Björklöven borde förstärka på backsidan redan nu

Av , , Bli först att kommentera 0

Björklöven har problem med för få backar. Karl Johansson gick ut i den senaste matchen men Pet Känttä hoppas att han är tillbaka till öppningsmatchen på fredag mot Södertälje som Björklöven alltid haft svårt emot. En som säkert inte är tillbaka det är Daniel Rahimi för han är avstängd, vilket jag tycker är att agera lite dumt. Adam Plant spelade inte mot MoDo men då han var sjuk men Känttä tror att han är tillbaka mot Södertälje. Känttä fortsätter att leta en back till. Det får inte bli en säsong med många skador med en massa spelare som är för även om man lånar in spelare tycker jag.i vilket fall som helst är det bra att man tagit bort

Bli först att kommentera

Nu blev det polisen som utreder Hanif Bali om han gjort något olagligt mot den unga flickan nämligen att utnyttjat barn för sexuell posering

Av , , Bli först att kommentera 0

I går kom det fram att den moderate riksdagsmannen som var misstänkt för att haft illa uppträdande mot en ung ficka i MUF. Igår var det flera som hade anmält honom till polisen och då pausade moderaterna sin utredning. Han har förnekat att han gjort något mot flickan. Nu blir det som i de flesta fallen att ord står mot ord. Det blir därför svårt med bevisbördan. Det har även kommit fram intern kritik inom moderaterna hanterat detta.Nu får vi vänta och se vad förundersökningen kommer fram till. Hanif Bali har varit ute i lite blåsväder även tidigare. Jag tror som jag skrivit tidigare utifrån vad som har kommit fram i media att det blir svårt med en fällande dom. I sådan här fall som olika typer av övergrepp är det alltid svårt för kvinnorna att bli trodda då det ytterst sällan går att finna bevis.

Jag lägger ut två korta artiklar från Omni
Den 17-åriga flickan som anklagat den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali för att ha uppträtt olämpligt mot henne bemöter nu hans version i intervju med HD och Sydsvenskan.

Hon berättar om deras kontakter och berättar hur Bali vid ett tillfälle ville ha sex med henne. Bali har själv nekat till alla sådana anklagelser och säger att han hjälpte henne som mentor och med läxor.

– Alltså, jag märkte ju att han ville ha sex med mig och då sa ju jag till honom att jag är oskuld för jag har inte velat ha sex med någon om det inte är rätt person, säger hon till tidningen. Bali ska då ha svarat att han skulle kunna vara ”en bra första”, enligt flickan.

Flickan, som var aktiv inom Muf, säger också att Bali ska ha sagt att han kunde få sina följare att rösta på henne om hon skulle kandidera till kommunfullmäktige.

Hon säger också att det som fick henne att berätta om anklagelserna var avslöjandet om att den lokala M-toppen i Malmö, Torbjörn Tegnhammar, anklagades för olämpligt beteende mot flera kvinnor.
Bali har nekat till alla anklagelser mot honom och sagt att de kommer från politiska motståndare.

Artikel 2

Den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali utreds för utnyttjande av barn för sexuell posering och under dagen har partiet meddelat att han tar en ”time-out” från politiken. Inom Moderaterna riktas kritik mot hur partiet har hanterat honom både vid den här händelsen men också vid tidigare tillfällen då Bali varit i blåsväder, skriver Expressen.

– Saker behöver inte vara olagliga för att det ska betraktas som så djupt olämpligt att han omöjligen kan fortsätta som riksdagsledamot, säger en centralt placerad moderat till tidningen.

Enligt Expressens uppgifter anser många att partiet har varit alltför återhållsam i hanteringen av honom. Det efter att Bali fått behålla sin riksdagsplats trots tidigare händelser.
Slut citat

Bli först att kommentera

Idag har jag två ämnen nämligen att ta upp ”pären” och så självklart i dessa tider Björklöven inför säsongsstarten

Av , , 4 kommentarer 1

Jag har fullt om i helgen då det är dags att ta upp potatisen. Vi gör det på traditionellt sätt vi gräver upp med ”pärgräv”. I år har jag satt enbart två sorter King Edward och så mandel. Det blir ingen stor skörd i år tror jag då det ser ut som om det varit för torrt. Vi brukar få hjälp av Magnus och hans familj liksom om hans svärföräldrar som är de som hjälper oss i helgen. Går det bra klarar vi av det i morgon annars gör vi färdigt på söndag. Vi brukar ha lite fest vi tillfället. Hoppas att det torkat upp i veckan så är det trevligare. Vi brukar även strö trädgårdskalk på dem för det räddar skörden från att smitta sprids av brunröta om det finns några som råkat ut för detta.

