Hur ska vi klimatkompensera i framtiden

Av , , Bli först att kommentera 0

Det skriver Omni om i en artikel. Hur ska vi klimatkompensera i framtiden? Måste det ske genom trädplantering i ökenområden? 2020 blir ett pilotår för svensk kolinlagring som ett alternativ, rapporterar Lantbrukets Affärstidning som skriver om ett initiativ från företaget Miljömatematik.

Projektet som kommer pågå i tre år går ut på att klimatkompensera för den koldioxid vi tar upp ur jorden på hemmaplan, och har bland annat knutit till sig hamburgerkedjan Max och havredrycksproducenten Oatly som finansiärer.

-Om man kan lagra kol i marken så blir det ju en ny produkt som jordbruket kan sälja. Nu köper vi kolinlagring i Afrika, varför ska man inte kunna köpa svensk? säger Jessica Johansson, omställningskonsult på Miljömatematik, till tidningen.

Tanken är att få till en plattform där man kopplar ihop de som vill klimatkompensera med jordbrukare som genomför åtgärder som bidrar till att binda kol i jordbruksmark, skriver Miljö & Utveckling.

Kolinlagring är också något som regeringen lyfter som en av de åtgärder som ska främjas i sitt klimatpolitiska handlingsprogram. I februari tillsatte man en ny utredning som ska se över hur det svenska jordbruket ska bli helt fossilfritt och kolinlagring nämns som något som har stor potential.
Samtidigt ska utredaren Helena Johansson titta på hur konkurrenskraften inom det svenska jordbruket ska öka. Kanske är det just kolinlagring som blir den nya produkten att marknadsföra för svenska bönder?

Bli först att kommentera

USA satsar på kärnvapentest igen, sist var det 30år sedan. Trump sysslar med vapenskrammel och han har sagt varför använder man inte kärnvapen när man har dem.

Av , , Bli först att kommentera 0

Förbereder Trump och USA ett kärnvapenkrig. Mig skulle det inte förvåna ett enda dugg. Han har någon gång sagt att varför har man kärnvapen när man inte använder dem. Enligt DN funderar man nu i USA att genomföra en kärnvapentest. Det är så länge som 30 år sedan man gjorde det sist men nu är presidenten omgiven av en massa hökar som även tidigare funnits inom militären.

Han har tidigare hotat Nord Korea med kärnvapen och det fredsavtal eller vad man kallar det har helt runnit ut i sanden. Han vill inte heller svara på Rysslands förfrågningar om msn ska förlänga det nedrustningsavtal som finns. Ja han har nyss även lämnat ett avtal om överflygningar. Nordkorea å sin sida de säger att man ska satsa på kärnvapnen. Sedan har även Donald Trump lagt att skuld på pandemin på Kina och det ska nog kunna tänkas att han ska straffa Kina. De i sin tur har varit lite skonsammare i talen men de tycker att USA är på väg tillbaka till det kalla kriget som jag tog upp i min blogg för några dagar sedan.

Trump vill säkert ha oro och vapenskrammel för han är nog övertygad om att det skulle gynna honom i presidentvalet. Jag har från den dagen Donald Trump blev president att han är en risk för ett nytt kärnvapenkrig. Sverige bör vara försiktig med ett militärt samarbete med USA gör då kan vi lättare bli en måltavla från öster.

Bli först att kommentera

Det har inte dött då många fler på äldreboenden i år gentemot tidigare år

Av , , Bli först att kommentera 10

Det har varit en mycket stor diskussion om äldre som dött på äldreboenden. Vad som är märkligt är att om man tittar på statistiken så är antalet döda marginellt högre än vanligt. På ett sätt är det inte förvånande för tänker jag tillbaka på mina föräldrar levde de inte så längde sedan de kommit på ett särskilt boende. Man är i många fall riktigt dålig när man hamnat där.

