Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Bra att regeringen hörsammat min vädjan om att anställa massivt inom offentlig sektor.

Jag har flera gånger på min blogg framfört åsikten att vi ska satsa offensivt och anställa massivt inom offentlig sektor – Därför känns det bra att regeringen hörsammat min uppmaning och att regeringen nu går fram med beskedet att tiotusentals ska anställas inom offentlig sektor för att sätta människor i arbete och för att genomföra en sedan länge behövd personalförtätning inom offentlig sektor.

Den sortens offensiva satsningar är viktiga i bygget av ett Sverige byggt på den svenska samhällsmodellens principer och viktigt för att få ordentlig fart på hjulen.

Att se till att fler kommer i arbete skapar mer pengar för konsumtion – Mer pengar för konsumtion skapar större efterfrågan i privat sektor och större efterfrågan inom privat sektor skapar fler arbetstillfällen där samtidigt som det skapar större vinster för ägarna och större skatteintäkter för staten.

Att anställa massivt inom offentlig sektor är således en investering som kommer att förränta sig mycket bra – Dessutom över många år.

Fler anställda inom offentlig sektor betyder även att vi kan genomföra ordentliga personalförtätningar vilket i slutändan kommer att leda till mindre stress och därmed lägre sjukskrivningstal vilket gör investeringen i fler anställda inom offentlig sektor ännu lönsammare.

Kan vi sedan följa upp detta beslut med beslut om att återreglera och återföra avreglerade verksamheter till offentlig drift blir samhällets vinster än större – Detta därför att de skattepengar som idag går till vinster för välfärdsföretagens ägare kan investeras i fler anställda och bättre offentlig verksamhet.

Därför avslutar jag där jag började mitt inlägg – Bra att regeringen hörsammat mitt förslag om massiva anställningar och investeringar i offentlig sektor.

Det är sådana beslut som bygger ett bättre och mer jämlikt Sverige där principen ”Av alla efter förmåga – Åt alla efter behov” får genomslag.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

12 kommentarer

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det ser så ut Jonny då det förslag jag lade för länge sedan nu blivit verklighet.

  1. Oberoende Observatör

    En sak är säker. Anders saknar inte självförtroende och tror dessutom att han spelar en avgörande roll för hur regeringen agerar. De flesta som har en förankring i verkligheten har svårt att ta in att en chaufför , kassör i en lokal S-förening i Ersboda skulle vara den som partistyrelsen utformar sin politik efter. Bloggen är underhållande med många kommentarer men tro för guds skull inte att den har någon avgörande betydelse för ( S ) politik.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hur stort inflytande den har ska vi låta vara osagt och i just detta fall saknar det betydelse för mig därför att regeringen agerar i enlighet men det förslag jag framfört för länge sedan och repeterat med jämna mellanrum. Jag är inte ute efter credit för förslag till politik utan bara efter att mina förslag ska bli realpolitik så i det avseendet är inlägget klockrent.

      Sedan tror jag att min röst som socialdemokrat väger minst lika tungt som andra medlemmars röster och i vårt parti spelar det ingen roll vad man jobbar med eller vilken position man sitter på när man motionerar i en fråga.

  2. Lars Flemström

    Du har uppmanat (inbjudit?) till debatt om avvisade som vägrar åka hem. Men nu är du redan igång med ett nytt ämne. Diskussionen om avvisningarna kunde gott ha fortsatt veckan ut, med utgångspunkt i de fakta som kommit fram. Det hade varit ett gyllene tillfälle även för SD-sympatisörerna, att visa att SD är ett seriös parti, som föreslår lösningar på problemen. Varför ska andra partier samtala med SD, om partiet inget har att tillföra, utom mantrat ”Vad var det vi sade?”.

    Jag tycker nog att jag har bidragit med fakta, redovisning av det internationella regelverket och egna förslag. Vi är överens om att det behövs en rejäl utredning av oberoende experter av rättsläget. De flesta svenska experter på internationell rätt är inte opartiska. Det finns ingen internationell domstol, som kan bilda prejudikat beträffande tolkningen av FN-konventionerna.

