Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Våra barn är framtidens kollektivtrafik resenärer!

I en tid när vi människor lever med Global Uppvärmning och en allt sämre miljö, behövs innovativa lösningar för att på alla sätt värna om vår miljö, detta så att framtida generationer kan fortsätta bo på vår jord.

På samma sätt vet vi att vanans makt är stor, och i mångt och mycket präglar vårt beteende. Det brukar sägas att det citat ”är svårt att lära en gammal hund att sitta”. Jag behöver inte gå längre än till mig själv för att inse detta.

Vi vet dessutom att vår okontrollerade framfart i privata bilar är dåligt för miljön, och trots detta görs det inte speciellt mycket annat för att få bukt med bilkörandet än införande av skatter, biltullar och miljöavgifter.

Med dessa konstateranden i minnet blev jag därför sprudlande glad när jag i går på bussmagasinet.se kunde läsa om ett förslag som jag ser som en stor innovation vad gäller framtidens resande.

I Jönköpings län planerar man dels att göra om zon indelningen och göra dagens 70 zoner till 7 vilket kommer att göra det betydligt billigare att resa inom Jönköpings län.

Sedan har man lagt fram ett oerhört innovativt förslag vad gäller resande för våra barn och ungdomar fram tills dess de lämnar gymnasiet. Tanken i förslaget är att alla barn och ungdomar ska kunna köpa ett Ungdomskort för 150 kronor per månad. Ungdomskortet gäller sedan dygnet runt, året runt för resor i hela länet med kollektivtrafiken.

Detta förslag är lika enkelt som genialt, och skapar redan tidigt en vana hos våra barn och ungdomar att resa kollektivt snarare än i privat regi. Denna vana är sedan sannolikt något de tar med sig även i vuxen ålder.

Dessutom tror jag  att införandet av ett Ungdomskort gör att barnen även på sin fritid kommer att använda kollektivtrafiken i större utsträckning för att ta sig fram och tillbaka mellan hemmet, träningar och andra aktiviteter, helt enkelt därför att prisskillnaden mellan bilen och kollektivtrafiken blir STOR, till kollektivtrafikens fördel. Föräldrar kommer att tänka sig för både 1 och 2 gånger innan de sätter sig i bilen för att skjutsa sina barn till och från aktiviteter av olika slag.

Bravo säger jag till politikerna i Jönköpings Län!

Till politikerna i Västerbotten säger jag därför: Följ detta exempel, och inför å det snaraste ett Ungdomskort för barn och ungdomar i Västerbotten med samma förmånliga prissättning och villkor.

Som jag brukar säga så är det så att hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut som fattas idag. Låt oss därför lära våra barn att resa klimatsmart redan i unga år genom införandet av ett Ungdomskort för kollektivt resande.

Det tjänar alla på i långa loppet, både miljön och innevånarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.