Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Jag har blivit en STOLT DEMOKRATISK SOCIALIST!

Det är lika bra att erkänna att jag likt Olof Palme blivit en STOLT DEMOKRATISK SOCIALIST!

Varför kanske vän av ordning frågar sig?

Låt mig därför nedan förklara varför. I min förklaring finns som grund ett och annat uttalande av just Olof Palme som jag hyllar som en stor ideolog och en lysande politiker, i svenskt likväl som i ett internationellt perspektiv.

Människor som honom saknas i svensk politik av idag.

Mitt ställningstagande bygger bland annat på dessa insikter och trossatser.

  • Att det i Sverige behövs en stark offentlig sektor i likhet med den som byggdes upp under 1960-talet. En offentlig sektor som är offentligt ägd, skattefinansierad och styrd av av behov, inte av efterfrågan.
  • Att behoven av vård, skola och omsorg bara kan mötas genom en organisation som tar sin utgångspunkt i just behoven, inte i lönsamheten, en organisation som kontrolleras av medborgarna och inte av vinstintresset.
  • Att offentlig sektor för att fungera fullt ut, och vara en stark samhällelig sektor, alltid ger människor möjlighet att påverka den enbart i kraft av att de är medborgare oberoende av vilka resurser de besitter.
  • Att grogrunden till rasism går att finna i människors ekonomiska och sociala villkor.
  • Att rasism och främlingsfientlighet bäst bekämpas genom att oförtrutet slåss för full sysselsättning, ekonomisk expansion och social rättvisa.
  • Att rasism har mycket svårt att rota sig i ett samhälle där människor vet att de kan få ett jobb, kan försörja sig själva, känna social trygghet och optimistiskt se framtiden an, både för egen del likväl som för sina barn.
  • Att KÄRLEK är viktigare än GIRIGHET.

Om man med dessa mina ställningstaganden i grunden dessutom beaktar att det precis som Olof Palme sa, är Socialdemokratin som bröt marken för demokratin i Sverige. Att Socialdemokraterna är det parti och den rörelse som lyfte Sverige ut ur fattigdom och arbetslöshet, ja då är det svårt att bli något annat än en stolt demokratisk socialist, i vilket fall om man hyllar kärleken som ideal.

Det blir dessutom ännu lättare att komma till denna insikt när man inser hur illa Sverige mår efter 8 år av Alliansens vanstyre.

Alliansen har under sina 8 år vid makten genom social nedrustning, avregleringar, privatiseringar och införande av sin arbetslinje verkligen sett till att öka på klyftorna i samhället. Detta genom att göra de rika rikare och de fattiga fattigare. Man har dessutom helt brutit sönder den offentliga sektorn genom att privatisera och sälja ut statlig egendom till privata företag.

I Alliansens Sverige är den sociala tryggheten urholkad och bräcklig. Solidariteten/kärleken är som bortblåst och i stället ersatt av egoism och girighet. I Alliansens Sverige befinner vi oss mitt i ett samhälle som ger de starka mandat att roffa åt sig på de svagas bekostnad.

Därför, och just därför proklamerar jag STOLT att jag är en Demokratisk Socialist!

Min uppmaning till alla röstberättigade medborgare är därför att lägga sin röst på något av de röd/gröna partierna i det kommande valet.

Det är bara med en röd/grön regering som vi med mod och dådkraft kan återställa det som brutits sönder under Alliansens 8 år vid makten och återställa den offentliga sektorn till sin forna 60-tals glans.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.