Företag ska följa även kommunallagen

Jag har fått lite oroande signaler att det finns företag som hindrar eller rättare sagt inte ger anställda tjänstledighet för att delta i politiskt förtroendeuppdrag eller på annat sätt "straffar " de som gör det.

Det strider faktisk mot kommunallagen det är helt klart men frågan är hur det uppdagas. Jag vet inte hur många fall som prövats men jag vet att de finns. Skulle det uppdagas och kommunen har avtal med företaget i fråga så är det säkert skäl till att uppdraget kan upphöra, för man ska följa svensk lagstiftning.
Det är klart hur vågar den anställde i dagens läge agera i en sådan fråga med risk att det helt plötsligt kan bli arbetsbrist och personen i fråga kan med de regler som finns frångås i turordningen.

Ja det är inte lätt det ska erkännas och en väg kan vara att förtydliga upphandlingsunderlagen med detta men det är svårt med påtryckningsmedel om inte den anställde törs.

Det är däremot oerhört viktigt och det har ju till och med Svenskt näringsliv sagt att i de politiska församlingarna är det viktigt att man får in fler privatanställda och visst bör de politiska församlingarna spegla samhället i stort. Det förs ju en ständig diskussion om jämställdhet, människor med annan etnisk bakgrund men det har varit svårt att få med privatanställda, kanske ett tryck både från företag och kanske till och med från arbetskompisar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.