Sedan var det genrep för Björklöven i går med match mot MoDo och det blev förlust. Såg inte matchen men Lövens
prestation finns väl mycket mera att önska om man ska lita på matchreferaten. Kort sagt var det lite dålig ordning på spelet och onödiga utvisningar. Det senaste har varit problem hela försäsongen. Det känns inte riktigt bra och jag är lite orolig över den tunna truppen på backsidan och på det dåliga genrepet. Det är seriestart nästa fredag och då möter man svårspelade Södertälje borta. Hemmapremiär sker den 29 nästa onsdag och då ska resterektionerna på publikantalet vara borta. Motståndare då är Kristianstad och då måste det bli publikrekord i alla fall mot de laget. Man längtar efter att få se ishockey inför fulla läktare och ett aktivt stöd från läktaren. Jag tror det blir svårt att gå upp för det ser ut som om HV71 blir mycket svårslagna trots att det egentligen är Björklövens tur att gå upp

4 kommentarer

Vilket enormt steg Sveriges stålindustri tar med fossilfritt stål

Av , , 1 kommentar 2

Omni har skrivit om detta och jag lägger upp det här utan att skriva mera att det här är nog det bästa som händer inom miljön och industrin vår.När Sverige nyligen kunde visa upp det första fossilfria stålet blev det en världsnyhet, som bland annat skildrades i Forbes. Tidningen skriver att det är en ”milstolpe” på väg mot en klimatsmart industri.

Stålindustrin är en av världens största klimatbovar med cirka 8 procent av de globala koldioxidutsläppen, enligt en rapport från konsultbolaget Mckinsey, skriver SvD. I Sverige som har en betydande stålindustri är motsvarande siffra hela 12 procent, enligt Naturvårdsverket. Samtidigt kommer den globala efterfrågan på stål att öka med en tredjedel till 2050, enligt International Energy Agency, IEA.

Det första fossilfria stålet har kommit till genom ett samarbete mellan SSAB, LKAB och Vattenfall. Tekniken bakom kallas HYBRIT, en förkortning av Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology. HYBRIT är också namnet på det joint-venture som de tre statliga bolagen skapat för att sjösätta den revolutionerande teknologin. I korthet innebär tekniken att man använder vätgas i stället för kol och koks för att reducera järnmalm, det vill säga tar bort syret ur järnmalmen för att tillverka det starka stålet.

2026 räknar den svenska treklövern med att tillverka det fossilfria stålet i industriell skala. AB Volvo har redan bestämt sig för att tillverka sina lastbilar i fossilfritt stål och en prototyp väntas rulla ut från fabriken senare i år.

Det fossilfria stålet kommer att bli 20–30 procent dyrare än det konventionella, skriver SvD. Men om utsläppsrätterna blir dyrare utjämnas prisskillnaden. För närvarande är det emellertid inte prisbilden som bekymrar branschen. SSAB:s vd Martin Lindqvist menar att det fossilfria stålet är en premiumprodukt, som många är beredda att betala för.
– För oss är frågan snarare i vilken takt vi kommer att hinna producera. Intresset är större än tillgången.

1 kommentar

USA,s försvarschef var rädd att Trump skulle starta ett krig

Av , , Bli först att kommentera 2

Det är inte förvånande att USAs försvarschef var orolig över att Trump skulle starta ett krig.

Så här skriver Omni
USA:s försvarschef Mark Milley var så orolig för att Donald Trumps agerande skulle orsaka ett krig att han under slutet av presidentskapet i hemlighet ringde sin motpart i Kina vid två tillfällen. Det skriver journalisterna Bob Woodward och Robert Costa i boken ”Peril”, enligt Washington Post och CNN.

Det första samtalet till den kinesiske generalen Li Zuocheng ägde rum fyra dagar före valet 2020 efter underrättelserapporter om att Kina trodde att USA förberedde en attack. Något som kineserna bland annat ska ha grundat på Trumps hetsiga retorik.

