En gårdfarihandlares koffert – igen

Lite nu och då under 60-talets senare del dök han upp – gårdfarihandlaren, akrobaten och originalet Hjalmar Hjukström.

Med hjärtat i halsgropen såg man honom komma nervinglandes på gården  med sin stora svarta packcykel. Hans ankomst var en alltid lika spännande tilldragelse och ett välkommet inslag. Besök från världen utanför Vindelgransele hade man inte varje dag.
 
Någonstans ifrån kom han, på väg mot ett okänt mål. Det fanns ett inslag av teater och cirkus kring denne – som jag minns – ganska voluminöse vagabond i sina mörka ”vämmarnsbyxen” och grova skor.
 
Innan det var dags för hans "Pandoras ask" – kofferten – att öppnas, tog han god tid på sig för att invänta att gårdens folk skulle samlas kring honom. Under tiden gjorde han akrobatiska konster ute på gräsmattan.
 
Vips så stod denne – i mitt minne – gigant, på händer och vi fnissade och gapade storögt över konsterna och över hur vig han var. I mina ögon var han oerhört gammal men jag antar att han då var kanske runt 55-60 år.
 
Efter ett par koppar kaffe med dopp och lite småprat, knäppte han så äntligen upp remmarna och spännena i sina stora koffertar och fällde upp locken. Jag kan än i denna dag förnimma doften. Det luktade ”nytt”. Nya rutiga flanellskjortor, dambenkläder i vitt och laxrosa, med eller utan ben och herr dito i vitt i kammad bomull med y-front. Där fanns barnunderkläder, linnen och så dessa förhatliga livstycken. Allt var av finaste kvalitet.
 
Mängder av sybehörsamsades med nålbrev, trådrullar, sykrita, brylcreme, tyger, förkläden och så alla dessa kammar. Stora bruna eller svarta herrkammar. Stålkammar, pinnkammar och så – familjepack. Jag minns en gul pärlemorplastkam med glitter och dekorkant med vackra brutna prismor, hur den luktade och smakade när man slickade på den – lite giftigt plastigt liksom.
 
Där fanns Karlssons klister, tryckknappar, skokräm, och björntråd. Blårutiga vardagsnäsdukar för herrarna och vita till damerna. Dessutom fanns fina tunna pappaskar med broderade tunna presentnäsdukar av batist. Damstrumpor av nylon, tillhörande strumpeband och strumpebands-knappar. Kan ni känna den lyxiga silkeskänslan?
 
Vad minns du att det fanns i hans koffert? Jag minns i allafall att vi förundrades över hur otroligt mycket som fick plats i den.
 
Sistpå när det var dags att betala för kalaset tog han så fram den verkliga sevärdheten – sin tjocka svarta plånbok av dragspelsmodell med massor av fack, och fler sedlar än man någonsin sett på en och samma gång.
 
Sista gången jag mötte honom var 1975 och jag hade då blivit lycklig ägare till en kassettbandspelare. Det var nog antagligen det sista året han cyklade omkring i mina hemtrakter. Som spirande tonåring såg jag då honom ur ett lite annat perspektiv och insåg hans potential som berättande underhållare.
 
Mamma serverade små läckra tunnpannkakor med hjortronsylt till middag och han gjorde verkligen heder åt anrättningen. Dessvärre med en lite dålig tajming, vilket innebar att han var knäpptyst tills han lastat in en rejäl tugga – då först kom historierna i en strid ström tillsammans med en ansenlig mängd fragment av tunnpannkaka och hjortronsylt. Han var en god berättare men det blev lite svårt att följa tråden mellan pannkakorna.
 
Den dagen spelade jag in en stund av hans berättande på min kassettbandspelare i smyg, och idag skulle jag ge bra mycket för att hitta detta band, och än en gång få lyssna till denne store man. Och tänk om man bara för ett litet ögonblick återigen skulle få glutta ner i hans stora koffert. Vilken skatt!
 
Jag kan idag känna mig previligerad som fick möta honom – Hjalmar Hjukström, en minnesvärd profil från min barndoms dagar.
Etiketter: , , ,

6 kommentarer

  1. Katarina

    Hej
    Vilken underbar och kärleksfull beskrivning av Hjalmars besök. Jag minns besöken ungefär likadant. Han bodde i mitt föräldrahem när han kom till Granö för att sälja sina varor, min mamma fick ärva boendet från farmor där han bott när hon var husmor på vår gård.
    Då har du säkert också hört honom berätta om sin sk. fästmö Frideborg Lindeborg som han sas ha träffat när han plockade sockerbetor i Skåne.
    Tack för att du gav mig detta nostalgiska minne från barndomen.

  2. Hanna

    Hej! Har just hittat hit till din blogg 🙂
    Nu är jag bara 25 år ung.. Men min pappa har berättat om Hjalmar för mig, tror han var tremening med min farfar eller nått och brukade sova över hos dem rätt ofta.. Minns att pappa sa att han hade speciel cykel med ballongdäck och ibland hade han 3 väskor 1 fram och 2 bak, tänk vad stark att cykla med dem i uppförsbackar!

    Jag ringde iaf pappa och läste detta och han hälsar att det var fantastiskt bra beskrivet, ”det var ju som en helt annan värld när han kom ut till småbya!”

  3. Gunnel Forsberg

    Svar till Katarina (2010-02-09 12:58)
    Tack Katarina! Nej tyvärr minns jag inte att jag hörde talas om Frideborg, det låter verkligen spännande! Det som är så kul är ju att runt om i vårt län finns det nästan lika många historier om hónom som det finns människor som minns! Jag hoppas att många skriver här och berättar sina små minnen!

  4. yvonne

    hej

    Även jag minns gårdfarihandlaren han hörde hemma i Lomselenäs, Sorsele kommun . Det jag minns bäst var hans lilla låda med ”flicksaker” små hårspännen ,band och ibland nån liten ring. Det var högtid när han kom jag bodde i en by utan bilväg så han styrde sin cykel till oss efter en traktorväg. Han hade tyg också , mamma köpte en gång , till en klänning åt mig , rosa med små vita korsstygn på, då var jag fem år och minns fortfarande klänningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.