Arga gubben-syndromet

Tänk att i nästan varje by finns den självutnämnda byapolisen, en blodtrycksstinn koleriker som med en blodhunds väderkorn systematiskt söker spårämnen och embryon till något som går att reta upp sig på. Har man ingen egen anledning att bli hysterisk så lånar han/hon gärna någon annans oförrätter eller hakar på ett drev. Det viktigaste  verkar vara att man ständigt har något /någon att ondgöra sig över. Ibland dessutom helt utan grund. Kanske för att göra sig själv större än man faktiskt är, eller för att uppnå en viss status? 

Förr i världen hade dessa  arga gubbar/gummor ofta uppnått ansenlig ålder och det fanns ett visst löjets skimmer över dem. Man fnissade och skakade på huvudet när dessa hyttande karikatyrer jagade äppelpallande ungar, knackade på fönster, stegade tomtgränser eller polisanmälde folk på löpande band. Vartefter de arga gubbarna/gummorna gått i graven kunde man kanske  tro att de var en utdöd generation och att moderna generationer skulle akta sig för att bli potentiella huvudpersoner i Grannfejden eller på annat sätt göra sig till åtlöje.
 
Efter att ha fått en riktigt besk och otäck kommentar från en person jag för länge sedan glömt, rörande en angelägenhet  som varken han eller jag har med att göra, så kan man inte låta bli att undra  vilka drivkrafter som finns och vad de föds ur. Först tänkte jag inte bry mig eller bevärdiga kommentaren med en enda tanke. Men jag väljer att för ovanlighetens skull avvisa en kommentar, dels därför att den innehåller osakliga anklagelser, men framför allt för att dess giftiga budskap definitivt inte hör hemma här.
 
Kalla mig feg om du vill, det står jag för, men ingen av oss, och i synnerhet inte personen som skrev den är betjänt av att jag publicerar. Hans uppmaning till mig att skämmes bollar jag härmed tillbaka med tillägget – en uppmaning att sköta sina egna angelägenheter.
 
Egentligen så är det himla sorgligt att alls ägna tid och kraft åt  destruktivt tänkande när livet och dess möjligheter samtidigt alltför snabbt passerar revy. Vänd ansiktet uppåt. Det tänker i alla fall jag göra. Se solen, barnen, de vackra vyerna och de lila syrenerna som säkert slagit ut runt omkring dig. Livet är kort.

8 kommentarer

  1. Ingemar Wahlström

    Vi såg det senaste avsnittet av Grannfejden idag. Det värsta är kanske inte det enorma gap som uppstår och de ord och handlingar som blir en följd av en grannfejd. Utan tyvärr att jag tror att om förhållandena utvecklas på fel sätt, även jag, trots att jag ska föreställa att kunna analysera ett sådant här skeende, själv kunde bli en part i en fejd…

  2. Maria Skiddi

    Du får ju 1000 goda kommentarer nu å det är jämt=)) den ende”onde” skulle iofs få visa upp sig i sen blekhet, men jag förstår om du inte vill att tredje person drabbas..

    solen var det!

    Imorrn ledig, har du sett nån väderleksrapport?

  3. Gunnel Forsberg

    Svar till Maria Skiddi (2011-05-22 22:34)
    Lediga måndagar borde ramas in och spamas. Lycko dig! Hoppas solen skiner på dig din glädjespridare och att du får en toppendag.

  4. Gunnel Forsberg

    Svar till Ingemar Wahlström (2011-05-22 22:24)
    De flesta av oss skulle säkert på ett eller annat sätt kunna hamna i en fejd. Men då tycker jag att fejden ska hållas mellan de personer som den gäller. Själv fördrar jag att spendera min ynka tid och ork på trevligheter underbara människor och humoristiska infallsvinklar, som på dig t ex Ingemar:)

  5. Kerstin Oskarsson

    Jag har oxå fått ett par tråkiga kommentarer.. Av någon anledning när jag skrivit nåt väldigt positivt :/

    Det är till största delen avundsjuka som gör dessa människor så in i norden ilska. En del människor verkar inte klara av att någon annan har det bra, eller bättre..

    Jag läser avundsjukt dina bloggar, men jag glädjs med er i stället. Att ni mår så bra i vykortet och att ni har många fina vänner m.m

    Vi har för övrigt haft en härlig dag i solen med middag och efterrätt ute på altanen 🙂

    Kram Kerstin

  6. Gunnel Forsberg

    Svar till Kerstin Oskarsson (2011-05-22 23:56)
    Det är bara att borsta av sig och gå vidare. Låt ingen kväva din härliga och positiva inställning till livet. Sådana som du behövs verkligen. Tänker fortsätta att glädja mig med dig! En härlig dag i solen och efterrätt på verandan, det är väl livet när det är som bäst. Kram

  7. S

    Nu fick jag lust att tidigarelägga min tripp upp till Sandviken, bara för att krama om dig. Men det får dessvärre räcka med bara tanken

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.