Du får en bättre välfärd om du byter regering

– Välfärden kommer att tillföras mer resurser än de 12 miljarder kronor som vi redan avsatt i vårbudgetens första steg. Varje ny krona som Fredrik Reinfeldt utlovar till fortsatta jobbskatteavdrag eller sänkt skatt för höginkomsttagare vill vi använda till välfärden.

– Valet den 19 september är ett avgörande vägval. Det handlar om vilken färdriktning vi ska ta tillsammans. Under det senaste året har 25?000 jobb försvunnit från skolan, vården och omsorgen.

– Ytterligare fyra år på den inslagna vägen innebär mer skattesänkningar på lånade pengar, ökade klyftor och färre anställda i välfärden. Det räcker nu.

– Vårt besked är tydligt: Barnens skola, vår gemensamma sjukvård och omsorgen om våra äldre går före nya stora skattesänkningar.

Bakgrund

Mona Sahlin och Thomas Östros på DN Debatt den 28 juni 2010: Det rödgröna samarbetet har i vårbudgeten presenterat investeringar om 12 miljarder kronor för att stärka skolan, vården och omsorgen. Det är ett kraftfullt första steg. Men vi socialdemokrater gör bedömningen att välfärden behöver större tillskott för att vi ska klara att stärka kunskapsinnehållet i skolan, att öka kvaliteten i sjukvården och att förbättra omsorgen om våra äldre.

Vårt besked är att skolan, vården och omsorgen kommer att tillföras väsentligt större resurser än de 12 miljarder kronor – mer än regeringens alternativ – som vi redan avsatt i ett första steg.
Vi socialdemokrater vill bryta nedskärningstrenden. Vi vill genomföra ett brett program för att stärka kvaliteten i välfärden. Skolan, vården och omsorgen står inför stora utmaningar.

1). Mer resurser. Vi vill ha en välfärd av hög kvalitet som finansieras gemensamt och fördelas efter behov – inte efter plånbok. Vårt besked är tydligt: Välfärden kommer att tillföras mer resurser än de 12 miljarder kronor som vi redan avsatt i vårbudgetens första steg. Varje ny krona som Fredrik Reinfeldt utlovar till fortsatta jobbskatteavdrag eller sänkt skatt för höginkomsttagare vill vi använda till välfärden.

2). Bättre villkor för personalen.Vi vill att de anställdas inflytande och arbetsvillkor ska stärkas. Det behövs insatser för fler heltidsjobb. Här måste stat och kommun hjälpas åt. En särskild heltidsmiljard ska införas.

3). Starkare kvalitetsuppföljning. Vi vill ha valfrihet för medborgaren. Men tillsynen och kraven på kvalitet måste skärpas. Det gäller alla skattefinansierade verksamheter – oavsett driftsform. Vi står för medborgarnas valfrihet – inte företagens. Därför ska producenterna inte ha rätt att välja bort medborgare. Då blir det vård efter plånbok – inte efter behov.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.