Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

3/4-delar av väljarna kan inte ha fel – Vinsterna i välfärden ska bort.

Att välfärden är en ideologisk grundfråga för oss Socialdemokrater och att välfärdsfrågor och framför allt diskussionen och debatten om huruvida vinster i välfärden ska tillåtas eller inte är socialdemokratiska hjärtefrågor och en ständigt återkommande diskussion inom vårt parti är allmänt känt.

Att det är så i det parti som byggt välfärdslandet Sverige är naturligt därför att välfärden och allas rätt till fungerande välfärd är en grundpelare i ett demokratiskt samhällsbygge.

I dag är dessa frågor viktigare än någonsin – Detta därför att vi lever i ett land som slitits isär av 8 år av Allianspolitik som sett till att Sverige har de snabbast växande inkomst- och förmögenhetsklyftorna i hela OECD.

Därför är det föga förvånande att Atfonbladet/Inzios undersökning bland socialdemokratiska väljare ger vid handen att 97% av de socialdemokratiska väljarna är emot vinster i välfärden och att endast 2% av de socialdemokratiska väljarna tycker att vinster inom välfärden är okay. (källa:http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/xoxlp/kompakt-motstand-mot-vinster-i-valfarden)

Att vi Socialdemokrater nu har med oss 3/4-delar av den totala väljarkåren i uppfattningen att vinsterna i välfärden ska bort är däremot en stor nyhet och en riktig ”kioskvältare” som borde få oppositionen att skaka inombords och skallra tänder inför den kommande valrörelsen.

Att 3/4-delar av väljarna tycker att vinsterna inom välfärden ska bort är ett underkännande av den avreglerings– och privatiseringspolitik Alliansen förde under sina år vid makten.

Därför är det inte svårt att förstå att frågan om vinster inom välfärden kommer att bli en av de viktigaste frågorna i valrörelsen och att den tillsammans med arbetsrätten och rätten till trygga och säkra anställningar kommer att dominera valdebatten.

För egen del har jag tagit ställning i denna fråga sedan länge – För mig är det självklart att vinsterna i välfärden ska bort så att de pengar som idag går till vinstutdelning kan användas till mer och bättre välfärd.

Får jag vara med och bestämma och påverka ska vi gå ännu längre än till att begränsa och/eller förbjuda vinster i välfärden – Får jag bestämma ska vi skrota LOV (Lagen om valfrihet) och återbörda all offentlig verksamhet som avreglerats och privatisera till fadershuset – Dvs. till en offentlig sektor driven av det offentliga utan privata inslag.

Nu tror jag inte att tiden är mogen för att ta ett sådant stort steg redan till detta val. Över tid tror jag dock att den naturliga utvecklingen är en återgång till den sorts fungerande blandekonomi vi hade i Sverige när Sverige och svenskarna mådde som allra bäst – Dvs. den tid när det offentliga skötte sitt utan privata inslag och det offentliga höll sig utanför det som traditionellt utgör privat sektor.

I ett fungerande och jämlikt Sverige byggt på den svenska samhällsmodellens principer måste staten och kapitalet gå hand i hand – Det gör de bäst med en fungerande blandekonomi av gammalt gott socialdemokratiskt snitt.

Så tycker 3/4-delar av väljarna och 3/4-delar är en tillräckligt stor majoritet för att säga att väljarna har rätt – Vinsterna i välfärden ska bort.

Avslutningsvis vill jag än en gång framföra att det jag sagt hela tiden är rätt och riktigt – Socialdemokraterna är på stark uppgång i och med at socialdemokratiska hjärtefrågor även är väljarnas hjärtefrågor.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

20 kommentarer

  1. Urban Bengtson

    Var kommer uppgifterna om att

    ”3/4-delar av den totala väljarkåren i uppfattningen att vinsterna i välfärden ska bort”?

    Är det en opinionsundersökning och varifrån kommer den och hur är frågorna ställda?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Opinionsundersökningen är gjord av Aftonbladet/Inzio och hittas på Aftonbladets e-upplaga – Om inte på annan plats så under ledare men kopiera länken jag angivit så kommer du dit Urban,

      • Lars Winter

        ” att 3/4-delar av väljarna tycker att vinsterna inom välfärden ska bort ”. Bankman som har svårt att läsa och räkna rätt, undersökningen visar att 12.4%- vinst ska förbjudas, 22.7%- allt ska återinvesteras i verksamheten alltså 35.1% håller med att vinsterna inom välfärden ska bort. Och 25.8%- företagen ska bestämma själva som i dag, 38.1%- det mesta återinvesteras i verksamheten andra ord 63.9%- vill inte förbjuda vinster inom välfärden. Anders läs om undersökningen och läs rätt siffrorna.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har läst undersökningen och en tvingande återinvestering i verksamheten är detsamma som ett vinstförbud Lars så att 3/4-delar är emot vinster i välfärden är ett korrekt uttalande.

  2. Jonny Disenfeldt

    Jag ser fram emot att S driver frågan om förbud för privata alternativ inom skola/vård/omsorg i det kommande valet 2018, det kommer att vara ännu en spik i kistan för ett parti som är helt ur tiden.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det tror jag inte Jonny men vi ska starta med ett förbud mot vinster i välfärden då detta har stort stöd bland väljarna – med det genomfört kommer resten att lösa sig självt då privata företag kommer att dra sig ur verksamheter där de inte tillåts tjäna pengar.

