Lucka 9. Småfåglar,Julkärvar och Farfars Lillpiga

Man ska tänka på småfåglarna, sa alltid farfar Gustav. Därför satte vi ut talg och svål från höstslakten, så att småfåglarna skulle klara sig under den långa vintern. En julkärve hörde också till utsiktbilden från vårt köksfönster.

Farfar kunde nästan alla fågelläten och han försökte även lära mig de olika visselljuden, dock utan större framgång. Men jag minns hur jag brukade sitta en stund efter middagen i hans trygga vadmalsknä, och truta med munnen för att härma hans fina fågelsång.

Pappa och farfar hade andra namn på fåglarna. Konstiga ord som Tjuflipen eller Köxiken. I skolan lärde vi oss domherrar, talgoxar, bofinkar och andra vanliga fågelnamn. Min syster – fröken Ellen – lärde mig i vuxen ålder att bofinkens läte låter som: Ska vi gå på biobiobio….Jag är dock ytterst skeptisk till om fågeln verkligen gjorde så syndiga uttalanden hemma hos oss i mitten av 60-talet!

Farmor Elly dog när jag var sex år gammal. Då grät jag, hickade och snorade, så förtvivlat och så högt, under hennes begravning, att jag störde ceremonin och mamma försökte förgäves hyssja och trösta mig. Egentligen tror jag att det var hela min barndoms ackumulerade sorg som jag uttryckte där och då. Varken förr eller senare har jag gråtit så som jag grät denna dag, och jag kunde helt enkelt inte hjälpa det.

Från att ha dagligdags hälsat på farfars i det lilla grå huset på gården, och ätit farmors söta tunna havrevälling med svullna russin i de blåmönstrade djuptallrikarna, eller lekt med de tomma medicinburkarna som förvarades i en luxusburk i spisskåpet, blev det nu så att farfar åt middag hos oss nästan varje dag.

Efter middagen satt jag alltid en stund i hans knä och lyssnade till hans fascinerande berättelser från förr, eller tittade på de fina ekorrar och rävar han ritade på baksidan av gamla sverigekuvert.

Men jag fortsatte ändå att gå dit en stund varje dag, för att se om det hängde några nya harar, rävar eller fåglar på farstubron. I nyckelhålet satt nyckeln i snöret på trätrådrullen. Ibland gick jag dit bara för att titta på när han eldade i sin vedpanna i hallen.

Ingenstans doftade det så gott som i farfars vedrum under snedtrappen. Ovanför hallspegeln satt en uppstoppad berguv och tittade ned på mig med sina gula glasartade ögon, och alldeles intill hängde pilbågen med pilarna från Afrika där min faster och farbror var missionärer. Ibland kokade jag kaffe åt farfar, men den gråblå klarskinnsplåtburken var och förblev tom sedan farmor hade gått bort.

Ibland spelade jag på den bruna tramporgeln som stod inne i den svala salen. Jag drog ut knopparna där det stod konstiga ord som forte, flute, echo, piano, trampade på de nötta pedalerna och spelade de gamla julsångerna. Nu tändas tusen juleljus eller Stilla natt brusade fram under mina små händer. Det lät så högtidligt och mäktigt. På orgeln stod fina svartvita realkort och bröllopsbilder av mina äldre kusiner och släktingar. I fönstret stod ljusbågen och den söta doften av farmors porslinsblomma dröjde sig länge kvar i minnet.

Jag räknade dagarna fram tills att syskonen skulle komma hem för julfirande, och längtade så att jag nästan fick ont i magen. Ann-Mari från Haparanda, Eivor från Umeå, och Sixten från Lycksele. Ellen och Sonia gick ännu i Malå, eller möjligen på lanthushållsskolan i Umgransele. Åh vad roligt det skulle bli att träffa dem. Äntligen någon att spela kinaschacCk eller filipin med. Äntligen släktkalas med skratt och lekar.

 

OBS! Visst följer du min kalendertävling? Varje dag fram till jul ska du hålla utkik efter en extra versal (stor bokstav) Dessa 24 bokstäver bildar baklänges en strof ur en känd julsång. Läs mer i instruktionerna 30/11

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

6 kommentarer

 1. Ei

  Minnen, glada, underbara och ibland vemodiga som rör storasysters hjärta, Tack för det Du sätter på pränt!
  Grattis till skivan. Kram Ei och L

 2. Gunnel Forsberg

  Svar till Ei (2010-12-09 10:15)
  Kära syster! Det är sällan jag gråter när jag läser der jag själv skrivit, särskilt eftersom kalendern nu går för tredje året i rad, men just idag trillade tårarna och en varm känsla av vemod fyllde mitt hjärta. Jag tänker på farfars hus, och på alla våra släktingar, på tider som gått, på människor som gått ur tiden, och på de som har sjukdom i familjen. Tacksam för livet, för familjen, för hälsa och som mamma brukar säja: För fred och frihet.

 3. Lennart

  Du använder ett ord som de flesta svenskar antagligen ser frågande på: klarskinnsplåtburken. Själv har jag turligtvis tillbringat tillräckligt med tid i Hjalmars och Esters kök i Avanäs och Rusele för att ha sett vad som händer när man släpper en liten bit klarskinn i kaffet.

 4. Gunnel Forsberg

  Svar till Lennart (2010-12-09 17:36)
  Ja, visst är det häftigt att se! Jag har förstått på Eriks berättelser att det fångades en hel del abborre i Avanäs. så klarskinn rådde det nog ingen brist på:)

 5. Ingrid Abrahamson

  Tack för din trevliga, underhållande och ibland gripande adventskalender!Trots att jag är så mycket äldre än dej väcker den många minnen från min egen barndom och uppväxt i inlandet! Ibland ler jag igenkännande , ibland har jag svårt att hålla tårarna tillbaka! (Men det måste man väl inte)Fortsätt skriva!

 6. Gunnel Forsberg

  Svar till Ingrid Abrahamson (2010-12-10 00:32)
  Tårar är hälsobringande, speciellt om dom kommer ut, det är min fasta övertygelse. Önskar dig och de dina en fin jul med mycket stämning och minnen för framtiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.