Riksbanken kämpar för högre inflation

Riksbanken kämpar för högre inflation. Samtidigt som Sveriges ekonomi ångar på. Men tillväxten på 4,5 procent för det fjärde kvartalet 2015 får DI:s Henrik Mitelman att fråga sig vad som händer när med den räntedopade svenska ekonomin  när Stefan Ingves sociala experiment avslutas .

Notan efter Riksbankens extrempolitik kommer att bli hög och få dagens uppblåsta tillväxtsiffror att blekna. Att vi tillåter denna galenskap är egentligen lika obegripligt som den faktiska penningpolitiken , skriver han och fortsätter: ”På många sätt påminner de fantastiska tillväxtsiffrorna från Sverige om stämningsläget på en studentfest. 

Tyvärr tror jag att han har rätt vilket jag tagit upp i bloggar tidigare . Det är helt sjukt att man kan få betalt för att låna. Även om inflationen är låg och även räntan tror jag att det spär på risken för en bostadsbubbla. Man köper bostäder som man egentligen inte har råd med. Riksbanken har ju uppmanat bland annat till amorteringskrav men även andra åtgärder som slopade ränteavdrag samtidigt som de själva har en negativ ränta. Det håller inte ihop.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.