Petter Nilsson(SD)

VK prioriterar patientslakt över kulturslakt!

Norrköpings besparingar på kultur har vunnit medias uppmärksamhet de senaste dagarna, och med tanke på ämnet, kanske orimligt mycket.
Riksmedia har lyft det. Lokalmedia söderöver också.
Moderaterna i Norrköping har insett det orimliga i att lägga enorma medel på kultur i stället för att lägga det på kommunens kärnverksamhet.

Niklas Cserhalmi, chef för Arbetets museum i Norrköping, säger till DN att han inte är nervös för politisk klåfingrighet.

– I frågan om ”armlängds avstånd” mellan kultur och politik har jag förtroende för Sophia Jarl, jag har inte fått intryck av att hon vill in och peta i innehållet. Jag tror att detta handlar om en besparingsåtgärd.

Norrköping la 2019 – enligt myndigheten för kulturanalys – hela 1413 kr per invånare på kultur.
Hur mycket lade Umeå ut per invånare samma år? 2579 kr per invånare.
Skellefteå har fått ett kulturhus sedan 2019, vilket får mig att misstänka att de kommunala kostnaderna för kultur stigit väsentligt även för Skellefteå.

Övriga partier här i Västerbotten har möjlighet att tillnyktra i frågan, eftersom de inte delar Norrköpings åsikter om kultur kontra kärnverksamhet.

Lokalmedia i Västerbotten varit väldigt försiktiga att kommentera Norrköpings besparingar på kultur. Eller pja. Först i går såg jag en inlaga från VK:s kulturredaktör. Ett inlägg där hon frågar läsarna ifall ett ”Norrköping kan hända i Umeå?”.

En artikel där hon inkluderar begrepp såsom ”kulturslakt” – i traditionell VK-sensationell anda. Det hela är förstås en populistisk inlaga i en politisk debatt kring kulturen, där hon försvarar att majoritetspartierna ska styra kultur med skattemedel som invånare tvingas lägga på den lokala kulturen – hellre än välfärden.

Trots detta tycks hon försöka lura läsaren att hon menar att kulturen ska vara fri, och inte tjäna politiska syften.
Ifall det vore avsikten vore förstås den bästa vägen att inte finansiera kultur med skattemedel. Särskilt som budget och enskilda beslut fattas av de politiska partier som styr.

För regionens del är jag övertygad om att väljare vill se sjukvården prioriteras i Region Västerbotten. Speciellt nu med tanke på att regionens ekonomiska läge är synnerligen ansträngt. Återigen talar ingen om att förbjuda eller ta bort alla medel från kultur. Men. Att inte prioritera mellan verksamheter är ansvarslöst.
Eller för att formulera det i VK-sensationell anda: Hellre kulturslakt än övriga partiers och VK:s patientslakt.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,

16 kommentarer

 1. Marko

  Kultureliten eller deras kompisar har enormt stor tillgång till mediala platformar.
  Dom känner nu att det dom prioriterar högst, sin egen ekonomi, är hotad.
  Därav denna enorma uppmärksamhet i media.

  • Bättre förr

   Grejen med kultureliten är just att det är relativt få personer som gillar just den kulturyttringen nog mycket för att gå på föreställningar mm, samtidigt som utövarna är etablerade och ofta med god utbildning och relativt många och vill ha hyggligt betalt, leva tryggt, och dessutom få visa andra vad de tycker politiskt (oftast vänster eller MP). Då diggarna är relativt få, och visserligen ofta rika men måna om att behålla sina pengar(=makt) vill de att alla som inte diggar finkultur (ofta fattigare och rätt så maktlösa) också ska vara med och betala. Att de då får offra lite av sin vård mm mår de rikare liksom utövarna av finkultur inte så illa av… De rika kan ju köpa privat vård om det kniper…

 2. Kim

  Det ska till en ”ganska märklig syn på nationalism” för att göra neddragningar så till och med Nationalmuseet får problem.

  • Marko

   Du tror inte det är pga renoveringar helt utan någon slags plan på hur dom ska betalas då?
   Men allt är ju Ulfs och SDs fel enligt vänsterns, fakta är oväsentligt

   • Kim

    Marko –
    Hmmmm… Du har alltså inte koll på detta heller?

    Nej, men gnäll vidare och kalla allt du inte håller med om ”vänster” och avstå från att sätta dig in i frågor/fakta eller ifrågasätta något blåbrunt..

    • Marko

     Och vänstern blir som alltid autister med oförmåga att förstå någonting när dom har fel.
     Be någon läskunnig med normal social kompetens att läsa och förklara för dig.

