Det som kallas arbetsgivareavgifter är betalning av välfärd som facken avstått i löneförhandlingar

Det är inte ovanligt att borgliga partier pratar om att de vill sänka arbetsgivareavgifterna. De pratar felaktigt om dem som en skatt på företag men för att vara ärlig är det inget annat än en ren och skär lögn. Det parti som varit aggressivast mot det tror jag är centerpartiet.

Arbetsgivareavgiften har löntagarna avstått i löneförhandlingarna och när den har sänkts har man stulit löntagarnas lön då man inte kompenserat löntagarna med högre lön. Det här vet jag eftersom jag själv suttit i Byggnadsarbetareförbundets förhandlingsgruppen för VVS avtalet.

Jag tycker att man ska kräva kompensation för de nedskärningar som gjorts och det är högre lön eller avsättningar till tjänstepensionen. Arbetsgivareavgiften är välfärden och sänker man den då sänker man finansieringen av välfärden. Vi ska kunna vara ännu mera konkreta och säga att de slaktar välfärden. Det behöver rustas upp ordentligt inte minst för oss pensionärer. Pensionerna för flertalet måste höjas ganska ordentligt då då höjer man pensionsavgiften

Vad är då arbetsgivaravgifterna. Den består av 7 delar och används till följande och är så här mycket på utgående bruttolön
Ålderspensionsavgift 10,21%
Efterlevandepensionsavgift 1,17%
Sjukförsäkringsavgift 4,35%
Föräldraförsäkringsavgift 2,60%
Arbetsskadeavgift 0,30%
Arbetsmarknadsavgift 2,64%
Allmän löneavgift 10,15%
Summa 31,42%

5 kommentarer

  1. Brorson

    Eftersom du och jag har kommit på kollissionskurs ganska mycket på sistone, vill jag berömma dig för det här inlägget. Jag håller med helt och hållet, men du borde ha skrivit att det som kallas allmän löneavgift faktiskt är en skatt, som är till för att finansiera underskottet i EU-avgiften (Det som Sverige betalar i avgift till EU minus det vi får tillbaka i diverse bidrag från EU.)

    Jag tycker också att det är tveksamt om föräldraförsäkringen ska uppfattas som en försäkring, eftersom det inte är en sjukdom eller något annat icke självförvållat (i likhet med ofrivillig arbetslöshet) att få barn. De båda av mig nämnda avgifterna (allmän löneavgift + föräldraförsäkringsavgiften) utgör tillsammans 12,75 %, vilket är något mer än semesterersättningen, som jag tycker i stället borde ingå i socialförsäkringssystemet. Ihoptjänad, men ej uttagen semesterersättning, hos den förra arbetsgivaren skulle i så fall följa med vid byte av arbetsgivare. I stället för att betalas ut kontant av den förra arbetsgivaren, när man slutar hos denne.

    Centerns idéer om slopad eller reducerad arbetsgivaravgift för unga är helt förkastlig, eftersom det ger lägre ihopsparat pensionskapital för den generation(dagens unga vuxna) vars framtida pensioner det kommer att bli svårt nog ändå att finansiera. Avsättningarna till framtida pensioner måste snarare öka än minska.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Semestern regleras i en särskild lag som administreras sv företagen och betalas ut när man tar semester. Det har staten ingenting med att göra annat än att den ska rymmas i lönegarantin om det blir konkurs

  2. Björn

    Det är så frustrerande att det här fortfarande inte gått igenom i den stora massan utan de klagar på att det är skatt på allt och alla. Ja, vi har skatter i Sverige men vi behöver inte betala själva för cancervård. Får du en sån dom i USA så är det kört, du får gå på gatan och tigga och hoppas att någon kör igång någon tiggarrunda på facebook för att få ihop till behanding.

  3. Bengt

    ”Arbetsgivaravgifter” är igentligen ett missvisande namn på vad som faktiskt är en en del av den samlade lönekostnaden för att få vad som nu efterfrågas utfört. Med andra ord, en del av lönen. Löntagarna har via sina organisationer gemensamt valt att avsätta den här delen av löneutrymmet till pensioner, arbetskadeförsäkring, föräldraförsäkring mm. Att sänka ”arbetsgivaravgifterna” är alltså det samma som att sänka lönerna och att någon/några som rimligvis inte skall ha någonting med våra löner att göra vill göra just det gång efter annan…..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.