Kommunen bör gå ur avtalet med staten

Kommunen bör gå ur avtalet med staten. Nu är det dags att kommunen går ur avtalet om
Medfinansiering av trafiksystemet. Det handlar om att kommunen skulle gå in med 250 miljoner för att klara luftkvaliten i de centrala delarna och inom en viss ram på kostnaderna som regeringen anvisade. I det förslaget rymdes inte det inre alternativet. Det skulle vara klart 2014 men den tiden är förbi.

Nu ska man titta på det igen trots att det inte finns några pengar. Hur i helvete kan man komma att titta på förslag som det inte finns pengar. Precis som jag sagt tidigare klarar inte Trafikverket av sitt uppdrag och regeringen måste agera omedelbart och först flytta tillbaka fastställande av planer till Generaldirektören. Planer är inte bara juridik utan det är politik.

Trafikverket sätter ett stort hinder till Umeås utveckling att bygga en hållbar stad och Trafikverket kommer att bli orsaken till att människor kommer att dö på grund av luftföroreningarna. Trafikverkets rädsla att ta beslut gör att Sverige kommer att gå EU böter på grund av att man låter jurister söla så förbannat. Jag vet vi hade samma problem i Stornorrfors och där jobbade man i 50 år innan vi fick lösa det.

Nu får det vara nog. Nu kan inte vi vara med och medfinansiera detta. Att inte komma igång har gjort att Umeå förlorat mycket pengar. Vad gör bår infrastrukturminister åt den inkompetens och saknad av beslut på Trafikverket. Ta och säg upp alla i huvudkvarteret som sysslar med fastställande av planer och ge ansvaret åt kommunerna i stället. Det behövs några lagändringar men Sveriges transport och infrastruktur tål inte det som sker i Borlänge

En kommentar

  1. Richard

    Ja, här trodde man att det var rel. klart med det alternativ som valts och med avtalet mellan kommun och stat. Sen att dessutom nu i elfte timmen trycker in ytterligare ett billighetsalternativ – som tillägg till det tidigare med tunneln – gör ju att man tröttnar totalt…
    Backar Trafikverket på det som varit beslutat nu, så är det solklart att Umeå ska dra bort sin kvarts miljard till detta – Låt staten bekosta allt ist nu då!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.