Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

22.000.000.000 årligen kronor är ofantligt mycket pengar – Pengar som behövs till mer välfärd.

Moderaterna har aviserat skattesänkningar på hela 22.000.000.000 kronor vilket är vansinnigt mycket pengar. 22.000.000.000 kronor skulle till exempel kunna driva hela Umeå kommun under nästan 4 år utan att debitera kommunmedborgarna en enda krona i kommunalskatt – Detta sagt för att sätta summan i sitt rätta perspektiv.

En skattesänkning på 22.000.000.000 kronor/år räcker dessutom till oerhört mycket välfärd vilket för mig har betydligt högre prioriterat än en skattesänkning som gynnar de allra rikaste mest – Alldeles speciellt så när vi vet satt det fattas både sjukvårdspersonal, lärare och poliser bara för att nämna några bristyrken.

Att använda pengar som behövs för att råda bot på bristerna till skattesänkningar istället för till att anställa och utbilda fler så att de kan ta jobb där personalbehoven är störst är ansvarslös politik!

Att därutöver i klassisk moderat anda sparka på de som redan ligger genom att införa kraftiga försämringar i a-kassan, sjukförsäkringen och försörjningsstöden för de grupper som har det allra sämst och som lever på eller under marginalen för vad som kan anses vara ett värdigt liv vill jag kalla vettlös politik.

Moderat fördelningspolitik är omvänd fördelningspolitik som istället för att ta från den rike och ge till den fattige gör motsatsen – Tar från den fattige för att omfördela på ett sätt som gör den rike än rikare på den fattiges bekostnad.

Tiden för när Moderaterna med framgång kunde locka människor att sätta den egna plånboken framför vad som är bäst för landet är över – I dag handlar debatten inte om vad som är bäst för den egna plånboken utan om vad som är bäst för samhällsbygget Sverige vilket avspeglas i Moderaternas opinionsstöd.

Den sorts politik Moderaterna nu föreslår ska vi självfallet inte ha i Sverige anno 2017!

Överskotten i statsfinanserna ska inte gå till de rika i form av skattesänkningar – Istället ska överskotten investeras i mer välfärd och lägre skatter för de med riktigt låga inkomster och i socialförsäkringar värda namnet för den som är sjuk, arbetslös eller tvingas leva på försörjningsstöd – Den svenska modellen ska utvecklas – Inte avvecklas.

Därför ska vi inte ha något av följande åtgärder som Moderaterna vill genomföra:

  • Vi ska inte ha någon strikt arbetslinje i försörjningsstödet – Den mycket skadliga arbetslinjen ska begravas permanent.
  • Vi ska inte ha något lagstadgat bidragstak – Istället ska vi ha försäkringssystem värda namnet med ersättningsnivåer som medger att försäkringsersättningen täcker en dräglig levnadsstandard under den tid den försäkrade behöver nyttja försäkringen.
  • Vi ska inte ha någon kvalificering till de svenska ersättningssystemen – Istället ska vi ha regler som är rättvisa och lika för alla med rätt att bo, leva och arbeta i Sverige.
  • Viktigast av allt – Vi ska inte ha kortad a-kassa och/eller kortat aktivitetsstöd – A-kassan är en försäkring och den försäkringen ska gälla så länge den som är arbetslös är arbetslös – Då kombinerad med bibehållen a-kasse ersättning för att utbilda sig till en nivå som innebär att man kan få ett jobb.

Skillnaden mellan Moderat politik och Socialdemokratisk politik är att vi Socialdemokrater förstått vad ett arbetarparti faktiskt är i verkligheten.

Om man vill kalla sig arbetarparti ska man tillämpat fördelningspolitiken på det sätt den ska tillämpas så att den uppnår det den är skapad för att uppnå – Större jämlikhet och minskade inkomst- och förmögenhetsklyftor.

Detta har Moderaterna helt missat då istället vill använda fördelningspolitiken för att öka klyftorna i samhället trots den samlade vetenskapens varningar om att detta är skadligt för Sverige och dess utveckling.

Moderaternas påstående om att Moderaterna är Sveriges arbetarparti är således inte korrekt – Det påståendet om något är ”alternativa fakta” och inget annat.

Slutligen vill jag gå tillbaka till siffran 22.000.000.000 kronor vilket är summan för hur mycket Moderaterna vill sänka de svenska skatterna och utifrån det forma en frågeställning till Anders Ågren, kommunalråd (M) i Umeå.

Om vi utifrån det utgår från att Umeå utgör 1% av totalen i Sverige vilket är ett realistiskt antagande skulle det innebära skattebortfall på 220 miljoner per år för Umeå kommun vilket är en hiskelig summa som räcker till oerhört många förskolelärare och nya förskolor.

Min fråga till Anders Ågren (M) är därför följande – Hur har du tänkt dig att finansiera ett inkomstbortfall på 220 miljoner i den kommunala intäktsbudgeten Anders?

Den frågan tror jag att fler än jag vill ha svar på – Svar anmodas.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

183 kommentarer

  1. Leif Andersson

    Varför skulle L som själva föreslagit avveckling av ränteavdragen men är emot höjning av inkomstskatten genom att inte räkna upp gränsen för statlig skatt acceptera det senare men inte det förra? Ditt resonemang förefaller obegripligt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är inte obegripligt Leif – Däremot är det obegripligt hur du kan tjata om en och samma sak oavsett vad jag skriver om.

      • Leif Andersson

        Det är ju snarare du själv som tjatar om att skattehöjningar på löneinkomster är lösningen på allt. IMF och OECD har som bekant helt andra åsikter.

        Sen stämmer ju inte dina argument om varför regeringen kan höja inkomstskatterna genom att inte räkna upp brytpunkten för statlig skatt men inte skulle kunna påbörja en avveckling av ränteavdragen eller höjning av fastighetsskatten.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jasg tycker mina argument stämmer mycket väl in på verkligheten Leif.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.