Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Västerbottens Läns Landsting ska inte ”lura” sina anställda.

Oavsett vad landstinget och dess tjänstemän försöker säga så kan man inte tolka saken på annat sätt än att landstinget fört sina anställda bakom ljuset vad gäller den bonus som ska utbetalas till de anställda som flyttat sin semester och accepterat att jobba under sommaren.

Lovar man som arbetsgivare 2.8 gånger lönen för de som flyttar sin semester innebär det per automatik att lönen ska ökas 2,8 gånger utan avräkning av ordinarie lön.

Undertecknad som är utbildad jurist (även om utbildningen är engelsk) kan inte tolka saken på annat sätt – Därför ska landstinget betala utan att protestera.

Att landstinget låtit bli att redovisa att de avsåg att frånräkna den ordinarie lönen ska inte belasta de anställda utan snarare landstinget som missat att kommunicera detta på ett sätt som inte kunde missuppfattas.

Vill landstinget inte göra detta bör de anställda dra saken inför domstol!

Som socialdemokrat är det viktigt att vi lever upp till det vi utlovat – Har landstinget gjort fel och kommunicerat saken på fel sätt är det en självklarhet för mig att vi ska stå för detta misstag och göra som utlovat  – Dvs. betala de som flyttat sin semester 2,8 gånger lönen precis som de förväntat sig att vi ska göra.

Som regeringsbärare och som styrande majoritet in landstinget ska vi göra det de anställda förväntar sig – Nämligen stå för de misstag vi gjort och hålla de anställda skadelösa.

Därför uppmanar jag Peter Olofsson och övriga partikamrater i landstingsfullmäktige att leva upp till givna löften och betala de som flyttat sin semester den ersättning de förväntar sig!

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

26 kommentarer

  1. Carl-Axel Otterhall

    Absolut rätt! Har man blivit lovat något så förväntar man sig också att få det. Men nu är det Landstinget som är arbetsgivare. Det säger allt! Det måste vara den bedrövligaste arbetsgivare som finns på arbetsmarknaden!? Ja inte för byråkraterna och politikerna i VLL och Region Västerbotten som har sitt goda livsuppehälle därifrån. För oss skattebetalare som ska försörja denna ”sörja” av personer som inte klarar av sitt uppdrag skapas självklart ett stort politikerförakt! I folkmun jämför man Landstinget/Region Västerbotten (politiker, administratörer/kommunikatörer, byråkrater) med samhällets Samhall. Men man har absolut större förtroende för den verksamhet Samhall har.

    Jag beundrar all personal som arbetar i VERKSAMHETEN (”på golvet”). Så länge de nu orkar. Den kompetenta personalen krymper – avdelningar måste stängas – sjukskrivna blir sjukskrivna alltför länge på grund av operationsköer – och så vidare.

    Landstingen MÅSTE bort! Lösningen är INTE storregioner utan förstatliga verksamheten. Likadant med skola och omsorg.

    Jag högaktar dig i egenskap av uttalad socialdemokrat i mångt och mycket i det du uttrycker mot ”dina egna”. Polisorganisationen håller på att sjunka till Landstingsnivå = ”vi satsar på ledningen, omorganiserar och tillsätter fler chefer – de som jobbar i verksamheten (på fältet) skiter vi fullständigt i”. Så ser det ut i dag. Jag påstår inte att det skulle bli bättre oavsett vilket parti som har makten.

    Problemet som jag ser det är att ”högre” politiker har på något sätt blivit ett skrå för sig själva. Man har hög lön, är oantastbar (icke straffbar oavsett hur illa man sköter sitt jobb) och är efter några år i tjänst garanterad i princip livslång hög försörjning. Även om man får sparken! Och det ska vi skattebetalare finna oss i? DETTA ÄR VANSINNE!!!

    Det är precis det problemet vi har med Landstinget/Landstingen/Regioner. Nu har man i VLL lurat personalen och skyller på att de inte förstått. Jag har full förståelse för att personalen slutar. Alternativt söker annan uppdragsgivare – privat eller i Norge.

    Fortsätt att skriva. Det är mycket läs- och tänkvärt det du förmedlar:)

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag ska börja med att tacka och jag lovar på stående fot att fortsätta att skriva om allt som jag anser är fel och då oavsett av om kritiken är mot ”mina egna” eller mot våra politiska motståndare.

      Många av de saker du tar upp är precis de problem jag identifierat och det största och mest viktiga är att politiken och politiska beslut måste koma närmare folket och inte utgöra ett skrå i sig själv som lever i en egen skyddad värld.

      Som politiker ska vi föregå med gott exempel och lovar vi en ersättning på 2,8 ggr lönen så är det detta som ska betalas ut då allt annat är ett svek. Att vi kommunicerat på ett sätt som kan missuppfattas ska drabba den som gjort felet och inte vårdtagarna.

      Därutöver så kommer jag att fortsätta min kamp för ett förstatligande av sjukvården och ett skrotande av landsting och regioner och större kommunalt självbestämmande.

