Socialbidragen ökar när konjukturen bättras….

Socialbidragen ökar när konjukturen bättras.

Det är fler och fler som kommer i jobb och det finns till och med brist på folk i vissa brancher men samtidigt en brist i politik för utbildning av arbetslösa. Sämst är det för framtiden det vill säga de unga.

Trots fler i jobb så ökar socialbidragen med 2 % för de som inte var flyktingar. Det är ett bevis på att Sverige dras i sär, delivs självklart beroende på den nya sjukförsäkringen och reglerna i arbetslöshetsförsäkringen men även en brist på närings och arbetsmarknadspolitik.

Det är på väg åt fel håll och tänk att det är nästan fyra år till nästa val och Sverige hinn dras i sär mycket innan dess, av denna minoritetsregering med en klassisk högerpolitik

3 kommentarer

  1. Daniel

    Kollar man på, Diagram A:

    http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/11620/2001-44-7_2001447.pdf

    ser man att det ekonomiska biståndet vid förra lågkonjukturen var som högst 97. Jämför man det med konjunkturen vid samma tid:

    http://www.konj.se/download/18.4bb0052912fd16044aa800013311/bar_indikator_1996_2.XLS

    märker man att det är samtidigt som konjunkturen vänt och det börjar gå bra igen. Det var alltså en eftersläpning på ca 1 år.

    Kollar man på hur det ser ut idag, Diagram A:

    http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/18251/2011-3-4.pdf

    vs

    http://www.konj.se/284.html

    ser man två saker. Dels att bidragen började öka i slutet av 2008, först ett år efter att konjunkturen börjat gå neråt. Sen vände konjunkturen uppåt 2010 (kom över 100). Beter det sig som förra gången bör socialbidraget minska först 2011. Det finns en tröghet i alla system. Folk blir t.ex inte avskedade samma dag som det börjar gå dåligt för ett företag. Det tar även tid att anställa osv.

    Det är alltså för tidigt att uttala sig.

  2. Krister Klermalm

    Försörjningsstöd heter det, förbaskat använd rätt ord! Innehållet är nog detsamma ändå är försörjningstöd mer passande för vad det egentligen är – det sista eknomiska tryggheten. Dock är allt ihålig, ojämlikt över hela landet och låsningar att kunna komma ur det. Dax att konstruera om socialförsäkrings systemena.

  3. kola

    Nämen Lennart Holmlund, jag blir så less. Konjunkturen på topp, fler i arbete, folk kan försörja sig själv = självkänsla och fler med bra privatekonomi och mer skattepengar till kommunkassan. Och då ska ett välbetald, socialdemokratiskt kommunalråd som du hålla på och gnälla. Egentligen tror jag inte du är ärlig, du vet bättre. Eller?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.