I Peru där föder man upp marsvin som hamnar på matsedeln

Av , , Bli först att kommentera 0

Nu dyker det upp nytt eller kanske man säga återkommer rätter på matsedeln. Som jag redovisat i en blogg tidigare och det handlar om mat som ska vara miljösmart. Det innebär att de rätterna ska vara klimatsmart. Denna gång är det från Peru där man har en ökning av att använda marsvin som mat och ska vara en bra källa för protein. Vi vet även sedan tidigare att det är matmarknaden i Kina där man tror att pandemin uppkom på en djurmarknader där man sålde fladdermöss.

Så här beskriver Omni det som händer i Peru där man äter marsvin
Jakten på klimatsmarta proteinkällor har lett till att det återigen blivit populärt att äta marsvin i Peru, skriver The Guardian. Under flera år minskade marsvinsätandet i landet, delvis eftersom turister problematiserat rätten. Men nu ser man ett uppsving för marsvin som föds upp på ekologiskt vis och som marknadsförs som ett alternativ till fågel och rött kött.

– I Peru ser man marsvinsuppfödningen som ett sätt att minska sin påverkan på miljön. Till skillnad från boskap så bidrar de inte till regnskogsskövling. De har heller inte lika mycket avföring som boskap vilket gör att det blir mindre växthusgaser, säger Lionel Vigil, chef för World Neighbors, en organisation som jobbar med att bekämpa fattigdom i isolerade byar i Latinamerika, Afrika och Asien.

Man hoppas också på att marsvinsuppfödandet ska ge kvinnor på landsbygden i Peru större ekonomisk frihet. Samtidigt är det en rätt som omvärlden ser med skepsis på, i många delar av världen fungerar marsvin som sällskapsdjur och älskade familjemedlemmar.

I höstas vållade det uppmärksamhet när glass med marsvinssmak började säljas i Ecuadors huvudstad Quito. Glassbutiksägaren María del Carmen Pilapaña lyckades utvinna smaken genom att göra en paté av marsvinskött, mixa det med mjölk och sedan frysa det till glass, rapporterar NBC News. Efter nytillskottet i glassdisken såg hon ett uppsving i försäljningen. Att glassen blev populär är inte konstigt menar Carolina Páez, chef över den antropoligiska institutet på det katolska universitetet i Quito.
– Marsvin är en väldigt viktig och uråldrig maträtt i Anderna, på grund av deras höga innehåll av protein. Det är inte alls konstigt att ecuadorianer äter dem, även som glass, säger Páez till NBC. Slut citat Omni

Bli först att kommentera

Stänger Trump av twitter då har USA blivit en diktaturstat

Av , , Bli först att kommentera 5

Donald Trump är en diktator har blivit en sanning för mig. Han har ju under hela sin presidentperiod använt twitter till att för ut sin politik men samtidigt han använt lögner ständigt. Nu har twitter äntligen agerat lagt dit en faktakontroll på hans inlägg. Jag förstår inte han blivit åtalad för sina falska lögner men det kanske inte är som i Sverige i alla fall skriver på en blogg eller publicerar en kommentar är man ansvarig utgivare om jag redovisar som det sker på bloggen. Visst måste det vara någon i USA som också har en ansvarig utgivare på media. Jag tycker twitter gjorde helt rätt även om det var för snällt man skulle kunna ha stängt av honom helt från att twittra.

Nu har Trump hotat att stänga av twitter och sociala medier. Hans hot art stänga ned media visar att USA inte längre är en demokrati bara genom att hota. Det finns de som säger att han kan inte göra detta eftersom det strider enligt grundlagarna men han har ju republikanerna som tycker han har rätt. Hans hot liknar på det sätt som andra diktatorer gjort när de kommit till makten. Att en president i en demokrati använder både twitter och lögner visar just att det inte längre är en demokrati. Må det amerikanska folket vakna och se att man fått en diktator till president.

Så här ser en notis i Omni ut om detta.
Donald Trump reagerar med ilska på att Twitter för första gången ”faktakontrollerat” två inlägg från presidenten. Enligt företaget innehåller inläggen ”potentiellt vilseledande uppgifter”.
Nu hotar Trump med att stänga ner sociala medier.
”Republikaner känner att sociala medieplattformar fullständigt tystar konservativa röster. Vi kommer att hårt reglera, eller stänga ned dem, innan vi låter detta ske”, twittrar presidenten. Slut citat

Bli först att kommentera

Forskare i USA visar att förändrade matvanor är bra för miljön

Av , , Bli först att kommentera 0

Det sägs att om man skulle förändra matvanorna skulle det påverka miljön mycket. Mindre växthusgaser och mindre vattenförbrukning skulle det bli. Det är den en studie handlar om. Det är främst nötköttet som man tycker är den stora boven. Jag lägger ut en artikel från Omni om detta här.