  2. Jonas E

    Jo – det knappast läge att jäklas med vårdpersonalen just nu, och jag personligen skulle då tolka det avtalet som att jag skulle få 2,8 ggr den ordinarie lönen, för annars så blir det ju bara 1,8 ggr den ordinarie lönen – visst har jag fattat det rätt ?.
    Gör man inte rätt för sig nu, så lär man få svårt att hitta dom som ställer upp nästa gång – det lär bli än dyrare i slutändan totalt sett !.

    Nu är ju tyvärr Dumsnålhet en problematik som blivit allt vanligare på sistone !.
    Lägga ner ett sjukhus/vårdhem/vårdcentral/sjukstuga, och sen visar det sig att sjuktransporternas kostnader överstiger driftkostnaden av detta man lade ner !.
    Skolskjutsar som kostar mer än att ha kvar skolan lokalt och liknande.
    Skrotar bra sjukvårdsutrustning bara för att ”det finns nyare” – jag arbetstränade i ett år på Hjälpmedelscentralen för många år sedan, och oj vad det skrotades bra saker där – då i alla fall !.
    Är det ingen som tar kontroll över den totala kostnaden idag ?, eller stirrar man sig bara blind på ”sin egen börs” ?.
    Tänk om man skulle sköta sin privatekonomi på det sättet – det skulle gå fort utför !.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis . Min tolkning av saken är helt klar. Lovar man 2,8 gånger lönen så ska man kompenseras med 2,8 gånger lönen och inte med 1,8 gånger sin lön.

      När det gäller skrotandet av fungerande sjukvårdsutrustning beror detta till stor del på regelverk från lagstiftaren som gör att t.ex. en rollator inte får gås igenom och ges till en annan människa – har den varit ute ska den skrotas. Samma sak med rullstolar med flera hjälpmedel.

      Varför kan bara lagstiftaren svara på men min tro är att det beror på skickliga lobbyister hos de företag som tillverkar sagda hjälpmedel och som därför vill sälja så mycket av dem som möjligt.

      Vad gäller skolor, skolskjutsar och personalkostnader mm. inom kommunal verksamhet så är problemet att pengarna många gånger tas ur olika budgetar inom kommunen. T.ex. kan det vara så att skolförvaltningen bestämmer sig för att lägga ner en skola för att spara på hyreskostnaderna vilket innebär att fastighet sedan står med en tom lokal som skapar ett hål i deras plånbok.

      Detta faktum har jag angripit många gånger och jag vill få fram ett synsätt som gör att vi ser på hela kommunens ekonomi som en plånbok och at alla beslut därför ska vägas mot hur detta drabbar kommunens resultat och balansräkning på sista raden.

      • Jonas E

        Ok – då har det blivit än värre än när jag var där- för då så fixade vi till rullatorer och rullstolar i alla fall, om dom inte var alldeles för gamla då !.

        Om jag skulle resonera på samma sätt så skulle jag kunna tycka att bensin är för dyrt så jag struntar att fara till jobbet och göra av med dyr bensin – sen att jag inte få en lön om jag inte far till jobbet räknar jag inte på, för bensinkostnaden sjunker ju i alla fall !.

        Jag skulle tro att man skulle kunna spara/effektivisera rätt stora belopp inom det offentliga om man tittade på hela bilden, och inte bara på enskilda kostnader/utgifter, och då skulle det nog finnas pengar till annat också – det är faktiskt lite konstigt att så inte redan sker med tanke på hur många tjänstemän det faktiskt finns som jobbar med just ekonomin i det offentliga !.
        Vi diskuterade ju vår skola med den tjänsteman som ”räknat” – och du vet ju hur mycket fel vi hittade bara där !.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det svar jag fått angående hjälpmedel när jag frågat både kollegor inom politiken och tjänstemän är att regelverket inte tillåter nya användare att ta över tidigare använda hjälpmedel.

          Jag har i många inlägg framfört åsikten att tjänstemän inte ska lägga egna åsikter och värderingar i beslut utan följa det som politikerna bestämt. I just skolans fall beror den felaktiga informationen till politikerna på just detta – Vinklad och felaktig information från tjänstemannahåll så vitt jag förstått saken när jag pratat med mina partikamrater.

          • Jonas E

            Jag hoppas att det inte gäller permobiler i alla fall, för då har det gått helt över styr – renoverade många sådana när jag var där, och jag vet hur dyr dom är !.
            Det är ju en märklig och dyr inställning att inte återanvända fullt fungerande saker – om något återanvänds så är det noga genomgånget och renoverat innan…. så var det då när jag var där !.

            Om vissa politiker i efterhand vet att man tagit ett dåligt beslut – vanför inte då ändra beslutet ?.
            Det gick ju väldigt fort att ända ett väl utrett och noga genomtänkt beslut i skolfrågan till ett bevisligen dåligt och illa underbyggt beslut, så att gå tillbaks borde ju vara väldigt lätt – om man vill !.

