Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Allmän visstidsanställning bör begränsas maximalt inom offentlig sektor.

Regeringen presenterar nu precis som utlovat ett förslag som ska begränsa utnyttjandet av allmän visstidsanställning. Även om förslaget är betydligt mer urvattnat än det som beslutades på partikongressen är det ett lite steg framåt.

Allmän visstidsanställning som arbetsform har lett till missbruk av densamma på många områden och skapat stor stress hos alla som omfattas av den. Att t.ex. ha en fast anställning på 10 – 15 timmar i veckan för att sedan behöva förlita sig på visstidsanställning/timtidsanställning för att få ihop till en full arbetsvecka skapar stor stress. Detta därför man aldrig kan planera sitt liv i och med att man inte vet om och när telefonen ringer eller sms kommer med erbjudande om arbete.

Allmän visstid kom till som en anställningsmöjlighet för att klara säsongsarbeten och tillfälliga svängningar i orderingången och om den används till just detta så fyller den sin funktion. I dag är läget helt annorlunda och allmän visstid missbrukas och används som ett sätt att maximera företagens vinster. Dessvärre har detta även smittat av sig på offentlig sektor som är minst lika stora syndare som privat sektor när det kommer till användandet av allmän visstid som anställningsform.

LO gjorde under förra året en undersökning som visade att hela 618.000 eller 15% av de som tillhör LO kollektivet hade otrygga arbeten och var anställda på allmän visstid. Av dessa ansågs 39.000 ha arbetsgivare som utnyttjat allmän visstidsanställning på helt fel sätt då flera sådana anställningar staplats ovanpå varandra under längre tid än 5 år.

Helt klart är att allmän visstidsanställning missbrukas och används som ett sätt att försöka komma runt de LAS regler som finns på arbetsmarknaden.

Dessutom tror jag personligen att allmän visstidsanställning som fenomen skapar stress – En stress som leder till utbrändhet och långa sjukskrivningar.

Jag har pratat med många människor/väljare som lever under dessa förhållanden och ska man generalisera svaren så säger majoriteten av dessa med en mun att det inte går att leva familjeliv när man omfattas av allmän visstidsanställning. Anställningsformen gör att man inte kan låna på bank och att man aldrig kan planera sina liv i och med att det är svårt att veta om och när man ska jobba.

Dessutom har regelverken runt a-kassa och ersättning därifrån skärpts så att man inte kan tacka nej till tillfälliga inhopp utan att förlora sin a-kassa vilket förstärker stressen och hopplösheten ännu mer.

Inom många verksamheter – framför allt inom offentlig sektor används dessutom allmän visstidsanställning på ett oerhört utstuderat sätt i syfte att spara pengar. Inom t.ex. skolan och förskoleverksamheten används allmän visstidsanställning på ett sådant sätt att den som omfattas av densamma har arbete under de perioder när verksamheten flyter normalt med normala arbetsveckor – Men när storhelger och semesterperioder nalkas bryts anställningen för att sedan återupptas när verksamheten börjar om efter t.ex. påsken.

Resultatet av detta blir att den visstidsanställda är arbetslös och utan lön under påsklov, sportlov, höstlov, jullov etc. – detta samtidigt som de som har turen att ha en tillsvidareanställning har full lön även under röda dagar. Det finns även fall där detta är än mer extremt och den anställde är anställd under veckodagar men arbetslös på helgerna.

Som jag ser det har Sverige gått från att vara ett land med bland världens största anställningstryghet till ett land med mycket dålig anställningstrygghet – Och än värre är att det är offentlig sektor och de företag som jobbar i den offentliga sektorns sfär är de största syndarna.

Vi ska inte ha ett Sverige fullt av människor som lever i otrygghet och ovisshet om de har arbete och lön eller ej. Alla människor som arbetar måste omfattas av godtagbar anställningstrygghet – Och alla människor som jobbar måste kunna planera sitt liv utefter kända förutsättningar. Barn till visstidsanställda föräldrar har samma rätt till sina föräldrar som de som har föräldrar med tillsvidareanställning.

Förutom att skapa osäkra arbetsförhållanden och stor stress leder allmän visstidsanställning så som den används/missbrukas idag till att årslönen minskas och att den som lever under dessa förhållanden dessutom får lägre sjukersättning och sämre framtida pensioner.

Utan att ha handfasta bevis för att så är fallet finns det stor anledning att anta att kvinnor är mer utsatta än män – Detta därför att kvinnor dominerar när det gäller arbetstagare i offentlig sektor.

Vi ska inte ha det på detta sätt i Sverige anno 2015!

Därför ska vi som Socialdemokratisk regering inte nöja oss med det förslag som nu lagts fram och som till viss del begränsar arbetsgivares möjlighet att stapla visstidsanställningar ovanpå varandra. Vi bör därför se till att gå vidare och begränsa allmänna visstidsanställningar maximalt inom offentlig sektor – Dvs. den sektor vi som politiker till stor del har kontroll över och kan påverka.

Det regelverk som vänstermajoriteten i Stockholms stad antagit och som innebär att allmänna visstidsanställningar ska fasas ut samtidigt som timanställningar ska minimeras bör rullas ut rakt av inom allt som är offentlig sektor. I Umeå har vi gjort på liknande sätt och Umeå Kommun har fattat beslut om att LAS perioden kortas från 5 till 2 år samt att 1 års anställning(arbetade timmar motsvarande en årsarbetstid) räcker för att få en tillsvidareanställning.

I Umeå är dessutom heltidstjänster standard och alla avsteg från detta ska motiveras och godkännas i förväg av personalutskottet innan tjänsterna annonseras ut. I Stockholm ska varje timanställning motiveras.

Som politiker ska vi föregå med gott exempel och först se till att göra rent i eget hus innan vi kritiserar andra.

KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE måste gälla ALLA – även de som idag lever i en osäker vardag skapad av allmänna visstidsanställningar.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.