Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Personalövertagande vid byte av entreprenör efter upphandling MÅSTE bli norm.

Jag skriver detta inlägg därför att någon av oss politiker måste reagera och lyfta frågan i den allmänna debatten. Inte minst inom bussbranschen där jag själv är verksam är detta en stridsfråga mellan facket och branschorganisationen. Men bussbranschen är på inget sätt unik och ensam om att strida om saken.

Jag vill även säga att jag är stolt över att min egen arbetsgivare i samband med vinsten i upphandlingen av stadstrafiken i Umeå meddelat att de tar över alla anställda utan att knot och utan att strida om saken. TACK för visad solidaritet!

Det arbetsgivare och arbetstagare och dess organisationer strider om är hur man ska tolka EU’s lagstiftning på området. För egen del tycker jag att en utredning om vad som är rätt och fel är onödig. Från politiskt håll kan vi ändra på lagstiftningen om det visar sig att EU direktivet favoriserar arbetsgivarna på arbetstagarnas bekostnad.

Anledningen till att jag tycker så är att det aldrig varit upphandlarens (läs politikernas) mening att de som arbetar inom det område som upphandlas i samband med entreprenörsbyte ska tvingas söka om sina jobb. Att det blivit så är snarare en effekt av att vi släppt in privata företag i det som egentligen är offentlig sektor utan att tänka på hur detta påverkar arbetstagarnas anställningstrygghet.

Att arbetsgivarna gärna vill välja vem de ska anställa är självfallet därför att man då kan välja bort de personer som man ser som ett problem. Exempel på sådana kan vara de som är föremål för återkommande sjukskrivningar eller som genom fackligt engagemang upplevs motarbeta arbetsgivarna.

Dessutom kan man genom att slippa överta den förre entreprenörens arbetstagare hålla nere lönenivåerna genom att anställa yngre arbetstagare med mindre erfarenhet och lägre lönenivå framför erfarna med högre lön.

Även den som vinner en upphandling behöver personal för att kunna genomföra det uppdrag man just vunnit genom upphandlingsförfarandet. Därför är den naturligaste och enda rimliga lösningen att man tar över avgående entreprenörs personal rakt av.

Självfallet ska undantag kunna göras. Jag kan tänka mig att undantag ska kunna göras i följande fall:

  • Om entreprenören redan innan anbudet lämnades in hade övertalig personal till förfogande som saknar arbetsuppgifter men uppbär lön.
  • Om den entreprenör som övertar verksamheten kan utföra den med färre arbetstagare än föregående entreprenör. I dessa fall ska normala förhandlingar föras mellan fack och arbetsgivare och de som blir övertaliga ska omfattas av de regelverk som gäller vid övertalighet och eventuella kostnader för detta ska belasta den avgående entreprenören.

I alla övriga situationer ska gälla att personalen följer med till den nya arbetsgivaren och då med bibehållen lön och bibehållande av total anställningstid mm.

Det får aldrig bli så att konkurrensutsättning av offentlig eller privat verksamhet innebär att man kan komma runt arbetsrättsliga regler och därmed äventyrar anställningstryggheten för Sveriges arbetstagare.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.