Gula violer

Finns det någon botaniskt kunnig läsare som vet något om denna blyga skönhet. Den gula violen växte på kalfjället på Tjäktas sluttningar

Etiketter: ,

7 kommentarer

 1. Haspelrullen

  Fjällviol är en flerårig ört som kan bli upp till två decimeter hög. Från jordstammen utgår örtartade stjälkar som har strödda blad. Bladen är skaftade och har matt ljusgrön, njurlik bladskiva. Stiplerna är små och helbräddade. Fjällviol blommar i juni-juli med klargula väldoftande blommor som sitter på skaft från stjälkarna.

 2. Haspelrullen

  Lite mer om fjällviolen. Fjällviol är den enda av violerna i den svenska floran som har klargula blommor och är därför lätt att känna igen då den blommar.
  Tjingelin

 3. ulrika

  Skulle kunna tänka mig att det kanske är en fjällviol. Läste just inlägget om ”koosten”. Du må tro att jag höjde ögonbrynen vid köksbordet i Björksele när jag kom dit som ”stadsunge”, såg den den vita massan de skedade upp i kaffet. Jag minns att jag inte tordes ta av den för jag trodde att den egentligen var till för något annat. Typ på en smörgås eller kex kanske. Mammas ord hördes i bakhuvudet. ” Men int ska du väl bara äta såvle”

 4. ulrika

  Skulle kunna tänka mig att det kanske är en fjällviol. Läste just inlägget om ”koosten”. Du må tro att jag höjde ögonbrynen vid köksbordet i Björksele när jag kom dit som ”stadsunge”, såg den den vita massan de skedade upp i kaffet. Jag minns att jag inte tordes ta av den för jag trodde att den egentligen var till för något annat. Typ på en smörgås eller kex kanske. Mammas ord hördes i bakhuvudet. ” Men int ska du väl bara äta såvle”

 5. Haspelrullen

  Inte botaniker, men det är nåt märkligt med fjällen. De får sinnena att öppnas, man förundras över skiftningarna i en fjällsida, man beundrar en liten trattlav på en sten och de minsta blommorna är de allra vackraste. Ibland kan man inte motstå frestelsen att lägga sig ner och bara beundra dem. Alla intryck och möten med fåglar och sländor mm och brus från jokkar får en att känns sig liten. Man förstår att i fjällen är man en främling på besök.
  Ett tips: fjällglim växet på fjällhedar men är också vanliga vid stränder där de växer i tuvor i gruset. Om du hittar en tuva stor som en tallrik, gräv men handen och ta med dig hela tuvan med rötter. Väl hemma lägger du den i en djuptallrik och du har en härlig bordsdekoration.
  Hej hopp

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.