Tips på vägen….. ur boken:Se möjligheterna

 Här har vi nästa bok att läsa. Jag behöver lite positiv tankekraft så här i höstmörkret.

Människor som fokuserar på möjligheterna i varje situation – som förväntar sig positiva upplevelser de flesta av veckans dagar – är mer handlingskraftiga, mår bättre kroppsligen och själsligen och tar sig snabbare tillbaka efter motgångar.

Så skriver docenten och socialpsykologen Bosse Angelöw i boken Se möjligheterna.

Bli guldkornsletare: Fokusera på det positiva i tillvaron i stället för problemen. Bli en guldkornsletare i vardagen. Stanna upp och tänk efter vad det är du uppskattar. Fundera över vilka mål du vill uppnå och uppmärksamma dina, små och stora, framsteg på väg mot målet.

Du kan alltid göra något: Om du varken kan påverka eller undvika situationen, så kan du alltid ändra ditt förhållningssätt; att tänka annorlunda, att gilla läget eller att bara dumpa bekymret.
 
En positiv tanke drar till sig flera positiva tankar: När du tänker på en tanke drar du också till dig liknande tankar. För att skapa en positiv spiral behöver du uppehålla dina tankar på det du vill ha mer av i livet.
 
Inventera dina tidigare framgångar: Fundera dels över vilka tidigare förändringar du har klarat av på ett bra sätt och dels över vad du är bra på i arbetet och privat. Stärk dig själv genom att tänka på dessa tidigare framgångar och styrkor.
 
Acceptera positiva erkännanden: Tillåt dig att ta emot positiva erkännanden. Tacka personer som ger dig beröm och låt de uppskattande kommentarerna sjunka in.
 
Gör realistiska bedömningar: Undvik katastroftänkande, alltså att vanliga situationer kan förvandlas till katastrofer och vi ständigt förväntar oss att det värsta alternativet ska inträffa. Tankemönstret kan förändras genom att du gör en realistisk bedömning av riskerna, i stället för att oreflekterat utgå från att det värsta kommer att inträffa.
 
Uppmuntra och uppskatta: Tänk igenom och skriv ner hur du kan uppmuntra och uppskatta dig själv. Fundera och skriv även ner olika personer som uppmuntrar och uppskattar dig.
 
Uppskatta det positiva hos andra: Om du är irriterad på någon, tänk gärna på följande sätt: Varför är jag inte mer irriterad? Genom att tänka så kommer du att uppmärksamma det positiva hos den andra personen.
 
Skapa positiva målbilder: Inrikta din uppmärksamhet mot vad du vill uppnå. Att skapa mål är ett sätt att kanalisera din energi mot en önskvärd inriktning.

 

http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article5999440.ab

Etiketter: ,

2 kommentarer

  1. Marianne

    Hej!
    Sökte ”skogskaffepanna” på nätety o hamnade hos dig och då såg jag ”Gunnels Guldfyndigheter” bl a en broderad bonad.
    Min fråga är nu: Broderar du möjligen bonader på beställning?
    Allt gott från Tant tinge Ling

  2. Gunnel Forsberg

    Svar till Marianne (2009-11-09 17:32)
    Hej Marianne! Nej tyvärr är jag inte duktig på att brodera. Jag är bara förtjust i alla fina gamla talesätt och ordspråk som broderats runt om i landet och fotograferar av dem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.