Det andra samtalet ringde Milley för att lugna kineserna efter stormningen av Kapitolium den 6 januari. Den gången var Li inte lika lättövertygad, skriver författarna.
– Vi är 100 procent stabila. Allt är bra. Men demokrati kan vara rörigt ibland, uppges Mark Milley ha sagt.

Bli först att kommentera

Det har slagit slint för det finska Miljöpartiet

Av , , 1 kommentar 3

Nu håller det även i Finland på att flummas till. Det är de gröna som är ute på helt fel väg när de tog ett beslut att legalisera cannabis. Vi i Umeå vill inte att man ska gå den vägen men jag tror inte finnarna kommer att gå den väg som deras Miljöpartiet vill och det känns tryggt.

Så här beskriver Omni beslutet Finländska partiet De Gröna kommer att verka för en legalisering av cannabis, rapporterar flera medier. Beslutet fattades på helgens partikongress efter en lång debatt.
Enligt förslaget skulle det bli lagligt att bruka, inneha, tillverka och sälja cannabis. Partiet har tidigare haft hållningen att man stöttar en avkriminalisering, men utan att tillåta försäljning. Partistyrelsen ville hålla fast vid den linjen, men blev nedröstad med röstsiffrorna 183–181.

1 kommentar

M riksdagsman som misstänks för sexuellt olämpligt beteende kommer man inte att straffa i partiet

Av , , 2 kommentarer 2

Nu börjar det komma fram mer uppgifter om den moderate riksdagsledamoten som anklagas för sexuellt olämpligt beteende. Men riktigt vad det är har inte framkommit. Man vet att kontakterna är gamla ända sedan hon var 15 år men sedan blivit mer sexuell. Det har lika självklart kommit fram kritik att han får sitta kvar under utredningen. Jag har sagt det tidigare och jag tror utredningen som är intern inom partiet inte kommer att finna bevis. Det brukar även vara svårt för polisen att hitta bevis så när man inte gjort något åt honom nu kommer man inte att göra något alls. Det här är nu en sak för partiet vilket jag tycker är märkligt för det borde vara en sak för åklagare. Inte minst för ett parti som inte pratar mycket annat än lag och ordning.

Omni har två artiklar om den som jag lägger ut här.
Den moderate riksdagsledamot som anklagas för sexuellt olämpligt beteende ska ha kommit i kontakt med flickan i samband med läxhjälp, uppger flera källor för Aftonbladet. Hon var då 15 år.
På hans initiativ ska kontakten sedan blivit allt mer sexuell och politikern ska ha börjat be om nakenbilder och sex, enligt en uppgiftslämnare.
Moderaterna har startat en intern utredning sedan anklagelserna blivit kända och politikern är tills vidare kvar i tjänst. Politikern förnekar uppgifterna.
– Det är ingenting jag någonsin har hört talas om, har han tidigare sagt till Aftonbladet.
Enligt tidningens uppgifter skedde förra veckan ett möte mellan Moderaterna och flickan där även representanter för Moderata ungdomsförbundet där hon var aktiv deltog.

Artikel 2

Det finns stor besvikelse inom Moderaterna över att partiledningen tillåter den riksdagsledamot som anklagats för sexuellt olämpligt beteende att sitta kvar under pågående internutredning. Det uttrycker flera anonyma personer, knutna till antingen partiet eller ungdomsförbundet, för Dagens ETC.
– Jag trodde att mitt parti lärt sig något under MeToo. Men jag har varit naiv, säger en källa inom partiet.
En annan säger att det hade varit bättre att skicka hem ledamoten med full lön under utredningen.
– Jag tror inte partiledningen förstår hur jag som kvinna reagerar på det här.
Riksdagsledamoten själv har tillbakavisat anklagelserna, som handlar om att han ska ha uppmanat en tonårig flicka att skicka utmanande bilder till honom. Slut citat Omni