Så här skriver Omni om detta. Antalet äldre som dör till följd av covid-19 på svenska äldreboenden har fått stor uppmärksamhet. Men rent statistiskt är dödsfallen på äldreboenden i år bara marginellt högre än vanligt, säger Thomas Lindén, chef för avdelningen för kunskapsstyrning för hälso- och sjukvården på Socialstyrelsen, till TT.
Mellan januari och april dog runt 11 000 personer på särskilda boenden, jämfört med 10 000 under samma period förra året.

– Man kan också uttrycka det att av 100 personer över 70 som bor på särskilt boende är det två som dött av covid-19. Men man målar upp att det i princip är en dödsdom att ha sina äldre på äldreboende, säger han.

Så här skriver SVT
Antalet döda i covid-19 på äldreboenden har upprört både politiker och experter och tagits som en intäkt för att Sverige misslyckats med att skydda de äldsta och sköra. Men enligt Thomas Lindén på Socialstyrelsen är dödstalen på särskilda boenden inte uppseendeväckande mycket högre än under en vanlig influensasäsong.

– Om vi nu säger att vi inte lyckats skydda våra äldre på äldreboenden då är det snarlikt varje år i så fall, säger Thomas Lindén som är chef för avdelningen för kunskapsstyrning för hälso- och sjukvården på Socialstyrelsen.

Ingen dödsdom
Han påpekar också att de flesta äldreboenden inte har några covidsmittade alls och att det finns kommuner som inte har en enda smittad på särskilt boende.

– Man kan också uttrycka det att av 100 personer över 70 som bor på särskilt boende är det två som dött av covid-19. Men man målar upp att det i princip är en dödsdom att ha sina äldre på äldreboende.

Det har kommit kritik från flera håll mot att covidsmittade på äldreboenden inte förflyttas till sjukhus och får mer avancerad vård eller intensivvård och därför dör i onödan. Tidigare i veckan sade Yngve Gustafson, professor i geriatrik vid Umeå universitet, till TT att den palliativa vård som ges på äldreboenden är att likna vid dödshjälp.

– I stället för att ge dem en chans att överleva har man många gånger bara gett palliativ vård. Det tar nästan garanterat livet av dem redan efter ett par dagar, vilket kan liknas vid aktiv dödshjälp, sade Yngve Gustavsson då till TT.

Palliativ vård
Men Thomas Lindén vänder sig mot att den palliativa, alltså enbart symtomlindrande, vård som ges till covidsmittade på äldreboenden skulle vara dödshjälp.

– Av de 90 000 personer som dör i Sverige varje år bedömer vi att det kanske är 70 000 personer som någon gång behöver palliativ vård, alltså vård som enbart är symtomlindrande. Det har i diskussioner nyligen framställts som att palliativ vård är detsamma som dödshjälp. Men det är väldigt ofta faktiskt det bästa behandlingsalternativet för människor i livets sista skede, säger Thomas Lindén. Slut citat från Svt.

Det här tycker jag visar att man ska hålla tungan rätt i mun och det gäller alla. Den här artikeln bygger på uppgifter från Socialstyrelsen och inte från Folkhälsomyndigheten

Bli först att kommentera

Trafikverket ska skära i underhållet i Västerbotten trots att länet har minst pengar per km i landet. Regeringen måste en gång för alla ta verket i nackskinnet.

Av , , 2 kommentarer 4

Trafikverket har en massa vägar i vårt län som de själva säger är helt slut. Regionen hade många vägar som fanns med på listan av jobb som skulle åtgärdas i år. Trafikverket på central nivå att ett anslag på 110 miljoner uteblev. Jag tycker det låter mycket konstigt för någon minskning av anslagen har jag inte hittat utan de gör som vanligt skickar pengarna någon annanstans. Vi ska samtidigt komma ihåg att Trafikverket har under mycket lång tid haft minst anslag av alla län till drift och underhåll.

