Kapellminnen Äggmålning och Vinterbadare

De obligatoriska påskmötena i kapellet i Vindelgransele minns jag inte mycket mer av än att påskbudskapet givetvis predikades och besjöngs efter konstens alla regler. I regel gästades församligen av någon tillresande sångarpastor. Av påsksångerna minns jag mest den medryckande: När Jesus dog på Golgata. Vid orgeln i minnesbilden sitter faster Anna-Lisa och spelar. Jag provsjunger lite för mig själv såhär efter ca 45 år och inser att texten sitter som en smäck – hela! Det gör även överstämman på refrängen, eller "kören" som vi sa. Hjärnan är verkligen en märklig manick. Däremot har jag idag glömt var jag lagt nycklarna tre gånger…

Vi satt där i det gula kapellet på våra förutbestämda bänkrader. Längst fram på höger sida satt predikanten och de tre äldstebröderna farbror Hjalmar farbror Klas och så pappa. Bänk två var tom. Bänk tre var vikt åt "Klases ", bänk fyra var "Alvars",¨på bänken bakom satt "Edvins, bänk sex var "Ivans" och Farbror Bertils, och längst bak satt Frithiof. På vänster sida intill lilla salen, satt resten av pastorsfamiljen, farfar och farmor, farbror Harald som tog upp kollekten, Hermans familj, Lina och Elsy och familjerna Asplund om jag minns rätt.

På påskdagens morgon hände så det som jag minns som nästan roligast ifrån mitt barnaperspektiv. Den stora äggmålningen – en tradition som jag hållit fast vid intill denna dag till min egen familj. Alla tillsammans målar ägg vid frukostbordet, och senast när jag besökte mamma så såg jag den blågröna gamla kritkorgen som hängt med i alla år. Jag tror att det är samma gamla vax och kladdkritestumpar som ligger däri som när det begav sig i min barndomverkligen. Vi var ett kreativt gäng som målade allt från kycklingar och blommor till  karikatyrer och ledsna gubbar med krackelerat huvud. Pappa gjorde alltid roliga karikatyrer. Sedan lade man alla äggen i korg till allmän beundran innan man åt dem.

Om det var soligt under påskdagarna så skottade vi snön av garagetaket, och sedan klättrade vi ut genom rumsfönstret. Där bredde vi ut de vitblå filtarna och solade på den varma plåten. Man skulle solbränna sig till varje pris. Ibland hade mina storasystrar med någon tjusig kompis hem som gjorde oss sällskap på garagetaket. Jag minns Marlene och Gunilla, Eivors kompisar, vilka pangbrudar!De förde omåttligt spännande samtalsämnen som jag spetsade öronen maximalt för att uppsnappa. Det måste ha sett märkligt ut för förbipasserande med dessa vitbleka halvnakna varelser på Alvars garagetak mitt i vintern.
 

Den klassiska påsklördagspimplingen var en helt egen och tidvis mycket dramatisk historia med  långväga gästfiskare,tunna isar och dramatiska skoterturer med  bortslarvade storasystrar, och förtjänar nog ett eget blogginlägg.

 

Etiketter: , , ,

7 kommentarer

 1. Sonia

  Nja det var nog inte alla storasystrar som njöt av att ligga på plåtplayan, men solidarisk som jag är så masade jag mig upp i ottan och inlindad i minst ett täcke följde jag tvillingsyrran ut, och det har följt mig genom hela livet, att jag varit blekare än hon. Lite försent att tänka om nu!

  Och ja, om jag minns rätt så minns du rätt om möbleringen i kapellet!

 2. Lillian

  Jag instämmer om möbleringen med min kusin, och med min sångartriokompis. Har funderat mycket kring fenomenet. Att ha givna platser, alltså. Däri låg nog tryggheten. Både att veta var man skulle sitta, och bli sedd och bekräftad. Förekommer även idag i våra kapell och väcker eftertanke..

 3. Lillian

  Fler bilpasserande fick nog hjärtat att skutta till. När Barbro, Helen och jag påskhelgerna också klättrade uppå farbror Ivans playa, röjde snön och sen hoppade i våra bikinin och ”vållpressade” oss för tidig solbränna. Om ej bruna, så var vi röda efteråt. Hade även öronen på skaft,när storsyrran o kusinen skvallrade hemligheter med varann. Vilka ljuvliga minnen!

 4. Gunnel

  Tänk! Jag hade ingen aning om att även ni Önnerlövare jagade de ultravioletta från garagetaket! Kul!!
  och visst är det så sant som du säjer om fasta platser…det står för trygghet. Jag vattnar alltid blommorna i samma ordning och parkerar alltid på samma ställe i stan 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.