Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Storseger för Sverige när ”nya” utstationeringsdirektivet presenterades i EU.

Lika lön för lika arbete – Den principen ska gälla enligt det förslag till reformerat utstationeringsdirektiv som EU-kommissionen presenterade i går – Något som innebär en storseger för Sverige och den svenska modellen på arbetsmarknaden och för svensk arbetarrörelse med socialdemokraterna i spetsen.

Förslaget visar att allt går bara viljan är stor nog och att den svenska socialdemokratin är en kraft att räkna med i EU.

Nu ska vi inte ensamma ta på oss hela äran av att EU-kommissionen ändrade sig i sista stund och tog sitt förnuft tillfånga. Jag är övertygad om att Tyskland och Frankrike med flera pressat på än mer genom att hota med att sänka det utstationeringsdirektiv som tidigare var påtänkt och att det är därför kommissionen ändrade sig.

Men likväl så är förslaget till nytt utstationeringsdirektiv en seger för Sverige och framför allt för svenska fackföreningar och för svenska arbetare – Dessutom en seger som rätt förvaltad kommer att rädda Svensk Åkerinäring och svenska byggföretag och jobben för svenska chaufförer och byggnadsarbetare.

Ska förslaget sammanfattas är dessa de viktigaste punkterna:

  • Att utstationeringsreglerna ska gälla hela arbetsmarknaden.
  • Att (minimum rate of pay) inte längre är tillräckligt för utstationerade arbetare. I det nya direktivet ska dessa ha rätt till samma totala ersättning som värdlandets arbetstagare.
  • Att denna skrivning innebär att alla som jobbar i Sverige ska ha lön och villkor enligt svenska kollektivavtal.
  • Att skrivningen i det förnyade direktivet tar sikte direkt på den svenska kollektivavtalsmodellen genom att säga att kollektivavtal ska gälla rak av utan så kallad allmängiltigförklaring.
  • Att man vill införa en regel som begränsar utstationering till maximalt 24 månader.
  • Att alla medlemsländer måste vara klara och tydliga med vilka löner och regler som gäller i landet så att företag som lämnar anbud redan i förhand vet vilka löner de ska basera sina anbudsberäkningar på.
  • Att strejkrätten inte påverkas  och med att avtalet säger att likabehandling ska gälla.

Att förslaget blev som det blev är en stor delseger även om avtalet ska diskuteras i EU:s ministerråd med flera instanser innan det träder i kraft. Det enda som egentligen saknas i förslaget är en tydlig skrivning om att löner ska bestämmas nationellt och inte i en EU-domstol.

När avtalet träder i kraft innebär det sannolikt att Sverige och andra länder måste upprätta specifika portaler där alla kollektivavtal och företagslokala avtal presenteras så att presumtiva anbudsgivare vet vad de har att förhålla sig till.

I vilket fall är detta en stor seger för socialdemokratin och för alla oss som anser att konkurrens med låga löner som konkurrensmedel är fel väg att gå i bygget av ett enat Europa.

Ett utstationeringsdirektiv med den skrivning som nu presenteras är goda nyheter för det enligt mig goda initiativet ”Här stannar Sverige”. I och med att det reformerade direktivet träder i kraft kan man direkt gå ut och kräva att alla lastbilar som framförs i Sverige ska ha chaufförer som avlönas på samma sätt som sina svenska kollegor.

Direktivet öppnar för att införa den ordning Tyskland tidigare ville införa – En ordning som innebär att alla utländska transporter som rullar in i Tyskland, både lastbilar och bussar i förväg måste anmäla vilken körväg de ska använda sig av och hur länge de ska vara i landet. Därutöver ska de i förväg bevisa att chaufförerna har löner och villkor som följer tyska standard – En bevisning som ska medföras under färden i form av utdrag från det egna landets banker och skattemyndigheter.

Rätt hanterat kan organsationen Här stannar Sverige nu tillsammans med arbetsgivarorganisationen SÅ (Sveriges Åkeriföretag) se till att samma regelverk införs i Sverige – Något som enligt mitt förmenande kommer att lösa största delen av problemen med olaglig cabotagetrafik i Sverige.

Även om vi inte ska ropa hej innan vi med säkerhet kommit över ån så bör detta bli startskottet för att jobba fram nationella regelverk som följer direktivet och samtidigt skyddar svenska företag och svenska arbetstagare från osund konkurrens i form av låga löner och dåliga arbetsvillkor.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar dag”

2 kommentarer

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ja det är det förslag EU-kommissionen presenterat och ska fortfarande passera genom systemet för att bli gällande Dock är det ett stort framsteg att EU-kommissionen lägger ett förslag med denna skrivning Alldeles speciellt så mot bakgrund av det som tidigare läckt ut där planen från EU-kommissionen var att presentera ett förslag innehållande en text som innebär att låga löner är ett legitimt konkurrensmedel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.