Vi är långt ifrån självförsörjande på kött….

Vi är långt ifrån självförsörjande på kött. Vi äter mer och mer kött i Sverige men vi importerar mer än hälften åt av allt nötkött och mer än en tredjedel av allt griskött.

Orsaken till detta är både enkel och oroande. Det enkla är att det finns inte tillräckligt med köttproducenter och det enkla är även att de får för lite betalt av slakterierna. Nu ska Scan höja priset med 10% -15 % och det för att kompensera för de ökade kostnaderna bönderna haft.

Jag har sagt det tidigare och säger det igen vi måste öka självförsörjningen av livsmedel. Frågan är om den höjningen kommer att hjälpa för jag tror att man måste veta den långsiktiga lösningen. Jag tror inte det uppstår nya köttleverantörer så här på en dag då man inte vet vilken jordbrukspolitik Sverige kommer att föra.

Regeringen säger ju ständigt att de ska minska på jordbruksstödet i EU och vore jag köttproducent skulle jag vilja veta hur EU,s jordbrukspolitik kommer att se ut. Innan dess tror jag inte köttproducenterna törs börja öka produktionen. Den höjning som Scan gör räcker säkert inte för att få mera Svenskt producerat.

Vi vet att det är fler och fler som vi ha mera lokalproducerat men samtidigt är de nog inte beredda att betala de stora prisskillnader som blir gentemot sydamerikanskt nötkött och Dansk och Tyskt griskött. Svensk produktion är säkert dyrare på grund av de skarpare regler vi har för djurskyddet, som självklart är helt riktigt.

Jag blir inte mindre orolig över den svenska livsmedelsindustrin förrän regeringen sagt att vi är beredda driva en jordbrukspolitik som ger möjligheter både för kött och mjölkproducenter att överleva.

Undra på att centern går bakåt när man helt lämnat livsmedelsproducenterna till marknaden. Jag själv agerar i mitt parti så att vi ska föra en politik som går ut på att hela landet ska leva inklusive landsbygden där jordbrukspolitiken bedrivs och ska kunna bedrivas på ett långsiktigt hållbart sätt. Jag är säker på att det är regeringens jordbrukspolitik som är orsaken till att vi importerar så mycket kött

Jag tror det gett minst lika många jobb om man satsat pengarna på att öka Svensk produktion av kött som att sänka resturangmomsen och då har vi haft en bättre handelsbalans

2 kommentarer

  1. Stefan Westermark

    Den långsiktiga lösningen för att få en stabil livsmedels försörjning är: öka den lokala produktionen och gör det lättare för bönder att producera.

    Så hur genom för man då detta?

    Jo det är mycket enkelt: Fråga bönderna hur man kan göra det lättare.
    Gör det lättare inom distriktet som bönderna befinner sig i att producera kött till en billig kostnad. Det betyder att vi kanske måste bestrida regeringens ”galna” lagar och regler men det gör inget enligt mig.
    Få bort GMO ur livsmedlen. Som det ser ut idag i Sverige kan man inte få reda på om det är djur uppfödda på GMO och snart kommer du inte få veta om grönsakerna du köper är GMO.

    Det finns många studier på att djur mår extremt dåligt när dem äter GMO och det är enligt mig djurplågeri.

  2. Jonas Norberg

    Håller inte med dig, Lennart!

    Sverige tjänar på att låta andra länders skattebetalare subventionera vår mat. Dessutom är det mycket viktigt att minska köttätande av miljö- och hälsoskäl. Det kan vi göra genom minskade subventioner i kombination med en konsumtionsskatt på animalier som Danmark redan infört.

    Jordbruket förvandlas snabbt till en högteknologisk industri vilken som helst. Här finns inte framtidens jobb. Enligt en bok av Johnny Munkhammar (riksdagsledamot för M)så består 50 procent av det svensk jordbrukets produktionsvärde av subventioner. FAO beräknar att en tredjedel av produktionsvärdet i de industrialiserade länderna består av subventioner. Det mesta går till köttindustrin eftersom den subventioneras i flera led. Både foderproduktionen och köttproduktionen subventioneras. 80 procent av den svenska jordbruksmarken består av foderodling.

    En kost med mycket rött kött, charkprodukter, feta mejeriprodukter, raffinerade spannmålsprodukter och läsk ökar risken att bli sjuk, medan frukt, grönsaker, baljväxter, fullkorn, olja och fisk minskar risken. Det är läkare och experter som forskar inom nutrition, cancer, hjärt- och kärlsjukdom och diabetes eniga om, liksom Livsmedelsverket, Världshälsoorganisationen, EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet och World Cancer Research Fund.

    I Danmark har de nyligen infört en skatt på animaliskt (mättat) fett. För ett tag sedan ville danska socialdemokraterna fördubbla den. Jag vet inte hur det gick men en sådan skatt borde vi ha i Sverige också. Här finns lite information om skatten: http://www.fri-kopenskap.se/zino.aspx?articleID=39492

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.