Det har varit mycket renpåkörningar

Det har varit mycket renpåkörningar. Anders Skum var förtvivlad över de påkörningar som varit sista veckan och vid en enda påkörning dödades 33 av hans och hans kusins renar. Det var det värsta han varit med om när han såg vad som hänt i Hällnäs där det fanns med 13 dräktiga vajor och med många medföljande årskalvar.

Det är dock inte enbart ett problem för renägarna. Efter Botniabanan har det varit många andra viltolyckor som gjort att det blivit stora störningar på tågtrafiken då tågen går sönder och måste in på verkstäder för reparation. Där är vi många som förundrats över att man inte satt upp mera viltstängsel vilket skulle vara en billig kostnad för samhället.

När det gäller områden där renar vistas blir en första tanke att varför måste man låta renarna som är tamdjur beta så när järnvägen och även om det självklart är ett merarbete finns det inga möjligheter att driva dem från järnvägen. Om renarna nu betar återkommande på samma plats borde det väl även där vara möjligt att sätta upp viltstängsel för att förhindra påkörningar.

Renägarna får ju ersättning för de renar som dödas och det är nog ganska stora pengar. De pengarna går ju att använda till att bygga viltstängsel. Trafikverket och samebyarna får väl sätta sig ned och gå igenom på vilka områden det skulle göra störst nytta och minska antalet påkörda renar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.