Om invånarna i New York och Minneapolis skulle slopa köttet och i stället få sitt protein från linser och baljväxter så skulle det ge 34 procent mindre växthusgaser och vattenförbrukningen skulle minska med 24 procent. Det visar en ny studie som bland andra Science Daily skriver om. Lika stor skillnad skulle det göra om man äter fågel och fläsk istället för nötkött.

-Det jag tycker är verkligt utmanande, men också användbart, är hur snabbt vi i USA hakar på den senaste mattrenden, säger Dana Boyer, en av forskarna bakom studien på Princeton University, till New Food Magazine.
Boyer har tillsammans med kollegan Anu Ramawami analyserat hur livsmedelsystemen fungerar i Delhi och Pondicherry i Indien samt i New York och Minneapolis i USA. Man ser dels stora skillnader i köttkonsumtion mellan de två länderna men också inhemska skillnader.

I de två indiska städerna skulle det göra stor skillnad att byta ut ris till vete i sin basdiet, risodlingen bidrar stort till växthusgaser i landet. Boyer menar att det i Indien jämfört med USA är ett större ingrepp att göra stora ändringar i folks diet, eftersom maten i högre grad är en del av kulturen och mattraditionen.

Tanken är att forskningen ska vara till nytta när man uppskattar hur stor miljöpåverkan en stads livsmedelsystem har och utvärderar vilka politiska åtgärder som behöver vidtas.

Förutom möjligheten att förändra hur folk äter och hur man hanterar matavfall ser man också en potential i att minska mänsklighetens koldioxidavtryck genom att främja urban odling och ändra sättet man lagar mat på, skriver New Food Magazine. Slut citat Omni

Bli först att kommentera

Olika länder redovisar olika om dödsfallen av covid19, det är inte på äldreboende det dör folk utan särskilda boenden och vård och omsorgsboende

Av , , Bli först att kommentera 1

Det är helt fel att redovisa hur många som dött av covid 19 i olika länder. Svaret är hur enkelt som helst och det är att man redovisar helt olika. Att fortsätta med detta är enbart till för besserwissers som jämför äpplen med päron. I Söndags såg jag ett reportage från Ryssland med en läkare som berättade hur man gjorde i Ryssland. Var det en person som hade Corona och som fick en hjärtinfarkt så var det hjärtat som var orsaken till döden. I Sverige är det annorlunda där registreras alla som dör och har covid 19 så är det den som är orsaken. Jag tror inte att man obducerar innan man talar om dödsorsaken.

Det är också så att i Sverige har vi en av de högsta medelåldern i världen och det vet vi att ju äldre man är ju större risk att dö då det är få som lever tills man är hundra år. Sedan är det beklagligt att inte alla dessa professorer vet att det inte är på ett äldreboende det dött så många personer. Jag tycker bland annat professor Yngve Gustavsson borde veta vad han säger men i det fallet gör han inte det. De som de egentligen menar är endera ett särskilt boende eller ett vård och omsorgsboende. Journalisterna vet inte heller vad de pratar om i detta fall

Du är inte frisk när du hamnar på ett vård och omsorgsboende eller ett särskilt boende och på båda formerna bor man inte alls så länge utan dessa boenden är sedan länge det sista boendet man bor på. Så där är omsättningen stor och jag vet i dagsläget inte hur länge de som hamnat på ett sånt boende bor där. Innan du kommer in på ett sånt boende klarar du inte av ett eget boende med hemtjänst. Det vore på sin plats att man talar sanning och inte skrämmer folk i onödan.

Jag vet att de som kommer till dessa boendeformer lever i snitt i 6 månader. Det är sanningen och det vore bra om alla höll sig till den. Jag vet att vi har ett dödsfall som man klassat covid 19 här i Umeå. Att sprida en massa ”skit” är inte bra för alla äldre och skapar oro.

