Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Grekiska folkomröstningen bevisar KOLLEKTIVETS styrka.

Precis som rubriken säger visar resultatet av den grekiska folkomröstningen att demokratin lever i det land som sägs vara demokratins vagga. Resultatet påvisar även KOLLEKTIVETS kraft – Det visar hur ”flertalet” utnyttjat sin DEMOKRATISKA rätt och talat om för ”fåtalet” att nu räcker det!

Innan jag går vidare vill jag säga följande:

I grund och botten tycker jag att alla som lånar pengar ska betala för sina skulder – Dock uppstår alltid lägen när låntagaren kan behöva träffa en accordsuppgörelse för att kunna lösa sina problem och komma ur krisen. Sådana uppgörelser sker jämt och ständigt även när länder och dess regeringar är inblandade.

I Greklands fall kan detta innebära att skulderna fryses på nuvarande nivå och att det som skulle gjorts redan från början när problemen uppdagades för 5 år sedan nu blir verklighet.

Den bästa lösningen är sannolikt att Grekland får just en frysning på obestämd tid av nuvarande skulder, möjligen med viss nedskrivning och med full amorteringsfrihet fram tills landet kommit på fötter. Ränta ska inte utgå under tiden skulderna fryses och upplupna räntor fram till dags dato bör skrivas av fullt ut.

I modern tid är bästa exemplet på sådana uppgörelser när länder och centralbanker går in och räddar privata banker med skattepengar för att inte ställa till det för resten av samhället och skapa en ekonomisk härdsmälta som missgynnar hela landet och sätter folkets förtroende för de finansiella systemen på spel.

Så till de viktiga slutsatser jag anser att vi kan dra av skeendet i Grekland:

  • Att det aldrig i längden fungerar att utöva utpressning mot DEMOKRATIN och DEMOKRATISKT fattade beslut.
  • Att svagheten i Nyliberalismens idéer har besannats.
  • Att GIRIGHETEN genom den så kallade ”trojkan” fått ett ansikte.
  • Att KOLLEKTIVET dvs. flertalet alltid vinner över INDIVIDERNA dvs. ”fåtalet” när de väl bestämt sig för att göra så.
  • Att GIRIGHET och EGOISM inte fungerar i längden.
  • Att EU i sin nuvarande form gör för stort intrång på suveräna staters DEMOKRATI.
  • Att den europeiska drömmen använts på fel sätt.

Grekland Statsminister Tsipras uttryckte sig mycket väl när han sa att utgången av folkomröstningen bevisar att DEMOKRATIN aldrig kan utsättas för utpressning och att det måste finnas förhandlingsvilja när bägge parterna i ett avtal bär skuld till den uppkomna situationen.

Jag vill även passa på och ta tillfället att tacka Tsipras för att han frågade det grekiska folket hur de tyckte att han skulle gå vidare i förhandlingarna angående skulderna. Han vann valet på att lova det grekiska folket att förhandla med EU och få dem att göra eftergifter.

Att då när detta inte syns möjligt utan ett starkare mandat från sina väljare utlysa en folkomröstning i frågan är ärligt och rakryggat och i linje med det han lovat det grekiska folket.

Tsipras har visat att det finns ärliga politiker med ärligt uppsåt för sin politik – Vi behöver fler av hans kaliber i världen! 

EU och dess grundtankar om ett enat Europa är i grund och botten en god idé – Hade man nöjt sig med vad EU var från begynnelsen och låtit bli initiativ och beslut som strävar i riktning att flytta makten över besluten längre från folken hade EU sannolikt stått starkare än idag. Att flytta makten från folket och frånta demokratiska länders folkvalda regeringar makten över sitt beslutsfattande genom att centralisera dessa till EU parlamentet fungerar inte – Utfallet i den grekiska folkomröstningen kan ses som ett bevis på detta.

Utvecklingen inom EU på senare tid bevisar enligt mitt tycke att de nyliberala strömningar som redan från början genomsyrat EU kommit till vägs ände. Kapitalägarna som varit drivande i EU’s framväxt där den initiala avsikten var att skapa en större ”inhemsk” marknad för sina produkter genom att avskaffa tullar och handelshinder har helt enkelt blivit besegrade av sin egen GIRIGHET.

De har även lyckats utverka fri rörelse av pengar över nationsgränser vilket möjliggör den avancerade skatteplanering många av dem ägnar sig åt – Dock känns det tillfredställande att grekerna nu visar att det sista steget i kapitalägarnas plan som handlar om att flytta makten över besluten från demokratiskt valda regeringar till en stark lobby i Bryssel – En lobby som sitter helt i knät på världens storföretag misslyckats.

Fåtalets representanter gapade helt enkelt över för mycket med den effekten att flertalet lärde dem en läxa de sent ska glömma!

Jag är rätt säker på att Greklands svaga ekonomi var känd för de som var ivrigast i bildandet av EU, men att de valde att bortse från detta därför att det gynnade dem mer att EU faktiskt kom till då det skulle underlätta deras situation och möjliggöra skatteplanering i aldrig tidigare skådad skala.

Det var som jag ser det GIRIGHETEN hos fåtalet som möjliggjorde Greklands inträde i EU och Euron – Inte trixande och fixande från den dåvarande grekiska regeringen.

När så världen hamnade i en finansiell härdsmälta på grund av kapitalismens GIRIGHET kom detta upp i dagsljuset, och Grekland och det grekiska folket ställdes vis skampålen.

Man var SOLIDARISKA med grekerna så länge de kunde betala sina skulder – Men när kapitalisterna risker att förlora pengar visar det sig att den SOLIDARITETEN var falsk. Det finns ingen SOLIDARITET med Greklands folk bara mot dess surt förvärvade pengar.

Att inta den ställning som ”trojkan” intagit och tvinga ett helt lands folk till förödmjukelse och lidande fungerar aldrig i längden – Till slut kommer folket till en punkt när de visar att NU FÅR DET VARA NOG – Precis vad som nu skett i Grekland.

Att kräva att grekerna ska spara sig ut ur krisen och nedrusta välfärd och sociala trygghetssystem fungerar inte. Det fungerar inte heller att driva folk in i arbetslöshet och utsatthet.

Greklands enda chans att ta sig ur det uppkomna läget är att investera sig ut ur krisen, skapa nya arbetstillfällen och få igång landets konsumtion. Därför behöver grekerna uppskov med både låneåterbetalningar och räntefrihet under lång tid framåt för att gå iland med detta.

Sedan är frågan vilka eftergifter de vårdslösa utlånarna ska belastas med – Belastas bör de då de i allra högsta grad är medskyldiga till situationen i Grekland – Frågan är bara hur stor denna eftergift ska bli.

Avslutningsvis vill jag bara på nytt säga att KOLLEKTIVETS makt är stor och en kraft som kämpar ner INDIVIDEN i alla lägen.

Jag hoppas även att resultatet av folkomröstningen i Grekland fungerar som en väckarklocka för resten av Europa. Vi måste inse att GIRIGHETEN och EGOISMEN måste begränsas och att JÄMLIKHETEN och klassklyftorna måste minska i alla EU länder.

EU kan bara fungera fullt ut om alla EU’s medborgare omfattas av DEMOKRATI och JÄMLIKHET tillsammans med välfärd och väl fungerande sociala trygghetssystem.

Det värden jag strävar efter att återinföra i Sverige – KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE måste således bli verklighet i alla EU länder för att ALLA EU’s medborgare ska få full valfrihet på lika villkor.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i den beslut vi fattar idag”

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.