Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Vikten av en fungerande fackföreningsrörelse.

Det tog oss Socialdemokrater många år av hårt och idogt arbete för att skapa en stark fackföreningsrörelse som motvikt gentemot arbetsgivarsidan. Allt i akt och mening att skapa jämnvikt mellan arbetsgivare och arbetstagare. Kort sagt har vi under en lång rad av år skapat det som idag refereras till som den ”Svenska Modellen”.

Problemet är att den svenska modellen numera upphört att existera, om den existerar är det bara på pappret!

Det tog Alliansen 8 år att förstöra denna modell. Genom att införa Arbetslinjen och samtidigt kraftigt försämra sjuk och arbetslöshets försäkringarna tog man bort vad som är 2 viktiga byggstenar i den svenska modellen.

Den svenska modellen bygger på att arbetstagarna ska ha bra villkor genom en stark arbetslagstiftning kompletterad av sociala trygghetssystem i form av sjuk- och arbetslöshetsförsäkring som skydd för eventuella perioder av sjukdom och arbetslöshet. Allt byggt på den Demokratiska Socialismens principer där kärlek, solidaritet och alla människors lika värde är de viktigaste byggstenarna.

Den Svenska modellen och den Demokratiska Socialismen kom till för att skydda alla arbetstagare från arbetsgivarsidans aldrig tynande girighet. Genom att förena alla Sveriges arbetstagare i fackföreningar och förhandla kollektivt snarare än enskilt lyckades vi skapa en arbetsmarknad med ordning och reda. En arbetsmarknad där båda avtalsparterna kunde mötas, förhandla och sedan sluta fleråriga avtal. Just upprättandet av fleråriga avtal gav sedan bägge avtalsparterna den trygghet som behövdes för att göra långsiktiga planer för sin verksamhet.

Under Alliansens år vid makten har den svenska modellen luckrats upp och helt förlorat sin relevans!

Därför är vår uppgift som Socialdemokratisk regering nu att återställa spelreglerna på arbetsmarknaden och se till att den svenska modellen återinrättas och blir vad den varit historiskt.

Vi måste alla inse att ett välmående Sverige behöver en stark offentlig sektor och en stark fackföreningsrörelse. En offentlig sektor driven av behov, inte av vinstintresse. Denna offentliga sektorn behövs för att vid varje tidpunkt tygla och begränsa den privata sektorns girighet och skapa jämnvikt.

Tittar vi historiskt kan vi se att Sverige alltid mått som bäst när ”Staten och kapitalet” gått hand i hand. Arbetstagarna mår bra vilket gör att de spenderar mer och ger företagen större intäkter och således större vinster. Även i ett internationellt perspektiv är det lätt att se och förstå att alla framgångsrika nationer behöver en välmående medelklass för att må bra.

Denna välmående medelklass kan bara skapas genom att ha en stark och väl fungerande fackföreningsrörelse som motor i maskineriet.

Därför och just därför vill jag med bestämdhet hävda vikten av en väl fungerande fackföreningsrörelse som varande den viktigaste beståndsdelen i Sveriges framtida välmående.

Kamrater, låt oss tillsammans jobba för att detta ånyo blir verklighet!

Startskottet för detta arbete måste bli att återföra ideologin i politiken, och se till att vi från och med nu alltid debatterar ideologi snarare än enskilda frågor ryckta ur sitt ideologiska sammanhang. Det är hög tid att vi med många munnar berättar hur, och framför allt varför den svenska modellen byggdes, samt varför ett snart återförande av den svenska modellen är av yttersta vikt för vår nations framtida välstånd.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.