SCB visar nu på totala antalet dödsfall där överdödligheten sjunker. Dödsfallen under maj fortsätter att minska. I Stockholm var minskningen särskilt stor men har ökat i västra Götaland. Sedan mitten av april har antalet
dödsfall per vecka i Sverige minskat, och därigenom också den så kallade överdödligheten, alltså hur många fler som dör per vecka än snittet för de föregående fem åren. Besvärligast hittills i år var den 1-15 april. Sedan dess har siffran sjunkit. Det innebär att vi haft den lägsta dödssiffran i år på de senaste fem åren

Bli först att kommentera

Det är mycket bra att Umeå är med om att jobba för ett fossilfritt samhälle

Av , , Bli först att kommentera 1

Jag tycker att kommunen i går tog ett mycket bra beslut igen och det handlar om att vi måste ställa om till ett fossilfritt samhälle. Oljan måste bort så fort det går och kol håller snart på tillhöra en svunnen tid. Men det måste bli beslut även på en övergripande nivå om man ska klara av att ställa om till fossilfritt och då kan man inte bete sig som polackerna gör att vilja fortsätta med att bryta kol. De sade de för att rädda jobben men det är nog tvärt om att omställningen till fossilfritt kommer att ge många nya jobb.

Jag lägger här ut kommunens pressmeddelande om detta.
Umeå kommun tackar ja till inbjudan att medverka i projektet Kommunala klimatledare inom offentlig upphandling som arrangeras av Fossilfritt Sverige. Projektet ska bland annat bidra till att utveckla mer samordnade regionala klimatkrav.
Fossilfritt Sverige är ett regeringsinitiativ som vill påskynda omställningen till ett fossilfritt samhälle.

Projektet hjälper till att sprida framgångsrika arbetssätt och stimulera till mer samordnade klimatkrav i upphandlingar.
– ­­­­­Genom att medverka i det här projektet visar vi för medborgare och andra att Umeå kommun har långsiktiga klimatmål som alla verksamheter arbetar för att nå. Genom projektet underlättar vi för fossilfria upphandlingar och stärker på så vis även företag som vill ställa om till att leverera fossilfria produkter och tjänster, säger Hans Lindberg (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Projektet Kommunala klimatledare inom offentlig upphandling har som mål att utveckla kommunernas arbete med att använda offentlig upphandling mer strategiskt i klimatomställningen och därigenom bidra till att stärka de företag som vill ställa om till att leverera fossilfria produkter och tjänster. Umeå är en av fem kommuner som fått en inbjudan till att delta i projektet.

Kommunerna som deltar förväntas fungera som förebild och inspiration för omkringliggande kommuner, andra offentliga beställare i regionen och för riket i stort.
Projektet Kommunala klimatledare syftar till att:
• Skapa en plattform för att lära och inspireras av varandra
• Utveckla mer samordnade regionala klimatkrav
• Utöka dialog och kunskapsutbyte mellan kommuner och det regionala och lokala näringslivet
• Stärka kommunernas exponering och kommunikation om arbetet med klimatkrav inom offentlig upphandling
• Hitta och utveckla metoder för värdering och finansiering av klimatkrav
• Hjälpa att undanröja eventuella nationella hinder samt hitta kostnadseffektiva lösningar för klimatkrav i upphandlingar. Slut med pressmeddelandet.

 

Bli först att kommentera

I spåren efter att moderat kommunalråd köpt sex

Av , , Bli först att kommentera 4

Moderatpolitiker har köpt sex trots att debatten var hård efter Robertos fall. Det här är självklart mumma för pressen och följderna blir stora för sexköparna. Roberto vill ingen ha att göra med och hans företag som är många vill inte heller någon ha att göra med. Moderatpolitikern han sa omedelbart av sig alla uppdrag bland annat kommunstyrelsens ordförande som han varit i 5 år.

Han accepterade ett strafföreläggande som innebär ett bötesbelopp. Roberto han åtalas för oaktsam våldtäkt vilket självklart ger ett längre straff som fängelse. Båda kvinnorna straffas inte men inte heller de som är hallickar och självklart är de som fått kvinnorna att prostituera sig. När det gäller ärendet i Stockholm så har dock flera personer fångats in. Kvinnorna går helt fria eftersom det är tillåtet att sälja. Hur det drabbar moderatpolitikern personligen vet jag inte

Så här skriver Omni om M politikern. GP:s Arne Larsson skriver i en analys om beskedet att Kungsbackapolitikern Hans Forsberg (M) avgår efter att ha åkt fast för sexköp. Att köpa sex är aldrig okej och att göra det i svallvågorna av Paolo Robertos fall är ”så obeskrivligt dumt att Moderaterna borde tacka sin lyckliga stjärna för att bli av med den politiker som ens tänker tanken”, skriver Larsson.