            Samma gäller ju VLL – dom vet att det är fel …..men….. gör rätt då !.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det svar jag fått är att det har med hygien, infektionsrisk och säkerhet att göra – Argument jag har svårt att köpa om prylarna rengörs och renoveras på ett omsorgsfullt sätt.

            Såvitt jag vet gäller detta även permobiler. Dessa skrotas och i vissa reservdelar används vid reparationer som jag förstått saken.

            Alla beslut går att ändra men det är inte VLL:s beslut utan beslut av tjänstemän på statliga verk som ligger bakom dagens regelverk.

            Utan att ha bevis för det så finns det anledning att tro att dessa tjänstemän låtit sig påverkas av lobbyister från de företag som tillverkar hjälpmedlen.

  3. Micke

    Håller helt med men vad som inte förklaras i denna satsning på personal som flyttar sin sommarsemester är att det enbart är viss personal som kan åtnjuta denna förmån.

    Paramedicinare tex får ingen höjd lön om de flyttar sin sommarsemester vilket är i grunden orättvist.
    Varför ska enbart vissa yrkesgrupper få höjd lön?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att det är så visste jag inte innan du påtalade saken i din kommentar. Förvisso kan jag förstå att man använder sig av löften om högre lön för de grupper inom sjukvården där brist på personal uppstår.

      Innan jag kommenterar vidare måste jag kolla fakta och skaffa mig kunskap om varför detta inte gäller den grupp du hänvisar till.

      Ekonomisk kompensation för att flytta sin semester kan aldrig vara generell utan bör ske på case to case basis när behov finns.

  4. Petter

    Sossar igen, de lever ju inte som de lär precis. Läste om Ulrika Messings ”avgångsvederlag” igår .
    Dessa lögner går genom hela partiet från toppen till botten,

    • andersforss (inläggsförfattare)

      jag tror inte att vi har den kulturen i vårt parti – I vart fall inte bland gräsrötter och lokalpolitiker. Däremot tror jag att denna kultur är utbredd bland tjänstemän inom offentlig förvaltning och att vi som politiker måste bli bättre på att gå före med gott exempel och på att peka med hela armen så att de politiska besluten följs.

  5. Jonny Disenfeldt

    Om vi antar att en lön är 10 000:- så innebär 2.8 ggr lönen 28 800:- , inte 38 800.

    Det är på samma sätt med t.ex avtalade övertidsersättningar etc, de läggs INTE ovanpå befintlig lön som du tydligen trodde.

    Vad gäller bonus av detta slaget så är det helt galet att ge ut.

    Det finns många arbetsplatser som måste hållas igång även under semestermånader och det innebär att man med normal planering ska fördela veckor bland de anställda. Att ge kompensation i form av bonus till vissa grupper är fel.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis men i fallet i Västerbotten har man dragit de 10,000 från de 28,000 så att slutresultatet blir 18.000 och det är inte korrekt.

      Detta borde självfallet kunna genomföras utan att verksamheten blir lidande eller utan att man utbetalar bonus genom att dela in sommaren i åtminstone 2 semesterperioder. I Västerbottens fall fungerar inte detta därför att man redan innan semestrarna lider av personalbrist vilket gör att bemanningen skulle bli alldeles för liten om halva styrkan går på semester.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      jag vill inte säga att de är idioter utan snarare att man som landsting alltid ska leva upp till givna löften.

      • Jonas E

        Man behöver inte vara idiot för att göra något idiotiskt ….. därav ordvalet idiotier !.

        Jag fick av min pensionerade Mor en del engångsgrejor som slängs på Sjukhuset – superbra saxar och nålförare = liten tång, och jag jämförde dessa med de saker som tidigare återanvändes om och om igen, som jag också fått tag på – såg ingen som helst skillnad i kvalité och utseende, förutom att det stod ”for single use only” på engångs grejorna ……… låter också som att man slänger i onödan där !.

        Just permobiler som renoverades så byttes ju allt ut som den tidigare brukaren varit i kontakt med = nya dynor och armstöd mm, så jag ser då inte hur ett hygienproblem skulle kunna uppstå – däremot hur ett ekonomi problem kan man lätt förstå hur det uppstår när/om man skrotar så pass dyra saker bara sådär !.

        Frågan är vad som behövs för att komma rätta med det – centralisering ?, decentralisering ?, införa ett tjänstemannaansvar ?, vad ?.
        Det borde ju gå att komma tillrätta på något sätt, så man får en övergripande bild på ”dumsnålheten” och onödigt svinn, och kan agera mot det – för kan jag som amatör se det, varför kan inte proffsen ?.
        Alliansens privatiseringslösningar tycks ju bara gjort illa än värre, så där är knappast svaret !.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Precis så. Min övertygelse är att vården bör förstatligas så att den blir lika och jämlik i hela landet. Sedan behövs en ordentlig debatt om hur hjälpmedel köps in och används.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.