Petter Nilsson(SD)

Slog samtidens woke-ideal sönder Socialdemokraterna?

Skellefteå kommun vill nu rekrytera en person som själv ska få bestämma sina arbetsuppgifter. Det är förstås galenskap. Skattemedel som rimligen bör finansiera välfärden för kommuninvånare ska inte kastas iväg vind för våg.

För väldigt väldigt länge sedan hade Socialdemokraterna betydande stöd inom LO och arbetarrörelsen. För ännu längre sedan tilläts kanske människor med riktig arbetarbakgrund in i sossarnas finrum.

Kanske är det inte så konstigt att det partiet kommit att falla så långt från dess binamn, ”arbetarpartiet”. Ingen är väl imponerad över detta slöseriet.

Rekryteringskampanjen i Skellefteå gick på 180 000 kr. Kring vad personen ska arbeta med, svarade kommunalrådet Evelina Fahlesson (S) att, citat, ”Det är det som är så spännande.”

Tankarna förs förstås till Relocate. Ett projekt som SD problematiserade, och som även togs upp i bloggen exempelvis i detta inägg från 2021. Ett projekt samtliga övriga partier ställde sig bakom. Ett projekt som skulle flytta människor från utanförskap i Stockholm, Göteborg och Malmö. För arbetskraften behövdes till Northvolts Skellefteå.

När sedan facit rullade in, och det var dags för slutseminarium för projektet uppmärksammades det med buller och bång. Hör och häpna. För 70 miljoner hade man endast kunnat påvisa en rekrytering om 38 personer. Nästan 2 miljoner hade det kostat att rekrytera arbetskraft per person.

Nu reagerade även den övriga oppositionen i Region Västerbotten. Sannerligen. De ställde sig kritiska till det projekt man själva tillsammans med Sossarna valt att bevilja.

Samtidigt så har jag en förståelse för att det ligger i många av de partiernas intresse att tillse billig arbetskraft. Mer tillgänglig arbetskraft innebär naturligtvis att man kan sätta lägre löner och erbjuda sämre arbetsvillkor.

Jag har skrivit tidigare, utförligt, kring min oro om The new green deal. I synnerhet överambitiösa visioner och planer kopplade till Northvolt har jag problematiserat. Att politiker måste ha i huvudet att etableringen kanske inte går vägen. Orosmolnen blir inte färre. Den politiker som inte törs vara en aning kritiskt tänkande kring detta bör överväga att hänga upp kavajen.

Under gårdagen lanserades ytterligare en ny rapport om kompetensförsörjningsbehovet i Norr, genom Akademi Norr (En samverkan mellan en rad kommuner i norra Sverige).

Metoden är inte helt väl förklarad. Men enkätundersökningar rör det sig om. Problemen med enkätundersökningars tillförlitlighet är väldokumenterad.

En fråga man kan ställa sig är ifall de som svarar känner för att framställa det som att man har ett större behov än vad man egentligen har. Något som rimligen kan ligga nära hjärtat för den som vill ha en högre invandring. Eller för den delen för den som vill ha billigare arbetskraft.

Det finns förstås en rad bekymmer med enkätundersökningar. Frågeformuleringar, Val av urval. Bortfall, osv.

Summariskt bör man ogärna – som politiker – glad i hågen påbörja ett nytt godhetssignalerande projekt som relocate.

Frågan kvarstår. Slog samtidens woke-ideal sönder Socialdemokraterna? Kommer Socialdemokraterna att byta spår framöver? Kommer de prioritera arbetarnas rättigheter, eller kommer de fortsatt gå i bräschen för billig arbetskraft åt företagen.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

6 kommentarer

    • Mique

      Tack Robin! Du hann före, min kommentar var i stort den samma. Populisters signum är massa gnäll, utan några andra lösningar än deportation av invandrare. Mvh, Mique.

  1. Jonsson

    Skellefteå kommuns styrande socialdemokrati söker alltså en influencer? De har inte tillräckligt många kommunikatörer redan?
    Skönt att slippa bo där!
    Skellefteå ska tydligen bli Norrlands metropol (till att börja med) genom metamorfos. ”Spännande” förvandling som Fahlesson drömmer om, istället för att planera. För närvarande verkar det bli pannkaka av gröna satsningen där.
    SKR kan gärna få lägga ner.

  2. Marko

    Visar hur lång ifrån folket i sin woke bubbla dagens politiker befinner sig i
    Skapligt provocerande i lågkonjunktur och med ett av världens högsta skattetryck att behandla skattenedel som leksaker inom den interna klubben.
    Kan vi kanske dessutom i slutändan få se någon bekant till dom som utlyste tjänsten få den till en månadslön på runt 200k utan något krav på prestation?

  3. Basic Rules

    Wokeism (och globalism) är en farsot som med all sin galenskap; där sunt förnuft och logik ersatts av denna ideologi(dom drabbade vet säkert inte om det) med rötter i den tidiga bolsjevismen, förstör inte bara människors tänkande utan även samhällsordningen. Dessa tokigheter är etablerade i Bidens USA och därmed Europa, inte så ofta bland folket, men bland de galna ”eliterna”, inom media, företagsledare och politiker.
    Ett färskt exempel på där, inkompetens och okunskap är nedprioriterat är när EU tillsatte Karja Kallas som ”utrikesminister”, vi som följt henne någorlunda ser att ju mer idiotiska ståndpunkter och Wokeness, ju större är förutsättningarna för att få en ledande position – ”Hon är en del av oss”.
    EUs Ursula von der Leyen tar ändå rekordet på galenskap.
    Det är en farsot som tydligen även nått mein Heimat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.