  3. Leif Andersson

    ”I dag är dessa frågor viktigare än någonsin – Detta därför att vi lever i ett land som slitits isär av 8 år av Allianspolitik som sett till att Sverige har de snabbast växande inkomst- och förmögenhetsklyftorna i hela OECD.”

    Och hur menar du att förbud mot vinster i välfärden skulle bryta utvecklingen att Sverige har de snabbast växande inkomst- och förmögenhetsklyftorna i hela OECD? Detta handlar istället om orättvisor gällande skattepolitiken med ränteavdrag, låg beskattning av bostäder samt ROT/RUT m.m. i kombination med den konstlade negativa styrräntan som inflaterar tillgångsvärden. Saker som den nuvarande regeringen tydligen inte har för avsikt att förändra.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Förvisso har fastigheter och de skatter som hör till dem viss inverkan men den största orsaken stavas stora löneskillnader Leif. Ett stopp för vinster i välfärden minskar skillnaderna då dessa pengar bland mycket annat kan användas för att öka lönerna och därmed minska klyftorna,

      • Leif Andersson

        Svenska politiker förutom från V brukar alltid hävda att man inte ska lägga sig i lönesättningen utan att denna ska ske via uppgörelser mellan arbetstagare och arbetsgivare. Därför känns ditt resonemang väldigt konstigt. Jag köper att ett s.k. ”stopp för vinster i välfärden” hade kunnat ge mer vårdkapacitet för samma mängd skattekronor men detta hade inte minskat de snabbast ökande socioekonomiska skillnaderna i OECD.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Höjda löner för vanliga arbetstagare även de inom välfärden minskar klyftorna och kan vinstuttagen minskas så hjälper även det till att minska klyftorna.

          • Leif Andersson

            De skattemedel som ev. ”sparas” kommer i så fall självfallet att användas till att anställa fler resurser till välfärdstjänsterna och inte till att höja lönerna utöver vad som förhandlas fram mellan arbetsmarknadens parter.

            Du är helt fel ute med ditt resonemang att vinster i välfärden bidrar till att öka de socioekonomiska skillnaderna i välfärden. Det är istället orättvisorna i skattepolitiken och den förda penningpolitiken som är grogrunden för detta. Idag kom t.ex. statistik som visar att bostadspriserna ökat i genomsnitt 8% på ett år. Någon som har en bostad som var värd 1,5 miljoner för ett år sedan har alltså tjänat ca 120 000 kr på ett år utan att lyfta ett finger. Detta samtidigt som du tycker att det är orättvist att de som utbildar sig får en högre lön än de som saknar en högre utbildning.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            jag har inte gjort fel antagande Leif – Bostads relaterade skatter påverkar något men inte mycket. Visst ska pengar användas till att anställa fler men därutöver ska regeringen tillföra medel för löneökningar vilket innebär att klyftorna kommer att minska.

            Sådana åtgärder kombinerat med system som ser till att företag och dess ägare betalar de skatter de ska samtidigt som vinstuttag ur välfärdsföretag förbjuds kommer att ge den effekt jag påstår.

  4. Urban Bengtson

    Men där står ju

    ”Nästan alla sossar vill begränsa vinsterna i välfärden.
    I hela väljarkåren är det tre fjärdedelar enligt Aftonbladet/Inizio.”

    I siffror är det 12,4 % som vill förbjuda vinster, dvs ”ha bort” vinster i välfärden.
    Och en överväldigande stor majoritet av väljarna accepterar vinster därmed.
    för återinvestering, helt eller delvis, eller att företagen själva bestämmer.

    Dvs närmare 90 % av alla väljare i undersökning godtar vinster i välfärdsbolag.

    För S-väljare är det 22 % som vill förbjuda vinster helt. Även här en mycket
    stor majoritet för att vinster ska få finnas.

    Dvsde allra flesta har en sund uppfattning eftersom det självklart att man använder vinster tillbaka i företagandet för framtiden, det är ju på så sätt näringsliv utvecklas, även i välfärdens fristående företag.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Se mitt svar till Lars – En tvingande återinvestering är ett vinstförbud vilket gör att 3/4-delar är emot vinster i välfärden.

      • Urban Bengtson

        Men det är ju då samtidigt vinsttillåtande?! Vilket gör att de flesta är för vinster. En del ser glaset som halvtomt, andra som halvfullt, det senare av de som är optimistiska och utvecklande. Sedan kommer välfärdsföretag som får vinst att fortsätta som nu, återinvestera och utan pekpinnar från politiken. Som i sin tur påverkar väljare att se vinster viktiga och nödvändiga även i detta företagande.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vi ser saken på olika sätt Urban – För mig står det helt klart att väljarna vill se ett stopp för vinster i välfärden och företag som inte kan dela ut vinst till sina ägare kommer att lämna den typen av företagsamhet det är jag övertygad om.

          • Urban Bengtson

            Men då måste det vara tydligt om det är vinster eller inga vinster. Vinster är det så länge det är några som helst vinster, om än begränsade på något sätt. Inga vinster är inga vinster och sådant visar inte AB:s opinionsundersökning någon majoritet för, det är enkelt att inse och inget man ska behövs se olika på.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Om vi ska märka ord så låt oss då säga att 3/4-delar av väljarna är emot vinstuttag från företag som verkar inom offentlig sektor om du tycker att det uttrycket är bättre Urban,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.