    Det är alltså fritt fram för alla länder att tolka konventionerna till sin egen fördel, exempelvis råder full religionsfrihet i Iran enligt landets egen tolkning. Sverige torde vara enda land i världen, som tolkar konventionerna till sin egen nackdel. Det kommer att stå oss dyrt, även rent ekonomiskt. Hur ska vi då kunna finansiera massiva nyanställningar inom offentlig sektor, för att knyta an till det nya diskussionsämnet?

    Jag håller med om att vi bör diskutera mer vad som bör göras, än vems skulden är att så lite har gjorts. Men jag måste säga att vi har ett regeringsparti, som långt innan detsamma belönades med ministerposter och även därefter har använt allt sitt politiska inflytande för att försvåra avvisningar, och eftersök av personer, som fått avvisningsbeslut. Nu, när Löfvén står på topp av popularitet, är det väl läge att ombilda regeringen till en socialdemokratisk enpartiregering med alliansens stöd?

    Det låter ju väldigt ihåligt, när man hör att statsministern är ”frustrerad” och Anders Forss lovar att ”vi” ska lösa problemet med avvisningarna, när huvudorsaken till frustrationen är ministrar i Löfvéns egen regering.

    Nummer ett är att snabba upp asylprocessen högst väsentligt. Naturligtvis kan man inte hålla folk inlåsta i flera år, för att kvarnarna mal så långsamt – eller rättare sagt inte alls p.g.a. alla överklaganden och uppskov.

    Statsministerns frustration är ingenting jämfört med den enorma frustration oc desperation, som de måste känna, som kämpat juridiskt, levt illegalt och jobbat svart under flera år, och slutligen grips och skall avvisas. Skulden ligger också på enskilda socialdemokrater, som visar upp plakat med texten ”Welcome refugee” inför media från hela världen, och därigenom lurar hit människor som kanske bara vill ha ett bättre liv, och skicka hem pengar till familjen därhemma.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Visst håller jag med om att denna diskussion ska fortsätta och att jag smyger in andra ämnen betyder inte att jag släpper denna diskussion. Du ska ha full credit för att du tillfört mycket till debatten och den ger jag dig här och nu Lars.

      Att Sverige har för vana att tolka internationella konventioner till sin egen nackdel tror jag personligen har att göra med ”jantementaliteten” och ska vi komma vidare så måste den brytas – I vart fall i denna fråga.

      Att asylprocessen måste snabbas upp är vi helt överens om och alldeles speciellt den del som handlar om att göra en första uppdelning av ekonomiska migranter och sådana som är mer svårutredda eller sådana som eventuellt kommer att få sin ansökan beviljad.

      Kan vi nå dit har vi nått långt – Debatten fortsätter.

  3. Ville-Valle

    …angående Folkbladets undersökning om de 30 tyngsta opinionsbildarna i länet. Så här skriver en person på Axebros blogg (Axebro ståtar på fjärde plats). ”Tänker också på att på denna lista finns inte Über-sossen Anders Forss med. Hm, det måste svida när en socialdemokrat med en sådan insyn i sitt parti både lokalt, regionalt, nationellt och internationellt inte finns med på en topp 30-lista skapat av ”sin” egen tidning.”
    Vad säger du om att du trots ditt flitiga bloggande inte finns med på den listan? Är det här en konsekvens av att du ”mjuknat till” i ditt bloggande mot partiet och dess företrädare? Ja, numera får man ibland intrycket att du nästan slickar ditt parti och partifränder i röven…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      jag har inget alls att säga om den listan och jag bloggar inte och driver inte politiska frågor för att finnas med på någon topplista utan för att förändra och påverka och få mina hjärtefrågor att bli realpolitik – T.ex. som i fallet med att regeringen nu bestämt sig för att satsa hårt och anställa massivt inom offentlig sektor vilket jag drivit länge.

  4. Niklas Karlssson

    Så det du vill är alltså att sänka produktionstakten i offentlig sektor? Mindre välfärd per skattekrona alltså, känns inte som speciellt bra idé..
    Nej vi behöver mer välfärd per skattekrona, inte mindre.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att investera massivt i offentlig sektor blir inte att sänka produktionstakten Niklas – Om något blir det det omvända – Ökad produktionstakt,

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis och et inlägg om det är färdigskrivet och publiceras i morgon (läs idag på morgonen vid 09.00.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.