Expressens krönikör Fredrik Sjöshult är inne på samma linje. Han konstaterar att Moderaterna i en debattartikel förra veckan krävde fängelsestraff för den som köper sex av människohandelsoffer, något han menar gör Forsbergs beslut än mer anmärkningsvärt. ”Att han trots allt vågade ta steget innanför dörren på en lägenhetsbordell i Göteborg i lördags är helt obegripligt.” Slut citat

Bli först att kommentera

Hur ska vi klimatkompensera i framtiden

Av , , Bli först att kommentera 0

Det skriver Omni om i en artikel. Hur ska vi klimatkompensera i framtiden? Måste det ske genom trädplantering i ökenområden? 2020 blir ett pilotår för svensk kolinlagring som ett alternativ, rapporterar Lantbrukets Affärstidning som skriver om ett initiativ från företaget Miljömatematik.

Projektet som kommer pågå i tre år går ut på att klimatkompensera för den koldioxid vi tar upp ur jorden på hemmaplan, och har bland annat knutit till sig hamburgerkedjan Max och havredrycksproducenten Oatly som finansiärer.

-Om man kan lagra kol i marken så blir det ju en ny produkt som jordbruket kan sälja. Nu köper vi kolinlagring i Afrika, varför ska man inte kunna köpa svensk? säger Jessica Johansson, omställningskonsult på Miljömatematik, till tidningen.

Tanken är att få till en plattform där man kopplar ihop de som vill klimatkompensera med jordbrukare som genomför åtgärder som bidrar till att binda kol i jordbruksmark, skriver Miljö & Utveckling.

Kolinlagring är också något som regeringen lyfter som en av de åtgärder som ska främjas i sitt klimatpolitiska handlingsprogram. I februari tillsatte man en ny utredning som ska se över hur det svenska jordbruket ska bli helt fossilfritt och kolinlagring nämns som något som har stor potential.
Samtidigt ska utredaren Helena Johansson titta på hur konkurrenskraften inom det svenska jordbruket ska öka. Kanske är det just kolinlagring som blir den nya produkten att marknadsföra för svenska bönder?

Bli först att kommentera

USA satsar på kärnvapentest igen, sist var det 30år sedan. Trump sysslar med vapenskrammel och han har sagt varför använder man inte kärnvapen när man har dem.

Av , , 1 kommentar 0

Förbereder Trump och USA ett kärnvapenkrig. Mig skulle det inte förvåna ett enda dugg. Han har någon gång sagt att varför har man kärnvapen när man inte använder dem. Enligt DN funderar man nu i USA att genomföra en kärnvapentest. Det är så länge som 30 år sedan man gjorde det sist men nu är presidenten omgiven av en massa hökar som även tidigare funnits inom militären.

Han har tidigare hotat Nord Korea med kärnvapen och det fredsavtal eller vad man kallar det har helt runnit ut i sanden. Han vill inte heller svara på Rysslands förfrågningar om msn ska förlänga det nedrustningsavtal som finns. Ja han har nyss även lämnat ett avtal om överflygningar. Nordkorea å sin sida de säger att man ska satsa på kärnvapnen. Sedan har även Donald Trump lagt att skuld på pandemin på Kina och det ska nog kunna tänkas att han ska straffa Kina. De i sin tur har varit lite skonsammare i talen men de tycker att USA är på väg tillbaka till det kalla kriget som jag tog upp i min blogg för några dagar sedan.

Trump vill säkert ha oro och vapenskrammel för han är nog övertygad om att det skulle gynna honom i presidentvalet. Jag har från den dagen Donald Trump blev president att han är en risk för ett nytt kärnvapenkrig. Sverige bör vara försiktig med ett militärt samarbete med USA gör då kan vi lättare bli en måltavla från öster.

1 kommentar

Det har inte dött då många fler på äldreboenden i år gentemot tidigare år

Av , , Bli först att kommentera 10

Det har varit en mycket stor diskussion om äldre som dött på äldreboenden. Vad som är märkligt är att om man tittar på statistiken så är antalet döda marginellt högre än vanligt. På ett sätt är det inte förvånande för tänker jag tillbaka på mina föräldrar levde de inte så längde sedan de kommit på ett särskilt boende. Man är i många fall riktigt dålig när man hamnat där.

Så här skriver Omni om detta. Antalet äldre som dör till följd av covid-19 på svenska äldreboenden har fått stor uppmärksamhet. Men rent statistiskt är dödsfallen på äldreboenden i år bara marginellt högre än vanligt, säger Thomas Lindén, chef för avdelningen för kunskapsstyrning för hälso- och sjukvården på Socialstyrelsen, till TT.
Mellan januari och april dog runt 11 000 personer på särskilda boenden, jämfört med 10 000 under samma period förra året.

