Simskola i vårflod – igen

. Kabblekan blommar – nu får man äntligen gå barfota!

Drar mig till minnes mina allra första skälvande försök att trotsa sjunkkraften i den svinkalla flottningsleden Vindelälven under försommarens vårflod.

Simskola. Anslaget med svarta bokstäver mot vit botten var uppsatt med vita häftstift på den aprikosfärgade eterniten som pryder den numera nedlagda lanthandeln i Vindelgransele. Affären, bensinmacken och posten – allt fanns på samma gård och utgjorde den lilla byns centrum.
 
Där satt man på broräcket efter skolan och suktade efter godis och kärlek, åtminstone ett ögonkast från någon av de lätt räknade killarna i byn. Egentligen kan man kan sammanfatta dom med ett enda namn – Dan Ö – länge föremålet för min obesvarade barndomskärlek.
 
Givetvis anmälde man sig till simskolan på Lappvallheden som var byns badstrand dit man cyklade. Simskolan genomfördes årligen trots att det ännu var försommar, högvatten och flottningen pågick.
 
Ryktet gick strax efter skolavslutningen att det var ”kokhett däre Skolavan”. Fröken Ingeborg hade dock inpräntat i oss bondepraktikans regel – att man inte fick gå barfota innan Kabblekan hade blommat. Nu var det dock inte så att Kabblekor växte alltför tätt i byn så man fick helt enkelt chansa.

 
Det var mangrann uppslutning av byns barn vid Lappvallhedens badplats. Alla hade vi medhavda påsar med essenssaft i glas eller sirapsflaska, limpsmörgås med prickig korv, ost eller bulle. I min påse låg även den ärvda baddräkten tillverkad av ett extremt segtorkade materiel samt en handduk.
 
Simlärarinnan Wilhelmsson utrustade alla oss bleksiktiga magra ungar med otympliga korkbälten och vi fick öva enträget på bentagen bland brämsar, barr och timmerkusar i den ljusa sanden.
 
Vattentemperaturen kunde ligga runt 14 grader och det var med underlivet som insats som man dödsföraktande doppade sig efter lång och gruvsam tvekan.
 
Ett två tre, på det fjärde ska det ske, på det femte gäller det, på det sjätte smäller det! I samma ögonblick som man bröt vattenytan isades blodet och krampen lurade bakom bryggkanten.
 
Den andra sommaren lyckades jag ta simmärket Grodan, som innebar att man klarat 25m bröstsim i kraftig medström bland timmerstockarna och vårfloden. Jag minns än de blårutiga benen och hackande tänderna när man försökte byta om, hoppandes på ett ben, noggrannt inlindad i handduken.
 
Detta kanske kan förklara varför jag fick mitt egentliga simgenombrott först vid 14 års ålder, och då på det exklusiva badhuset i Malå.
 
Nu däremot skulle det nog krävas både mycket och hårt jobb för en händig karl att lyckas dränka mig, då jag under åren har begåvats med mycket flytkraft och värmande underhudsfett.

Etiketter: , , , ,

6 kommentarer

 1. Christer Sigvardsson

  Hej!
  Detta är egentligen ingen kommentar till din senaste blogg men såg ikväll att EL-kvartetten nämndes i en blogg från 2009.
  Ja, var finns vi? Jo vi finns fortfarande i trakterna i och runt Ulricehamn dock inte som grupp eftersom vi slutade spela i aug. -67. På bara 2 år och 9 mån. hann vi faktiskt med hela 220 spelningar. Vi hann med 4 egna skivor och var också med på Björngårdsvillans samlings-LP.
  Ha de riktigt gott!

 2. Gunnel Forsberg

  Svar till Christer Sigvardsson (2011-06-30 22:16)
  Hej Christer! Så kul att du skriver här. Det var min storasyster som kom hem med skivan. Den nötte vi tills man nästan kunde höra båda sidorna samtidigt! Ni hade ett par riktigt intensiva år där! ha det gott!

 3. S

  ”Jag vandrat allééén, på en lång öde stiiiig.” Minns den som i går.
  EL-kvartetten har även avhandlats på Facebook, i mycket positiva ordalag.

 4. Dan Önnerlöv

  Oj då! Känner mig lite lätt utpekad på nåt sätt.. Men Gunnel, man ska aldrig ge upp! Plötsligt händer det!

 5. Gunnel Forsberg

  Svar till Dan Önnerlöv (2011-07-03 21:05)
  Ja det är väl så Dan! I alla fall tycker jag det är kul att vi har så himla trevligt med inlandsborna på ansiktsboken:))

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>