Ska landstingen göra lika?

Alla landsting gör inte lika då det gäller satsningar på dyra läkemedel,avgifter för olika behandlingar och satsningar på hjälpmedel. Ska det vara så eller ska vi försöka harmonisera avgifter. För tex hjälmedel, synen på subventionering av preventivmedel, avgifter för sterilisering och kan vårt landsting som sagt helt nej till omskärelse av pojkar göra det då vi i dagsläget är ensam om detta i vårdsverige!! De här frågorna har idag diskuterats på ett gemensamt landstingsledningsseminarium i Stockholm. Alla ledande politiker och tjänstemän deltar och diskussionerna gick öga.

För mig känns det rätt att vi tar den här diskussionen på allvar även om det är en liten del av alla våra svåra utmaningar vi har för att säkra en jämlik och rättvis hälso- och sjukvård över hela landet. Den kommunala självstyrelsen spelar också en viktig del i den här debatten. Än så länge har vi direktvalda landsing som tar ut skatt i demokratiska förankrade beslut i varje landsting. Vi har en process i varje landsting där vi regionala politiker diskuterar med medborgare och med vår proffession hur vi med våra skatteintäkter i Västerbotten ska prioritera vad som ska göras i vården och vilka avgifter vi har.

Men samtidigt så vore det bra att vi i alla fall i den Norra regionen har så lika prioriteringar som möjligt vad vi ska erbjuda medborgarna i den offentligt finansierade vården och vilka avgifter som gäller. Bor man nära våra gränser kan de se konstigt ut om det skiljer väldigt mycket på grund av vilken sida av gränsen man bor. Dessutom är oftast patientföreningar väldigt duktiga på att bevaka att olikheterna inte är för stora.

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.