Petter Nilsson(SD)

Vindkraft och kommunalt självbestämmande!

Morgonens livesändning:

Regeringen vill nu göra ingrepp i det kommunala självstyret genom att försvaga det kommunala vetot mot vindkraft. Något man kallar för att ”tidigarelägga och göra kommunernas vetorätt mer förutsägbar”.

Vet att lejonparten av er vet hur diger uppgift det skulle vara att hitta vettiga incitament för kommuner. Det finns knappast pengar för att seriöst ersätta kommuner långsiktigt för eventuella vindkraftetableringar.

Samma bekymmer avseende vattenkraften förr – där Västerbottens kommuner svårligen fått proportionerlig ersättning för produktionen (inte ens under den tiden Sverige hade ordentligt goda ekonomiska förutsättningar).

Frågan blir ju också huruvida de som direkt påverkas av vindkraftsutbyggnad blir nöjda såvida kommunen får en symbolisk ersättning i form av exempelvis en ny gång- och cykelväg.

Det finns reglerkraft i norra Sverige. Vi har vattenkraft.

När det blir riktigt kallt i norra Sverige blåser det sällan mycket.
Frågan är hur hjälpta vi blir av att ha en stor vindkraftspark när energibehovet är som störst och ingen vind finns för att få vindkraftverken att snurra.
Lägre elpriser blir det då inte i de lägena.

Frånsett att vindkraftverk med kort livslängd kommer föra med sig lägre huspriser, påverkan på miljön – så får vindkraftverken prägla samvaron med lite blinkande ljus.

Näe. Det här är (S)torregeringen som tycker sig förstå sig på norrländska förhållanden bättre än kommunerna. Trist att se sådant medborgarförakt.

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

5 kommentarer

 1. Marko

  Om man skulle göra en analys baserad på befintliga kunskaper om vindkraft så skulle man inte bygga en elförsörjning baserad på detta.
  Alla vet att dom inte fungerar när det inte blåser, att vi ändå ska basera vad som måste vara stabil elförsörjning på detta visar på komplett vansinne.
  Dom är dessutom dyra, all drift går med förlust.
  Livslängd är kraftigt överdriven.
  Kostnad för att bygga och underhålla till havs är oberäknelig.

  Att dra in kommunalt veto är ett enormt övergrepp på den demokrati som sossar påstår sig vilja rädda samtidig som dom varje dag i praktiken jobbar för att förbjuda all opposition.

 2. Marko

  Ser på Lennarts blogg att manöver att lägga Säpo direkt under S vi Morgan nu börjar leverera.
  Säpo är nu del av sosseriets valkampanj där enda strategi är att smeta ned motstånd.
  Vi blir mer och mer likt Nordkorea för var dag

  Lennart tyckte fö igår att kvinnor och barn från Ukraina ska jobba.
  Det kan ju vara bra.
  Dock då det kommer från S är väl syftet att dom ska försörja den miljon ekonomiska migranter som S tagit in tidigare men är helt oförmögna att få ut i arbete.

 3. Bättre förr

  En sak med vindkraften är att den inte är undersökt ordentligt. En enorm skillnad jämfört med t.ex. kärnkraften, som undersökts enormt i väldigt många avseenden som lagring av använt kärnbränsle och reaktorsäkerhet mm. Viss, en annan typ av faror, men ändå en rejäl miljökonsekvensanalys och en folkomröstning dessutom. Grejen är förstås att vindkraften lanserats som lösning av MP och miljörörelsen, och att miljökonsekvenser mm därför inte får ifrågasättas. Men det finns helt klart risker för fågellivet t.ex. När Botniabanan skulle dras var miljörörelsen där och oroade sig för fåglarna, som sedermera inte visat sig ta skada. Men vindkraften får ej synas i sömmarna. Vindkraftverken påverkar också det lokala klimatet, men lite är exakt undersökt i detta ämne, liksom eventuella effekter på vädret i stort. Grejen är, att med de vindkraftverk som byggdes för 20 och 10 år sedan var mycket mindre och färre. Men med de allt större och fler vindkraftverk som nu planeras finns det faktiskt reella risken för större klimatpåverkan, både av användning av stål och cement, som ju inte lär vara fossilfritt när många av de nämnda kraftverken sätts upp. Samt all koppar som ska brytas och behandlas i olika steg innan alla kraftledningar mm kan sättas upp. Men även kraftverkens uppbromsning av vindar kommer att påverka åtminstone det lokala klimatet i form av ändrade nederbördsmönster mm – en stor vindkraftspark med 270 m maxhöjd kan ju jämföras med t.ex. Skuleberget med omnejd. Stora bergskedjor har ju mycket stor klimatpåverkan på nederbörd mm. Men med så många stora kraftverksparker som nu planeras borde man ju med den försiktighetsprincip som ju MP m.fl i miljörörelsen förordar, så borde man ju även seriöst undersöka klimatpåverkan av så är stora vindkraftsparker som nu planeras med brett upplagda opartiska vetenskapliga studier! De kommer att påverka förflyttningen av vindar, som för med sig den fukt som sedan blir regn/snö och och transporterar värme över jorden. I princip skulle ekvatorn bli varmare och polerna kallare, men då man än inte kan bygga ute i havet, blir det i t.ex. kallare i inlandet och varmare på Grönland (om inte man sätter upp snurror runt Grönland också. frågan är egentligen inte om de här konsekvenserna finns, snarare hur pass stor betydelse de kan ha.

 4. Marko

  Man kan ju tillägga att sossarna och MP har sett till att byggbranschen spår totalt stopp i tillväxt pga cementbrist.
  Hur ska slumpels propeller byggas?
  S driver dessutom fortfarande MPs politik rakt av.

  Dessutom är det fint av S att skinna befolkningen med världens högsta skattetryck och sedan använda pengar för att muta kommunen att köra över samma medborgare.
  Demokrati fulländad?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.