Man skyller som vanligt på att det går lite bilar men det är en dålig ursäkt och det beror på att staten har många kilometer väg i vårt land och jag tror att det är mest statliga vägar i vårt kand då vi är ett stort län till ytan. Västerbottens län är det näst största länet i Sverige och upptar en åttondel av Sveriges yta. I länet bor nästan 270 000 invånare. Det är bara Norrbotten som är större till ytan. Det var bara några dagar sedan då regeringen och samarbetspartierna tillförde 1,2 miljarder till under håll på vägar och järnvägar. Visst är länen glesbefolkade men samtidigt ska alla kunna ta sig fram och inte minst skogsnäringen är beroende av vägar som är farbara året runt. Jag tycker att regeringen måste ta tag i Trafikverkets fördelning av resurser till länen. Det här måste Eneroth göra något åt eller har han inte viljan att Västerbotten och Norrbotten ska ha farbara vägar. Litar Trafikverket inte på när Norrland skriver att vägarna är helt slut. Jag tycker det är skandal och det minsta länet tror jag fortfarande får mest pengar per km statlig väg. Dags att regeringen gör prioriteringen vart pengarna ska satsas. Den uppgiften är inte Trafikverket mogen.

2 kommentarer

Svensk ishockey via förbundet överlever inte utan ordning. Leksand och Oskarshamn åkte ur SHL men hade chansen att kvala sig klar. NHL gör rätt de ska spela färdigt BRA så ska det va

Av , , Bli först att kommentera 7

Olika faller ödes lotter inom Ishockeyn. Världens bästa liga som troligen har världens bästa liga är betydligt klokare än vad Svenska Ishockeyförbundet är. NHL gjorde inte som Svenska hockeyförbundet gjorde nämligen bröt slutspelet i SHL och kvalet till SHL. De gjorde det största misstaget som gjort i svensk ishockey nämligen de bröt slutspelet men även kvalet till Elitserien. Leksand och Oskarshamn hade redan åkt ur elitserien men hade en möjlighet att kvala sig kvar. Då bröt man slutspel och kval och lät Oskarshamn och Leksand gå upp i SHL utan att kvala.

Jag tycker det var simpelt gjort att gå ifrån de regler dom finns nämligen att SHL lagen som åkt ur får kvala sig kvar. Det här kan inte gå förbi ostraffat gör de som styr utan byt ut hela skiten. Det här var och är rena match fixing. NHL å sin sida gjorde ett uppehåll och nu har spelarna röst för att NHL ska färdigspelas men inte exakt hur och hur många matcher det blir i slutspelet. Det märks att den organisationen har mer att tänka med för ishockeyns utveckling än styrelsen i Svenska ishockeyförbundet

Bli först att kommentera

Tyvärr tror jag att vi går från frihandel till att det kalla Kriget är på väg tillbaka och ledd av Donald Trump

Av , , 2 kommentarer 3

Man kan undra om USA och Donald Trump är på väg att dra igång det kalla kriget igen. Jag tror faktiskt hans agerande leder dit. För två år sedan drog USA sig ur kärnvapenuppgörelsen med Iran och förra året drog man sig också ur INF-avtalet, som förbjöd landbaserade medeldistansrobotar. Ryssland drog sig ur dagen efter. Nu ska han dra sig ur avtalet om Open Skies. Det framgår vad det kan innebära och innebär i den artikel från Omni som jag citerar härefter.

Donald Trump drar landet ur avtalet Open Skies, meddelar den amerikanska presidenten timmar efter att New York Times fått källuppgifter om saken. Avtalet började gälla 2002 och handlar om att de 34 medlemsländerna får göra omfattande spaningsflygningar över varandras territorium.

USA har länge klagat på Ryssland för att man inte tillåtit flygningar över en rysk stad där amerikanerna tror att kärnvapen kan tillverkas.
– Ryssland följde inte avtalet. Så tills att de följer det kommer vi att dra oss ur, säger Trump till reportrar.Det är det tredje vapenavtalet USA drar sig ur under Trumps ledning, och enligt New York Times är det också ett tecken på att USA planerar att dra sig ur det sista stora avtalet med Ryssland: ”New START”. Slut citat

Det är detta som jag tycker tyder på att vi är på väg att det kalla kriget är på väg tillbaka. Han gör allt han kan för att avleda verksamheten för att därmed kunna vinna presidentvalet.

