Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Bygg fler hyresrätter NU!

Precis som Moderaterna och Anders Ågren så tycker jag att det behöver byggas fler bostäder i Umeå, främst hyresrätter. Precis som honom tycker jag att AB Bostaden ska gå i bräschen och bygga nytt i stor omfattning, men där upphör likheterna oss emellan.

Moderaterna vill att vi ska sälja av ca 1/3 del av AB Bostadens bestånd för att finansiera och möjliggöra detta byggande. En utförsäljning av delar av AB Bostadens bestånd är helt fel väg tycker jag.

Jag vill istället lansera en alternativ väg, och bygga med full lånefinansiering utan att sälja av de tillgångar vi redan byggt upp. Vad jag tänker mig är att vi möjliggör en modell som tillåter oss att slå ut kostnaderna för lånen över hela beståndet. Detta för att hålla hyrorna i nyproduktionen på en rimlig nivå.

Att ha det som idag där äldre hyresrätter har förhållandevis låg hyra trots hygglig standard och jämförbar boyta som en nyproducerad lägenhet är inte speciellt solidariskt, och inte en rimlig väg för framtiden om vi drastiskt vill öka nyproduktionen av hyresrätter.

Min tanke är helt enkelt att AB Bostadens totala skuldbörda ska fördelas procentuellt lika över hela bostadsbeståndet, detta för att möjliggöra nyproduktion, likväl som omfattande renoveringar och om och tillbyggnader av det befintliga beståndet.

I min modell delar man solidariskt den totala skuldbördan med det totala antalet kvadratmeter som finns för uthyrning. Med en sådan modell möjliggörs nyproduktion på ett helt annat sätt än idag. Dessutom blir hyressättningen mer rättvis då alla hyresgäster solidariskt får vara med och dela på de totala kostnaderna.

En sådan modell är solidarisk sett ur alla synvinklar. Dessutom tror jag att det blir lättare att hyra ut det som nyproduceras i och med att kostnaderna kan delas över hela beståndet.

Som lök på laxen får vi dessutom något som kan ses som ”marknadshyror” i och med att alla hyresgäster solidariskt delar på AB Bostadens lånekostnader.

Att göra som Moderaterna vill och sälja ut allmännyttan till privata hyresvärdar, och sedan låta dessa plocka hem hyresvinsterna är ingen solidarisk politik.

Jag är dessutom helt övertygad om att hyrorna för boende i de enheter som säljs skulle öka ännu fortare som en effekt av försäljningen än med den modell jag föreslagit.

Självklart ska det sedan vara fritt fram för privata hyresvärdar att använda sig av samma finansierings och fördelningsmodell som jag förespråkar. I ett demokratiskt samhälle ska vi inte göra skillnad på villkoren bland marknadens aktörer. Vidare är det av yttersta vikt att respektive hyresvärd fritt kan välja modell utan att stöta på patrull i form av Hyresgästföreningen för de hyreshöjningar som kan blir fallet i det äldre beståndet om min modell används.

Dock får vi inte förbise att min modell till och med kan leda till lägre hyror i delar av befintligt bestånd. Detta i och med att införandet av den modell jag föreslår fördelar kostnaden solidariskt bland alla hyresgäster. Hur det slår, och vad effekten blir, beror på hur åldersfördelningen (läs fastigheternas ålder) ser ut i det befintliga bostadsbeståndet hos respektive hyresvärd.

Ett solidariskt samhälle kräver en solidarisk hyressättning där alla hyresgäster solidariskt delar på alla kostnader!

Om vi vågar införa den modell jag föreslår är jag helt övertygad om att byggandet av hyresrätter skulle få en renässans, och att det skulle bli oerhört attraktivt för alla aktörer att bygga och förvalta hyresrätter.

Slutligen vill jag säga att vi aldrig ska tillåta oss att sälja ut allmännyttan till privata aktörer. Ska något göras är det snarare att stärka och göra allmännyttan ännu större, och ännu starkare för att säkerställa att hyresnivåerna även bland privata hyresvärdar hålls på en rimlig nivå.

Historien likväl som nutiden visar att utförsäljning av kommunal och statlig egendom alltid gynnat fåtalet, snarare än flertalet. Dessutom har de gynnsamma effekter som försäljningsivrarna talar om sällan eller aldrig infriats vid sådana utförsäljningar.

Vad tycker du?

För mig är svaret givet: Låt oss se över regelverket omgående och skapa en fördelningsmodell som möjliggör ett progressivt byggande av nya hyresrätter.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.