Vindelgransele – vackrast i världen

Vindelälvens pärla, min barndoms by, är ännu lika vacker som då, om än något mer igenväxt. http://www.vindelalvsbyar.se/default.asp?pageid=2993 

En gång var här en blomstrande bygd, många barn i varje gård, skola, ja allt som skapar liv. Åkrar och ängas hölls öppna, potatislanden längs vägen överträffade varandra i skönhet.

Det som är ledsamt är att inlandet  dräneras på framtidstro, kreativa människor, och återväxt. Affären är nu nedlagd och likaså bensinmacken, vilket naturligtvis gör sitt till.

Mammas vänner och grannar försvinner en efter en, det blir mörkt i fönster efter fönster och  allt tystare. Några eldsjälar finns ännu kvar, och byns pensionärer samlas i Myrstacken för olika aktiviteter och gör även resor ibland.

Med tanke på byns skönhet, potentialen och läget – alldeles intill väg 363 och med älven som ett glittrande band ända från fjäll till kust så borde det gå att i en framtid hitta nya sätt att leva, överleva och växa. Naturen har mycket att ge. Fisket, jakten, grödorna, skogen, bären, vattnet. Allt detta är ovärderliga skatter  för den som vill ta dem tilvara.

Etiketter: , , ,

3 kommentarer

 1. mangemo

  När jag var fem-sex år gammal och vi passerade Vindelgransele drog jag ur mig att dit skulle jag flytta, bli guldgrävare och på köpet rik som ett troll. Nu blev det ju inte så, men var gång vi passerat byn efter detta har föräldrarna glatt kommenterat mitt ”löfte”. Vackert är det verkligen!

 2. Isak

  Framtiden är här och nu. Vi kan inte vänta om
  inlandet skall överleva. För några år sedan kunde man vinna politiska röster, med slagord
  som decentralisering och öppna landskap. Idag
  så är det upp till marknaden att värna vårt
  kulturlandskap, men marknaden är ingen som kan
  göras ansvarig, för att ingen gör något.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.