– Man kan också uttrycka det att av 100 personer över 70 som bor på särskilt boende är det två som dött av covid-19. Men man målar upp att det i princip är en dödsdom att ha sina äldre på äldreboende, säger han.

Så här skriver SVT
Antalet döda i covid-19 på äldreboenden har upprört både politiker och experter och tagits som en intäkt för att Sverige misslyckats med att skydda de äldsta och sköra. Men enligt Thomas Lindén på Socialstyrelsen är dödstalen på särskilda boenden inte uppseendeväckande mycket högre än under en vanlig influensasäsong.

– Om vi nu säger att vi inte lyckats skydda våra äldre på äldreboenden då är det snarlikt varje år i så fall, säger Thomas Lindén som är chef för avdelningen för kunskapsstyrning för hälso- och sjukvården på Socialstyrelsen.

Ingen dödsdom
Han påpekar också att de flesta äldreboenden inte har några covidsmittade alls och att det finns kommuner som inte har en enda smittad på särskilt boende.

– Man kan också uttrycka det att av 100 personer över 70 som bor på särskilt boende är det två som dött av covid-19. Men man målar upp att det i princip är en dödsdom att ha sina äldre på äldreboende.

Det har kommit kritik från flera håll mot att covidsmittade på äldreboenden inte förflyttas till sjukhus och får mer avancerad vård eller intensivvård och därför dör i onödan. Tidigare i veckan sade Yngve Gustafson, professor i geriatrik vid Umeå universitet, till TT att den palliativa vård som ges på äldreboenden är att likna vid dödshjälp.

– I stället för att ge dem en chans att överleva har man många gånger bara gett palliativ vård. Det tar nästan garanterat livet av dem redan efter ett par dagar, vilket kan liknas vid aktiv dödshjälp, sade Yngve Gustavsson då till TT.

Palliativ vård
Men Thomas Lindén vänder sig mot att den palliativa, alltså enbart symtomlindrande, vård som ges till covidsmittade på äldreboenden skulle vara dödshjälp.

– Av de 90 000 personer som dör i Sverige varje år bedömer vi att det kanske är 70 000 personer som någon gång behöver palliativ vård, alltså vård som enbart är symtomlindrande. Det har i diskussioner nyligen framställts som att palliativ vård är detsamma som dödshjälp. Men det är väldigt ofta faktiskt det bästa behandlingsalternativet för människor i livets sista skede, säger Thomas Lindén. Slut citat från Svt.

Det här tycker jag visar att man ska hålla tungan rätt i mun och det gäller alla. Den här artikeln bygger på uppgifter från Socialstyrelsen och inte från Folkhälsomyndigheten

Bli först att kommentera

Trafikverket ska skära i underhållet i Västerbotten trots att länet har minst pengar per km i landet. Regeringen måste en gång för alla ta verket i nackskinnet.

Av , , 2 kommentarer 4

Trafikverket har en massa vägar i vårt län som de själva säger är helt slut. Regionen hade många vägar som fanns med på listan av jobb som skulle åtgärdas i år. Trafikverket på central nivå att ett anslag på 110 miljoner uteblev. Jag tycker det låter mycket konstigt för någon minskning av anslagen har jag inte hittat utan de gör som vanligt skickar pengarna någon annanstans. Vi ska samtidigt komma ihåg att Trafikverket har under mycket lång tid haft minst anslag av alla län till drift och underhåll.

Man skyller som vanligt på att det går lite bilar men det är en dålig ursäkt och det beror på att staten har många kilometer väg i vårt land och jag tror att det är mest statliga vägar i vårt kand då vi är ett stort län till ytan. Västerbottens län är det näst största länet i Sverige och upptar en åttondel av Sveriges yta. I länet bor nästan 270 000 invånare. Det är bara Norrbotten som är större till ytan. Det var bara några dagar sedan då regeringen och samarbetspartierna tillförde 1,2 miljarder till under håll på vägar och järnvägar. Visst är länen glesbefolkade men samtidigt ska alla kunna ta sig fram och inte minst skogsnäringen är beroende av vägar som är farbara året runt. Jag tycker att regeringen måste ta tag i Trafikverkets fördelning av resurser till länen. Det här måste Eneroth göra något åt eller har han inte viljan att Västerbotten och Norrbotten ska ha farbara vägar. Litar Trafikverket inte på när Norrland skriver att vägarna är helt slut. Jag tycker det är skandal och det minsta länet tror jag fortfarande får mest pengar per km statlig väg. Dags att regeringen gör prioriteringen vart pengarna ska satsas. Den uppgiften är inte Trafikverket mogen.

2 kommentarer