FN,s fredspris som delas ut i Norge är kantstött och nu finns risk för folkmord i Etiopen

Nobels fredspris har för det mesta hitta pristagare vars glamor bleknar fort. Många tycker att man väljer fel pristagare och att det har liten koppling till att man medverkat till att få en fredligare värld. Nu har Kjetil Tronvall som är Etiopenexpert och professor i freds och konfliktforskning reagerat på det som sker i Etiopen. Han varnar faktiskt för att det är ett folkmord på gång i Etiopen på tigreianer. Han tycker även att förra årets fredspristagare Abiy Ahmed kommer att gå till historien som en av de mest felaktiga Nobelprisen någonsin. Jag har själv funderat många gånger om FN som organisation lyckats skapa någon varaktig fred. Jag var själv en del sv FN,s fredsbevarande styrkor på Cypern 1968-69 och inte har det blivit fred även om det inte varit militärer i krig sedan juli 1974 när Turkiet invaderade Cypern. Invasionen slutade i augusti samma år men sedan har inget hänt och den vackra och fina staden Famagusta har varit död sedan dess.

Så här skriver Omni om det som sker i Etiopen och om fredspriset.
Det pågår just nu en etnisk profilering mot folkgruppen tigreaner i Etiopien – något som ökar risken för etnisk rensning i landet, säger Etiopienexperten Kjetil Tronvoll, professor i freds- och konfliktforskning vid Bjørknes Høyskole i Oslo, till Utrikesmagasinet.
– Världen bör utfärda en ”early warning observation” om upptrappning mot ett möjligt folkmord i Etiopien. Jag har jobbat med Afrikafrågor i 30 år och det är första gången jag tar de orden i min mun.

Kjetil Tronvoll säger även att förra årets fredspris till premiärminister Abiy Ahmed förmodligen kommer att gå till historien som en av de mest felaktiga Nobelutdelningarna någonsin. Han menar att priset gjorde omvärlden blind för de många varningstecken som funnits på den nu uppblossade konflikten. Slut citat

Visst har fan gjort många hjälpinsatser på olika platser i världen och med olika innehåll. Däremot går det inte komma vidare på grund av det veto några länder har i säkerhetsrådet. Det kanske kan finnas lite hopp igen när Biden har tillträtt som president både när det gäller klimatförändringarna, handelskrigen som USA startat, förhållandena med EU och läget i mellanöstern och de stater som USA exporterar hur mycket vapen som helst till. Det är mycket illa när inte Nato kan vara med och få de två Natoländerna Grekland och Turkiet se till att det blir fred på Cypern. Jag skulle inte vilja att vi blev medlemmar i Nato där man har valt en sådan människa som Donald Trump som president som nu försöker göra en form av statskupp då han inte respekterar folkets vilja utan i stället duperar folk

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.