Försök inte krypa ur det ansvar ni fått för färjetrafiken till Holmön Trafikverket

Trafikverket och Holmöfärjan är ett tecken på att Trafikverket inte fungerar. Jag delar till fullo det Hans Linberg skrivit på sin blogg och intervjun i VK. Jag var med så jag vet hur de även tidigare ville smyga sig ur den uppgiften de hade. Det var även då utstakningen som vinter väg för skotertrafik. Vi uppvaktade dåtidens trafik verket i Borlänge och det var som att prata med en vägg. Resultatet blev så småningom att regeringen tillsatte en enmansutredare och det blev det tidigare Statsrådet Tage G Petterson som skulle gå igenom allt och titta på hur ansvaret kom till och hur det skulle bli i framtiden. Trafiken sköttes tidigare av deras avd för färjor.

Utredaren sattes till under den Socialdemokratiska regeringen men lades fram under Alliansregeringen som tillträdde hösten 2006. Alliansregeringen gick helt på Tages utredning vilket blev att ansvaret för den skulle ligga på vägverket fullt ut och året om. När man började via sin färjeavdelnig försökte de även då krypa ur men insåg att nu var beslutet fattat och skulle verkställas. Det blev en lång process hur färjan skulle se ut vilka funktioner den skulle ha. Det blev även då långa förhandlingar med Holmöborna som ville ha ett nybygge som skulle vara bra för framtiden. De fixade en som var långt ifrån bra och var en mer eller mindre skrotfärdig färja som byggdes om och till.

Jag kan bara konstatera att Holmöborna hade helt rätt att de satte in en färja som inte skulle fungera med målsättningen att efter en tid dra sig ur. Jag har varit kritiskt många gånger till hur de sköter sina uppdrag både när det gäller investeringar eller drift. Om jag nu fattar det rätt har man lagt ansvaret på regionnord och har inte fört över pengar dit. Som ni vet har region nord minst pengar av alla regioner för drift och underhåll och möjligen har de fått order från centralt håll att krypa ur det ansvar de fick av regeringen vilket är åt h-vete.

Alla handlingar som rör ärendet när det togs beslut finns säkert på regeringskansliet någonstans. Kommer inte ihåg om vi fick se annat än motiven och beslutet om att Trafikverket skulle ha ansvaret för Holmötrafiken. Hans håller jag med dig till punkt och pricka. Jag vet inte hur och på vilket sätt man numera styr Trafikverket men någon djäkla ordning måste det ändå bli. Jag är vet också att nuvarande Generaldirektören Lena Erixon jobbade på dåtidens vägverk men vet inte om hon var generaldirektör när detta beslutades om vägverkets ansvar för Holmötrafiken och det beslutet har inte regeringen upphävt. Skulle bara vilja syna om det är ett uppdrag som region Nord fått av Borlänge eller om det är ett eget påhitt. Ge dig aldrig Hans för du har helt rätt i det du sagt till VK och bloggat om

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.