Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

En utökning av Ultra Lokaltrafikens linjenät i Umeå kommun är en rättvisefråga.

Ni som följer min blogg vet att jag är engagerad i både kollektivtrafiken och i politiken som Socialdemokrat. Mot bakgrund av detta har jag under en tid låtit frågan om hur stadstrafiken i Umeå bör byggas ut mogna inom mig innan jag kommer med förslag. Mognadsprocessen är nu över – Därav detta inlägg.

Till att börja med är jag som Socialdemokrat hängiven våra ideologiska grundbultar KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE och jobbar därför envetet med att synliggöra dessa genom att arbete för ett mer JÄMLIKT och JÄMSTÄLLT samhälle.

En sak som inte är varesig JÄMLIK eller JÄMSTÄLLD i Umeå Kommun är tillgången till lokaltrafik på lika villkor för alla kommuninvånare. Detta är därför ett område som måste prioriteras så att fler kommuninvånare än idag får tillgång till samma service som de som bor i eller strax intill centrumkärnan.

Inför denna mandatperiod avvecklade vi i Umeå Kommun stadsdelsförvaltningarna i Sävar, Holmsund/Obbola och Hörnefors till förmån för en samlad förvaltning för hela kommunen – Ett beslut jag står bakom till 100%.

Dock glömde vi i samband med detta att se till att de nya delar som nu fullt ut är inbakade i kommunen centralt även fick tillgång till lika effektiv och prisvärd kollektivtrafik som de som bor i centralorten Umeå.

Därför tycker jag att vi i både SOLIDARITETENS och JÄMLIKHETENS namn ska bygga ut Ultras linjenät så att även Sävar, Holmsund/Obbola och Hörnefors samt Täfteå omfattas av Ultratrafikens linjenät.

Det är ett rimligt krav att även medborgarna i dessa stadsdelar ska ha tillgång till samma turtäthet och pris som de som bor i t.ex. Umeådalen, Ersboda, Röbäck med flera.

Dessutom är det varken speciellt kärleksfullt eller solidariskt att de som bor i de stadsdelar som nu inlemmats i kommunens centrala förvaltning ska betala mer för sin kollektivtrafik än de som bor i de stadsdelar som trafikeras av Ultra idag.

Jag vill påstå att det går rakt mot vår ideologiska övertygelse att dessa kommuninvånare ska betala mellan 560 – 1.110 kronor för sitt månadskort när övriga som bor inom dagens linjenät bara betalar 490 kronor per månad. Vår ideologi kräver att alla kommunmedborgare behandlas lika.

Kostnaden för kollektivtrafiken bärs SOLIDARISKT av alla kommuninvånare – Därför bör även tillgången till och priset för kollektivtrafiken vare samma för alla kommuninvånare.

Därför uppmanar jag mina partikamrater i Umeå Stadshus att se till att detta rättvisekrav uppfylls snarast möjligt. När vi nu i juni byter entreprenör för lokaltrafiken bör vi således även se till att utöka linjenätet till att omfatta även de delar av kommunen som nu tagits in under central förvaltning.

Som Socialdemokrat är detta viktigt därför att vår ideologi säger att alla MÄNNISKOR ÄR LIKA MYCKET VÄRDA – Något som innebär att dagens situation där vissa kommunmedborgare värderas högre än andra måste upphöra.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.