     • Kim

      Marko –
      Hahahaha … Stor komik.
      Tack Marko för att du bekräftade det jag just skrev och förtydligade vem som faktiskt inte har koll och därför slår omkring sig med osaklig påståenden och försök till personangrepp. Stor ironi hur du drar ner byxorna på dig själv.

 3. brorson

  I TV:s ”30 minuter” med utrikesministern, sa denne att koranskändningarna är en provokation mot hela svenska folket, muslimer såväl som icke-muslimer”. Varpå intervjuaren Anders Holmberg tjatade om och om igen om det också gäller Rickard Jomshof. Naturligtvis gäller det också Jomshof. Holmberg kan inte skilja mellan å ena sidan att provocera någon och å andra sidan om denne någon känner sig provocerad. Jag hoppas verkligen att Jomshof håller huvudet kallat och inte känner sig alltför provocerad. Och tänker sig för vad han gör och säger, vilket jag tror att han har gjort hittills. Kanske något uttalande var på gränsen, men inte över gränsen. Som jag tidigare har skrivit innehåller Koranen – enligt muslimsk tro – Guds egna ord. Däremot är profetens Muhammed på inget sätt gudomlig – inte ens enligt muslimsk tro.

  Därmed har jag inte förnekat att muslimer tar illa upp, om någon talar illa om deras älskade profet. Men när Morgan Johansson uppmuntrade högerexstremisten Rasmus Paludan att bränna koraner, tog han ingen hänsyn till muslimers känslor. Och när Ardalan Shekarabi anklagar Jomshof, handlar det enbart om det bekymmersamma säkerhetsläget, inte om hänsyn till våra svenska muslimer- Det är som om ingen hade skändat någon koran. Han sörjer inte ens att extrema islamister har vandaliserat kristna kyrkor och mördat ett hundratal kristna församlingsmedlemmar i Pakistan. Det är som om ingen hade omgivit sig med svenska flaggor med det gula korset mot blå botten – för väldigt många människor ute i världen en kristen symbol – när han har skändat muslimernas heliga skrift.

  Vem är då denne Shekarabi, som har så dåligt sinne för proportioner? Som tio-åring levde han ett par år som illegal i Sverige – dock inte som papperslös i bokstavlig bemärkelse, eftersom familjen hade fått avslag. Jag anklagar inte en tio-åring för hans föräldrars brott. Men vilken inställning har han fått med sig om lag och rätt, om skillnaden mellan yttranden i ord eller skrift oc rena illdåd, som att begå handlingar enbart i syfte att göra människor ledsna -eller i syfte att hetsa extrema islamister till mord på kristna i länder med muslimsk majoritet? Det är vanskligt att ändra svenska lagar nu, när det kan uppfattas som eftergifter för främmande makter. Men enligt min mening är det nödvändigt. Av hänsyn till alla oss svenskar, såväl muslimer som icke-muslimer, som provoceras av illdåden.

  Nu skriver en av de värsta yttrandefrihets-fundamentalisterna att det skulle strida mot grundlagen, vilket är en ren lögn. Jag återger därför två artiklar ur Europakonventionen för mänskliga rättigeheter, som gäller som grundlag i Sveige efter EU-inträdet:

  ARTIKEL 16
  Inskränkningar i utlänningars politiska verksamhet
  Ingenting i artiklarna 10, 11 och 14 får anses hindra de höga
  fördragsslutande parterna från att införa inskränkningar i
  utlänningars politiska verksamhet.

  ARTIKEL 17
  Förbud mot missbruk av rättigheter
  Ingenting i denna konvention får tolkas så att det medför en rätt
  för någon stat, grupp eller person att bedriva verksamhet eller
  utföra handling som syftar till att utplåna någon av de fri- och
  rättigheter som angetts i konventionen eller till att inskränka dem i
  större utsträckning än vad som där medgetts-

  Artiklarna 10, 11 och 14 handla rom yttrandefriheten, mötesfriheten och demonstrationsfriheten samt skyddet mot diskriminering, som alltså får inskränkas för utlänningar, även om så inte sker för landets egna medborgare. Dessutom är rätten att inskränka icke svenska medborgares rättigheter implementerade i den svenska grundlagen, RF 2 kap 25 §. Nu fattas att samma sak implementeras i strafflagen. Ordningslagen måste ändras, så att polisen kan ingripa redan innan något brott har begåtts under yttrandefrihetens täckmantel.

  Det råder inget tvivel om att Momika har brutit mot Europakonventionen aftikel 17 Förbud mot missbruk av rättigheter. Ytterst handlar det om

 4. kenth

  Är det dåliga tider måste man tänka om och prioritera det dom är viktigast i första hand…men de flesta medborgare kör på som inget hänt. Smällen kan komma fortare än man tänkt sig…lockdown och ny covid sägs på ingående…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.