Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Mål och måluppfyllelse.

När man som jag har JÄMLIKHET som ett övergripande mål är det både klokt och socialt rättfärdigt att ingripa och genomföra de förändringar i de ekonomiska systemen som är nödvändiga för att skapa en JÄMLIK maktfördelning.

Förändringar kommer självklart att innebära vissa konfrontationer med det privata näringslivet – Att tro annat vore naivt. Konfrontationen ligger inte i viljan att skapa ett JÄMLIKT samhälle – Konfrontationen ligger snarare i de förändringar som är nödvändiga för att uppnå den JÄMLIKHET vi eftersträvar.

Att genomföra förändringar som innebär inskränkningar i de privilegier de allra förmögnaste skaffat sig leder sålunda till viss konfrontation – Dock är det helt ofrånkomligt att sådana inskränkningar måste till för att uppnå målet och skapa måluppfyllelse.

Att de ”fåtal”som drabbas av inskränkningar eller höjd skatt protesterar högljutt är något vi måste vara beredda på att hantera – Dock överskuggas deras högljudda protester med råga av ”flertalets” drömmar och önskemål om det mer JÄMLIKA samhälle med mindre inkomst och förmögenhetsskillnader som vi Socialdemokrater har som mål med vår politik.

På samma sätt vore det naivt att tro att det privata näringslivet skulle överge sin fast rotade övertygelse om den ”Fria marknadens” förträfflighet – På samma sätt lovar jag att vi Socialdemokrater aldrig kommer att göra avkall på våra grundläggande ideologiska värderingar eller på övertygelsen om vårt mål om ett mer JÄMLIKT Sverige.

När vi nu flyttar fram våra positioner och går till offensiv för JÄMLIKHET sker det inte för att bekämpa andra – Utan därför att vi vill förbättra livsvillkoren för alla människor. Det faktum att ”flertalet” tjänar på våra reformer betyder inte med automatik att ”fåtalet” missgynnas av densamma. Det enda vi säger till ”fåtalet” är att de måste besinna sig och släppa på GIRIGHET och EGOISM och acceptera att KÄRLEK besegrar allt annat.

Att skapa ett JÄMLIKT samhälle ska göras genom DEMOKRATI och DEMOKRATISKA beslut – Inte genom kupper eller revolutioner.

Så länge vi slåss med öppna kort och öppet bekänner både intressekonflikter och våra politiska motståndare är det upp till medborgarna att göra sina ställningstaganden i DEMOKRATISKA val.

Palmes ord om att:”Marknaden är bra till mycket, men den leder inte till frihet av det enkla skälet att den aldrig fördelar makt och inflytande och skapar JÄMLIKHET är i allra högsta grad en levande verklighet i dagens Sverige.

Lika sant är det att DEMOKRATIN är det enda som kan besegra marknaden – DEMOKRATIN besegrar marknaden därför att den vilar på principen om alla MÄNNISKORS LIKA VÄRDE.

Palme gjorde för länge sedan en sammanfattning som är användbar även i dagens Sverige. Han sa på följande sätt:

”Min föreställning är denna: I det ögonblick människor får möjlighet att diskutera brister i den verklighet som omger dem i livet och arbetslivet och på grundval därav för fram förslag kommer kritiken och kraven att skärpas. Det finns mycket i arbetsliv och samhället i stort som fortfarande är vrångt, orättfärdigt och orättvist. Ökad DEMOKRATI kommer att innebära att detta blottläggs och att det förs fram krav på förändring”.

Precis som Palme är jag övertygad om att människorna kommer att vända sig bort från DEMOKRATIN om den inte kan förverkliga sitt löfte om MÄNNISKORS LIKA VÄRDE.

Ställer vi DEMOKRATIN utanför de stora avgörande frågorna kommer den att berövas sin livskraft och sin styrka.

Med de Socialdemokratiska kärnvärdena KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE som grund går därför kampen vidare i intensifierad form för att skapa ett JÄMLIKT samhälle.

Den intensifieras så att vi kan bryta de sista årens trend som lett till ökade inkomst och förmögenhetsklyftor och ett mer ojämlikt Sverige.

DEMOKRATIN och vår ideologi tillåter inte att människor ställs utanför – Den tillåter inte att inkomstklyftorna är för stora eller att människor inte har arbete så att de kan trygga sina liv. DEMOKRATIN tål inte heller att arbetare är rättslösa inför arbetsgivarna eller att kvinnor systematiskt missgynnas.

Vi måste intensifiera kampen för ett JÄMLIKT samhälle för att undvika att DEMOKRATIN urholkas och därmed drömmen om en utveckling mot större frihet.

Det är därför jag och övriga Socialdemokrater ställer oss på barrikaderna och tar på oss den ofantligt STORA uppgiften att skapa förtroende för framtiden. Vi gör det för att visa att vi är vare sig maktlösa eller värnlösa. Vi gör det för att visa att vi inte behöver vara offer för marknaden och anonyma krafter.

Vi gör det i gemenskap därför att vi tillsammans ska äga rätten att forma vår egen framtid!

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.