Om Ravels Bolero

Jag läser just nu boken "Frontallobsdemens, den förbryllande sjukdomen" och får mig till livs lite intressanta fakta. Jag citerar här ur boken:

"Bolero" av tonsättaren Maurice Ravel beskrivs i Sohlmans musiklexikon som ett "melodiskt, malande,monotont musikstycke". Under de tio minuter den varar upprepas samma rytmiska melodi i moll hela tiden. Tonarten byts endast en gång på slutet. Hela tiden ökar styrkan vilket understryker det suggestiva, på samma sätt som upprepningen av begynnelsebokstaven "m" i Sohlmans lexikon. Vid tidpunkten för denna komposition hade Ravel börjat få symtom från primär progressiv afasi, en form av frontallobsdemens. Slut citat.

Intressant att läsa tycker jag

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. Ilona

    Hej!
    Intressant det där om upprepande av samma stycke i tio minuter. Ska försöka få tag på boken och läsa. Min man håller på att utredas och han kan hålla på hur länge som helst och sjunga i princip samma mening i timtal känns det som )lite överdrivet, men det känns så ..*L*..) Är det ett symtom vid Frontallobsdemens? jg hoppas vi får besked snart,först hade han Altzeimers sa dom, men nu vet dom inte. Har läst på lite och det finns mkt som stämmer in på frontallobsdiagnosen. tack för tipset. /Ilona

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.