2 kommentarer

Moderaterna i Umeå har tagit över de som uteslutits hos Sverigedemokraterna

Av , , 1 kommentar 5

Moderaterna i Umeå har tagit hand om åtminstone 2 personer som tidigare blivit uteslutna ur Sverigedemokraterna. Visst har SD haft problem i Umeå med folk som uteslutits men att moderaterna öppnar famnen för de som uteslutits ur SD låter märkligt. Nu är det ingen av dem som har någon större chans att bli invald är nog små. Tidigare hade man även knuffat undan Birger Andersson som minns jag rätt även var gruppledare i SD och gick till moderaterna. Även avhopparna från miljöpartiet har inte heller några stora möjligheter att bli invald liksom Christer Lindvall kommer inte in utan att göra det på personkryss. När det gäller SD i Umeå har det blivit en familjeaffär med Petter Nilsson och hans föräldrar som ledamöter i Fullmäktige. Ja politiker skaran förändras men det blir nog trots allt de gamla moderaterna som styr.

1 kommentar

Idag slutförs det Norska riksdagsvalet valet och den stora frågan är om Högerpartiet kommer att leda en norsk regering

Av , , Bli först att kommentera 1

Idag avslutas röstningen av valet till riksdagen. De har i stort sett liknande situation i Norge som i Sverige och det är att det är då många partier att det blir svårt att få ihop en regering som drar åt samma håll. Norge är ett land som många andra länder att man haft en oljeindustri som gett en rikedom även för vanligt arbetande folk. Det är klart att ska välfärden och klimatkrisen kunna utvecklas så måste oljekällorna stängas igen. Det ser enligt opinionssiffrorna ut som att de skulle bli en ny statsminister som kommer från Socialdemokraterna och det är väl bra men hur få ihop politiken med partier som man måste samarbeta med tror jag blir svårt. Dessutom tror jag inte det kan bli ett nyval i Norge enligt de norska lagstiftningen

Så här beskrivs läget i Norge av Omni
Norges statsminister Erna Solberg vill inte svara på om hon har ambition att fortsätta som ledare för Høyre om det skulle bli ett maktskifte i landet. Det sa Solberg själv när hon röstade under måndagen, skriver NRK.
– Nu ska vi invänta väljarnas dom, och sedan ta alla andra diskussioner efter valet, säger Solberg.
Solberg säger att målen för hennes parti är att få 25 procent av rösterna – klart högre än opinionssiffrorna inför valdagen – och att lyckas bilda en ny borgerlig regering.
Mycket tyder på att det blir ett skifte efter åtta år med högerregering i Norge. Exakt hur en ny regeringskonstellation kommer att se ut om det blir vänstersidan som vinner är desto mer oklart, skriver SVT Nyheter. Slut citat Omni

Bli först att kommentera

Kommer verkligen KD att finna sig i att Ebba Busch är en bra partiledare

Av , , 1 kommentar 6

Ebba Busch var i TV 4,s Nyhetsmorgon har mycket folk reagerat på. Det är inte bara där hon gjort mycket konstiga uttalanden och man funderar över hur länge partiet ska ha förtroende för henne. Hur kan Kristersson ha henne som en som ska kunna ge högern en valseger. Hon saknar all etikett i debatterna. KD drev länge även i Umeå en slogan om att man skulle driva politik på ”Kristen grund och västerländsk humanism.

Så här skrev Omni om Ebba Busch den 11 september.
Ebba Buschs uttalanden i TV4:s Nyhetsmorgon har väckt starka reaktioner. När programledaren Steffo Törnqvist påminde om att Busch dömts för grovt förtal framförde KD-ledaren en önskan att alla ”politiska belackare” som tar upp den saken ska skänka en slant till ett specifikt välgörande ändamål.

S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld skriver på Twitter att han ”inte blir förvånad om Ebba Busch avgår redan i höst”. I en senare tweet utvecklar han saken:
”Hennes sätt att hantera – eller snarare icke-hantera – husaffären och förtalsdomen tar bort allt politiskt syre kring Kristdemokraterna”
”Man fattar ingenting, men det hindrar inte att man blir omåttligt generad”, skriver DN:s Sandra Stiskalo i en krönika.
GP:s krönikör Anna Björklund konstaterar att ”ingen fattar nåt” av Buschs utspel men att hon själv ändå förstår partiledaren.
”Hon vet att hon som nyskild hårt arbetande småbarnsmamma borde få mer sympati, för fan, men att hon saknar de offerattribut som de offentliga gråterskorna kräver”. Slut citat

1 kommentar