2 kommentarer

Intressanta försök att få bort plast på förpackningar frukt och grönt som även ger längre hållbarhet

Av , , Bli först att kommentera 1

Nu är det stora försök på gång för att få bort plast från frukt och dessa förpackningar. Det finns olika försök i olika delar av värden. Jag välkomnar allt vi kan göra för att förhindra olika typer av förpackningar som dessutom gör att grejerna som vi äter kan få nya skydd utan skadliga saker som sprutas i frukt och grönt.

Så här har Omni skrivit om ämnet.
Går det att helt göra sig av med förpackningarna som vi använder för frukt och grönt? Forskaren James Rogers som The Guardian har intervjuat vill att vi slopar engångsplasten helt. Hans företag utvecklar en vätska gjord av växtlipider och fettsyror. Sprayas den på grönsaker som till exempel avokado så torkar vätskan till ett skyddande lager och kan förlänga avokadons livstid två eller tre gånger.

James Rogers ambition är högt ställd: Hans företag vill revolutionerna världens matsystem. I labbet i Kalifornien simulerar man de påfrestningar som frukt och grönt utsätts för under transporter. Om sprayen klarar av att parera dessa kan det på sikt leda till att vi slutar förpacka frukt i plast.

Kalifornienföretaget som fått sponsring av Bill och Melinda Gates stiftelse är inte ensamma, runt om i världen finns flera exempel på nya innovativa sätt att förpacka mat. Cambridge Crops i Massachusetts använder protein av silke som skyddande lager och Hazel Technologies i Chicago försöker att förändra atmosfären i frukt- och gröntförpackningar för att sakta ner deras reaktion på etylen, som får frukten att ruttna. – Det är ett stort paradigmskifte på gång bort från engångsplast. Den här typen av teknologi kommer vi i backspegeln att se som revolutionär, för mig är det jämförbart med elektricitet eller internet, säger Daniel Constanza, vid labbet i Kalifornien, till The Guardian. Slut citat Omni

Bli först att kommentera

Tänk att Coop Mastercard Betala Efter skickar ut en faktura på 7 öre. Vilket pajasföretag

Av , , Bli först att kommentera 7

Nog tror jag att det är bäst att de som ordnar med Coop Mastercard Betala efter som det står på fakturan. Det kortet är både ett medlemskort och ett betalkort. När man drar kortet trycker man endera på betala med kortet eller så trycker man nej.

Tidigare hade jag handlat för 139,07 och då gjorde jag en innerslang på 139kr dvs rundade av precis som kassan eller betalkort gör. Tänk er nu fick jag en faktura på 0,07 kr att betala. Lägst att beta 0,00 kr och Betala hela beloppet senast den 1 juni. Nu ska man ha betalt med 7 öre och ni som vet så finns det inte 7 öre. Jag ska betala för att se hur det fungerar men det är idiotiskt. Vad tror ni en faktura på 7 öre kostar? Säkert flera hundra. Jag tycker Konsum nord borde se till att man lämnar detta bankbolag så fort det går.

Jag skulle tippa att det är Coop centralt som hittat på detta och hur de har skött sina affärer finns mycket att säga om men det är illa. Man har köpt allt från senast ett mejeri tror det är i dalarna men det är sålt. Jag tror inte man har kvar några övriga industrier utan sålt dem för de kunde inte driva dem med ett pluss resultat. Det här nya kortet Coop Mastecard är väl också någon annan som driver och tjänarpengar på. Jag kommer aldrig mer attan ända detta kort till att betala och även återgå till att få ett vanligt medlemskort som jag drar när jag handlar och sedan betala med mitt bankkort. Det kanske till och med går att använda som medlemskort vilket det gör både hos ICA och Willys. Jag kommer att kasta Coop Mastercard Betala så långt åt helvete som det går

Bli först att kommentera

Nu ska man använda Artificiell intelligens (AI) i tomatodlingar. Spännande

Av , , Bli först att kommentera 1

Nu ska AI användas i tomatodlingar. Det låter hur spännande som helst. Så här beskriver Omni om detta.
Artificiell intelligens kan komma att förbättra och effektivisera tomatodlingen i världen, skriver flera medier. Förra året genomförde fem forskarlag i Sydkorea, Nederländerna och Kina ett försök med att odla tomater i växthus på distans.

