Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

En majoritet av väljarna vill skrota blockpolitiken.

DN/Ipsos har i dagarna presenterat resultatet från en undersökning om väljarnas inställning till den traditionella blockpolitiken. Föga förvånande anser en majoritet att den spelat ut sin roll och att den därför bör skrotas till förmån för ett system där alla partier går till val i egen regi.

Även om de som vill skrota blockpolitiken bara utgör 52% av de tillfrågade ska detta ställas mot de blott 34% som säger sig vara för densamma vilket som jag ser det ger klart och tydligt besked om att blockpolitiken spelat ut sin roll.

Föga förvånande är moderaternas väljare de som är de starkaste förespråkarna för en blockpolitik då moderaterna är det parti som gynnats mest av blockpolitiken på senare år. Bland centerpartiets och liberalernas väljare är majoriteten mot den traditionella blockpolitiken och minsta stödet för blockpolitik hittar vi hos de röd/gröna partierna och hos SD väljare.

Landets statsvetare är tudelade om blockpolitikens betydelse för valutfallet. Vissa hävdar att blockpolitikens vara eller icke vara saknar betydelse som valfråga medan andra menar att det har stor betydelse för utfallet i valet om man går till val ensam eller i allians med andra via ett gemensamt valmanifest.

Dock ser statsvetarna ut att vara hyfsat överens om att koalitionssignaler är viktiga för väljarna och att dessa vägs in i det slutgiltiga beslutet om hur man ska rösta. Ett system där alla partier går till val på ett eget valmanifest utan att i förväg låsa sig för koalitioner i ena eller andra riktningen skulle utan tvivel ge mer preferensröstning där varje väljare röstar på det parti och den politik de gillar bäst.

För egen del är jag böjd att tro att blockpolitikens vara eller icke vara kommer att bli en valfråga även om frågan inte hamnar högst på agendan. Jag tror att en utveckling mot en verklighet där partierna går till val i egen regi på eget valmanifest är det som är bäst för Sverige på lång sikt.

Med en sådan ordning får vi ett system där det parti som blir störst i valet tvingas söka stöd för sin politik genom att söka samarbeten över partigränserna – Dessutom en ordning som bättre än idag tydliggör de ideologiska skillnaderna mellan partierna.

En sådan ordning skulle sannolikt även innebära samarbeten som idag är otänkbara – T.ex. en samlingsregering bestående av Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna. En sådan regering skulle enligt mitt förmenande ha betydligt lättare att göra upp både till höger och vänster om de saknar egen majoritet efter valet vilket innebär att Sverige blir betydligt lättare att regera än idag.

Det är på denna grund jag säger – Skrota blockpolitiken och skapa en ordning där alla går till val var för sig på eget valmanifest.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.