Personligt…….jag säjer varken A eller B

På 70-talet upptäckte ett par amerikanska forskare att en viss typ av personligheter oftare får hjärtinfarkt än andra. Den som är i riskzonen är ofta en s.k typ A-människa. De kännetecknas av höga ambitioner, tävlingsinriktan och höga krav på prestation. 

Typ A-personer går ofta på högvarv, är otåliga och tidspressade – man gör allt i högt tempo – går fort, äter fort, pratar fort och har inte tålamod att vänta sin tur. Andra  drag som är typiska är att de är lättirriterade och har nära till aggressivitet. De ser sig som "doers",   får saker och ting gjorda, och tror ofta att de är oumbärliga. 

Forskning visade då att sådana människor löper dubbelt så stor risk att insjukna i hjärtinfarkt även om man räknat med andra riskfaktorer som ex högt blodtryck eller rökning. Sambandet till hjärtinfarkt är dock något mindre tydligt för kvinnor än för män.

Typ B-människorna uppvisar  i stort sett det motsatta beteendet och är lugna.

Sanningen är nog att de flesta människor befinner sig någonstans mellan ytterligheterna. Stresskolor kan träna folk att "byta tänk". man får i läxa att ställa sig i den längsta kön, att inte avbryta, eller att fokusera på annat i provocerande situationer ex vid rödljus.

Vi brukar prata om detta hemma då vi egentligen skulle kunna kalla oss för "Stora A" och "Lilla A" och jag försöker motivera R när han når nya adrenalinrekord av "fruntimmer i trafiken", rödljus, eller nästan värst av allt – av cyklister som cyklar på övergångsställena, och påminna om att han förkortar sitt liv en stund för varje gång han retar upp sig.

Jag vill förlänga hållbarheten hos min man, försöka motivera honom att fästa blicken på en blå himmel istället för ett rött ljus Inse att det inte hjälper att reta upp sig. Man kan träna sig i att fokusera på annat när stresshormonerna kokar över….Det bästa sättet att påverka någon annan är väl att föregå med gott exempel.

Faktiskt har jag lyckats sänka min egen stressnivå i kö och trafiksituationer, just genom att fästa blicken/tanken på något positivt, när jag känner att det börjar hetta bakom pannbenet. En fågel, en medtrafikant,solen, eller en bra låt i bilradion.Det känns skönt!

Känsla av KASAM, copingstrategier och en massa andra intressanta faktorer avgör hur vi påverkas av stress,sorg och motgångar. Antonovsky  intresserade sig för hur en del människor, de s.k Maskrosbarnen, och överlevande från förintelsen tog sig igenom livet utan att knäckas trots hemska upplevelser i bagaget. Vad är det som gör att somliga klarar sig och att andra faller igenom på livets hårda stråt? Intressant att läsa om.

Man talar även om typ D personligheter där en mörk livssyn, ångest och depressivitet även kan öka risken för hjärt-kärl. Vissa forskare menar att kvinnors känslomässiga engageman och empati kan göra det svårare att hålla ohälsa, negativa intryck och stress borta.

Det handlar inte om hur man har det, utan om hur man tar det brukar man säja.

Vad tycker och tänker du om saken?

 Obs att jag inte gör något anspråk på att verka vetenskaplig och påläst utan bara klurar på i all mänsklighet.

 

 

 

 

 

Etiketter: , ,

4 kommentarer

  1. Kalle

    Jag är definitivt en grupp A-människa, men jag kan dessbättre notera att jag bättre och bättre lärt mig sakta ner på farten litet i de flesta situationer. Tidigare var jag nog ”mer” A-typ än vad jag är nu, Hjärtinfarkten hann inte ta mig och nu hoppas jag förstås att den aldrig skall komma.

  2. Louise

    Rekommenderar starkt sommar i P1 från 12/7 2007 med Lena Nevander Friström, om du inte redan hört det? Hon pratar om fördelar med A-personer, bland annat..
    kram!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.