Genom att bestämma de ideala förutsättningarna för tomatodling och sedan skapa algoritmer som styr dessa hoppas man kunna odla tomater som kräver minimal mänsklig skötsel.

I Australien har teknikföretaget NEC Corporation inlett ett samarbete med tomatodlingsföretaget Kagome där man använder data som satellitbilder för att föreslå metoder för att maximera tomatskörden. Att använda objektiv data i istället för att förlita sig på expertisen hos enskilda odlare hoppas man ska leda till stabilare skördar, lägre kostnader och ett mer hållbart jordbruk, skriver sajten Foodprocessing.

Ett experiment med AI-odling i Portugal 2019 visade flera fördelar med metoden. Det krävdes mindre gödselmedel än vid traditionell tomatodling och i snitt genererade den AI-styrda odlingen 1,3 gånger större skörd jämfört med skörden hos en genomsnittlig portugisisk tomatodlare. Nu riktar Kagome blicken utanför Australien och hoppas locka europeiska odlare samtidigt som man planerar för ett pilotprojekt i Japan under 2020.slut citat artikel i Omni

Bli först att kommentera

Donald Trump kör med vilseledande frågor och påstår att han håller sig frisk genom att äta ett medel mot Malaria. Media kan inte kontrollera om det är sant

Av , , Bli först att kommentera 3

Donald Trump tar malarialäkemedlet hydroxiklorokin har han meddelat media. På detta sätt har han gjort en avledande manöver över sina egna misslyckanden när det gäller kampen mot Corona. Han har en avledande manöver till och han vill lämna WHO för han inbillar folk att de är för Kinavänliga. Jag tar idag hjälp med förtydligandet från två artiklar från igår i Omni. Den första handlar om detta med malariamedicin och den andra om experter som varnar för dess biverkningar.

Så här skrev Omni i går förmiddag.
När Donald Trump gick ut med att han tar malarialäkemedlet hydroxiklorokin för att skydda sig från coronaviruset satte han återigen sig själv i fokus för nyhetsrapporteringen, skriver BBC:s Anthony Zurcher om utspelet. Trots att nyhetsdygnet hade flera ljusglimtar, däribland ett möjligt genombrott inom vaccinforskningen, låg mediernas uppmärksamhet på presidentens val av läkemedel.

Mediernas fokus lyfts även av National Reviews Rich Lowry men med ett annat perspektiv. ”Det finns en ny kardinalregel inom journalistiken – skriv aldrig något positivt om Trumpadministrationens respons på coronaviruset”, skriver Lowry. Han är bland annat kritisk till att den stora satsningen på skyddsutrustning och hanteringen av en avvärjd respiratorkris hamnat i medieskugga.

Flera medier fördjupar sig i att hydroxiklorokin kan utgöra en fara för personer som är i riskzonen för exempelvis hjärtproblem. Behandling av covid-19 med läkemedlet har också, i observationsstudier, visat sig ha begränsad eller ingen nytta, skriver Politicos David Lim och Zachary Brennan.

Här kommer artikeln från igår morse
Fox News programledare Neil Cavuto reagerade kraftfullt när Donald Trump på en pressträff i går meddelade att han tar det omstridda malarialäkemedlet hydroxiklorokin som skydd mot coronaviruset.

”Häpnadsväckande”, sa Cavuto i programmet ”Your World with Neil Cavuto”. Han varnade tittarna för liknande metoder och underströk att medicinen kan innebära slutet för personer med vissa underliggande sjukdomar. – Jag kan inte vara tillräckligt tydlig. Det kommer att döda dig, sa Cavuto.

Reaktionen har fått Trump att gå till motangrepp mot Fox News.
”Vi saknar den store Roger Ailes (mångårig chef för Fox News som avgick 2016 efter anklagelser om ofredanden och sextrakasserier, reds. anm). Ni har klart fler Trump-motståndare än någonsin. Ser mig om efter nya medier”, skriver Trump på Twitter. Slut citat

Bli först att kommentera