speciella miljöer och smakfulla oaser kring ditt hem – alla träformationer, vackra stenar, blommor och utvalda föremål som du samlat.
Den prydligt uppmärkta stensamlingen från världens alla hörn, som nära och kära burit med sig. Där finns stenar från resor som Mamma själv, vi barn och gamla och nya vänner gjort. Samlingen med ströare är unik i sin storlek och sitt slag men det jag framför allt tänker på, är hyllan du fyllt med årliga urklippsalbum från slutet av 60-talet ända fram tills idag.

Vk, Dagen, Hemmets vän, Land, Ica-kuriren och Svenska journalen, är de tidningar vi växt upp med och som du samlat dina urklipp från. Födda, döda, artiklar om nära och kära, intressanta lokala eller världsomspännande urklipp.
Sorgliga, djupa, underfundiga och roliga klipp blandade på ett sätt som gör materialet till ett värdefullt Västerbottensdokument. Ordspråk och kluriga serierutor ur Staffans Stollar samsas där med dikter ur Lyckselebladet som lokala poeter och tänkare diktat. Andligt och världsligt om vartannat. Ett utmärkt tidsdokument och ett ovärderligt stöd för minnet hos alla oss barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Vilken skatt till eftervärlden!

93 år har gått. Dina värkande arbetsmärkta men så vackra händers ständiga gärningar – en förlängning av ditt varma hjärtas tankar – fortsätter fast tiden gått. I ditt kök stod så sent som härom året en korg full med tjocksockar, omsorgsfullt stickade, och pressade i väntan på nya små världsmedborgares fötter. På lillsoffan låg några barntäcken som du tillverkat.

Den gamla gröna symaskinen har gått varm och ditt hjärta klappar även för de som har det svårt i andra länder. Dit ska dessa täcken skickas. Jag känner igen tygerna från livets palett: Påslakan, gardiner och ett fint rödrandigt av indisk bomull som jag 1974 tänkte sy en byxdress av. Inget får förfaras. Du handskas med respekt för tingen och använder gärna resurserna igen. Så modern du är min lilla kretsloppsmamma. Långt innan begreppet återvinning myntades så var du redan där.

Häromåret när du skojade om att du ”satt din sista potatis” så visste vi alla, att så länge du lever, så länge det finns en möjlighet, så kommer du att verka och planera för en ny morgondag, ett nytt år, en ny omtanke eller en ny gärning för någon av oss alla som inryms i dina tankar.
Visst känner jag ett stänk av vemod, när jag för något år sedan hörde dina tankar om hälsa, framtid, och sviktande ork. Att ha sin invanda miljö, sin autonomi och sitt självbestämmande är viktigt för dig. Jag önskar dig en fin födelsedag, hälsa krafter och många omtankar. Jag önskar att du ska få gå även den här våren till mötes och att krafterna ska räcka.

Även om jag ofta tjatar om hur viktigt det är att du aktar dig för att ramla håller dig på benen och utrustar dig med stadiga skor, så älskar jag att du har satt dina snygga röda sandaletter med hög klack på spiken innanför dörren. De är det första man ser när man kommer hem till dig, och jag tycker att de ger den viktiga motpolen till arbetskläderna, och är min fina lilla mamma i ett nötskal.
Mamma vi älskar dig!

4 kommentarer

 1. inger

  God morgon Det låter som min mamma ..det du skriver om din..Ett par röda högklackade skor hade hon,som hon inte kunde ha.Men jag uppmuntrade henne att köpa sina längtans skor ändå..när hon dog satte jag på henne skorna För det visste jag att hon skulle ha gillat Fint att läsa om din mamma..som öppnade upp mitt minnesarkiv..Allt gott och väl önskar jag DIG i din dag

  • Gunnel Forsberg (inläggsförfattare)

   Ja tänk att vi nästan alla har eller har haft en mamma att relatera till. Tack för uppmuntran!

 2. Christina Harrefors

  Gunnel, du skriver så fint om din mamma! Jag blir glad när jag läser, det hade kunnat vara skrvet till min mor som också fick ett långt rikt liv. Hon dog när hon var 94 men fram till dess, redig och klar och otroligt aktiv. Gläd dig åt att du fortfarande har din mamma i livet och besök henne ofta. Tids nog finns hon inte mer och saknaden blir bara större med åren, åtminstone är det så för mig. Men det som gläder är alla fina besök och samtal vi haft.
  hälsar
  Christina Harrefors

  • Gunnel Forsberg (inläggsförfattare)

   Tack Christina. Ja hon känns viktigare och viktigare ju äldre jag blir och ser mitt sammanhang,mitt förr och mitt nu

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.