Resturangbranchens VD klagar när man inte får supa på krogen efter 22:00. Det finns brancher som värre problem

Jag tror att Resturangbranchen med dess VD Jonas Siljhammar inte fattar att vi lever i en pandemi och att han tror det är mest synd om Resturangbranchen och det beror på att man inte får sälja sprit efter kl 22:00. Jag fattar inte riktigt varför det är så viktigt att dricka sprit efter kl 22:00 på kvällarna om man ska upp och jobba morgonen därefter. Kan det bero på att då är det lättare att lura kroggästerna eller vad det beror på. Om det nu bara är spriten man tjänar pengar på kan det vara så att då kan man sälja otillåten sprit. Visst har jag själv varit ute på en del krogbesök men eftersom jag i de allra flesta fall har det inte alls varit viktigt att drick sent på kvällen eller natten. Jag vet även att det blivit vanligare att folk går ut sent på krogen vilket jag aldrig begripit. Restaurangerna kan rekommendera sina gäster att komma ut två timmar då blir det också tidigare att gå och lägga sig och går bättre att sköta sitt jobb dagen efter.

Så här skriver Omni om kritiken från Visitas VD.
Restaurangbranschen kritiserar regeringens beslut att förbjuda alkoholförsäljning efter klockan 22 för att minska smittspridningen, skriver TT. Visitas vd Jonas Siljhammar förstår inte varför ”man ger sig på just serveringsställen”.
– Det kommer att slå rakt mot en bransch som redan går på knäna, som har det oerhört svårt, säger han till nyhetsbyrån.
Regeringens beslut ska gälla från 20 november till och med sista februari. Slut citat

Där ser ni vad kritiken hår ut på och det är att de vill att folk vara ute och supa på nätterna vilket jag tycker är ett feltänk. Se till att folk kommer ut tidigare så får det bli ett kvällsupande i stället för att supa på nätterna. Jag ogillar den typ av argument som nu framförs och det är bättre att göra ett After Works tex för personalen i företag.

Sedan tycker jag det är mycket värre för idrotten då det är många idrotter som har enormt stor publik gentemot krogarna. Bara i allsvenska har Björklöven kunna ha en publik runt 4000 personer per match och det tror jag är fler än alla Umeås krogar har en lördagskväll. Där är det enorma intäkter som fallit bort där man inte får ta in mer än 50 personer även på den största arenan som tar mer än 40000 åskådare. Och när inte eliten får in pengar så drabbas även ungdomsverksamheten som är oerhört viktig för hela samhället. Men de har inte gnällt som restaurangnäringen och dess VD gjort.

Idrotten den har en enorm betydelse för hela samhället. Jag ger inte heller mycket för hur restauranggästerna följer avstånden när de fått i sig ett antal cl alkohol fram emot midnatt. Det är för att begränsa smittspridningen man satt en tid för alkoholservering till Kl 22:00 på kvällarna. Det är många som har tyckt att regeringen och Folkhälsomyndigheten inte tagit i tillräckligt starka regler för att hindra smittspridningen. Kom-ihåg att den stora smittspridningen kom från Europa och från de festligheter man hade efter att skidåkningen utför var slut från dagen och festligheterna på skidorterna pågick långt in på nattkröken.

Ingen bör gnälla på de beslut som Folkhälsomyndigheten tagit. De gör det för att begränsa den enorma smittspridningen som nu sker där många dör på grund av den sjukdom man går av Covid 19. Man gör det också för att pandemin ger hela världen även enormt stora ekonomiska problem som även hela befolkningen får vara med och betala kanske till och med med sämre välfärd. Nu gäller det att alla följer de beslut som tagits och lagen om servering är en lag som ska följas av restaurangerna. Jag kan väl tillägga att jag är lite förvånad över att media som många gånger sökt upp de som ogillat Folkhälsomyndighetens beslut, bland de vad jag kallar andra experter och som tycker att FHM tagit i för lite som inte stängt ned allt som en del andra länder gjort tex ingen spritservering mitt i natten.

5 kommentarer

  1. Ulf Parde

    Nu ska inte alla – som likt folk i andra länder vill träffas och roa sig – upp och jobba dagen efter. Inte minst efter fredags- och lördagskvällar samt vid andra ledigheter har många möjlighet att sova ut lite längre. Betr. Björklöven kan jag förstå, men Holmlund själv har här varit med och bidragit till att diskriminera och utestänga vissa kundkategorier genom att införa ”kontantfritt”.

    Den som ska äta, måste nu komma långt före kl. 22.00. Ändå – kanske – ett sådant här tillfälligt förbud inte är helt orimligt. Orimligt är däremot Holmlunds aggressiva ton mot krognäringen. Men det är något som ofta förekommer hos socialdemokrater. Minns Stefan Löfvéns (S) aggressiva ”det är slutfestat nu” i sb m införandet av dansförbud på nattklubbar. Förbudet som sådant var kanske ett måste i dessa Coronatider, men det hade kunnat framföras med helt andra ord.

    Alkoholförbud efter kl. 22 är kanske i linje med vad många andra länder har just nu. En del länder har stängt barerna helt, medan andra låter servering ske till åtminstone kl. 24. Sverige är alltså kanske någonstans i mitten. Problemet är, att de rödgröna partierna har förbrukat sitt förtroende hos krogvärlden genom en massa förbud inte bara i Coronatider. Det unikt svenska rökförbudet på uteserveringar bör avskaffas. Ägaren bör få bestämma själv. Då slipper vi kostnader för inspektioner och det gör ingenting i Coronatider, om någon rökhatare vill sätta sig längre ifrån. Även Sd har visat krogfientlighet gm, att (passivt) stödja detta rökförbud. De har också föreslagit höjd krogmoms. Oaktat de flesta nu ställer sig bakom begränsningen till kl. 22 så är det Moderaterna och numera även L, C och Kd, som visar mest förståelse för att även Sverige i åtminstone normala tider bör få ha ett någorlunda fritt krogliv.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Jag kommenterar egentligen inte då långa inlägg utan koncentrerar mig på en punkt. Antalet besökare på krogarna ökade i alla fall hos de krögare i Umeå som jag känner nämligen att antalet besökare ökade. Jag kan bara ta oss själva för vår som gick aldrig på en krog då de inte ens kände lukten av maten på grund av röken och kläderna var inpyrda av rök

      • Ulf Parde

        Tillägg; Krögaren kan själv få bestämma om rökning på uteserv. De kan ha förbud om de vill och tror, att det gynnar tillströmningen av gäster. Men ta bort förbudet! Det är typiskt vänster att vilja ha ett totalitärt samhälle, där ”demokratiskt valda” politiker ska lägga sig i och bestämma allt.

        • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

          Det är varken höger eller vänster utan ett hälsobeslut. Det dör många fler per år i rökningen än covid19

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.