Ebba Bush ombud kräver att få se Journalerna från Esbjörn om husköpet. Självklart har ombudet gjort detta på uppdrag

Så här började en artikel i gårdagens Aftonblad som handlar om den tvist Ebba Busch har om husköpet där 81 åringen ångrat sid dagen efter.
Ebba Busch kräver att få se alla psykologiska utredningar om Esbjörn, 81.
Detta eftersom hans juridiska ombud hävdar att 81-åringen inte förstod vad han skrev på vid försäljningen av huset.
– Om min klient ska kunna anlita någon som å sin sida tittar på de bedömningar som är gjorda måste bägge parter ha samma underlag, säger KD-ledarens ombud Katrin Björklund.
Vill du läsa mer så får du titta i Aftonbladets nättidning sedan i går. Är du inne på Facebook har jag delat den där. Sällan jag fått så många kommentarer på några timmar.

Men för att vara helt ärlig måste det väl vara ett krav som hennes jurist har lagt som är olagligt. Nog tror jag att han har varit i kontakt med henne också. Det kan väl vara en sak som inte går att kräva och är olagligt. Jag tycker och tror att det måste vara fel på en person som ställer den typen av krav. Det här visar att hon som diskuterat mycket sjukvården inte vet att det krav hon ställer är olagligt

5 kommentarer

  1. Brorson

    Det måste antas att det juridiska ombudet känner till den berörda lagstiftningen och således inte har gjort något olagligt. Att det inte har varit olagligt agerande från ombudet sida har jag själv kommit fram till genom att läsa lagtexten och kommentarer till denna. Det finns ingenting som säger att man inte är tillräknelig för att man har uppnått en viss ålder, och i vart fall är 81 år ingen hög ålder i detta sammanhang. Ebba Busch har ingen skyldighet att frångå avtalet, så länge hon inte har vetskap om varför, att 81-åringen verkligen varit otillräknelig vid avtalets ingående. Och kanske inte ens om så varit fallet. Det avgör ytterst domstolen, men sådana processer brukar vara både dyra, tidskrävande och påfrestande för parterna. Jag tolkar ombudets agerande så, att Ebba är beredd att avstå från process och riva avtalet, om det finns en risk att hon förlorar processen. Och kanske även om hon har en chans att vinna processen, men med liten marginal.

    Om det blir process kommer inte bara Ebba och hennes ombud få ut uppgifter om 81-åringens psykiska tillstånd. Dessa uppgifter blir också offentliga, möjligen att de mest känsliga uppgifterna censureras, så att vem som helst kan ta del av dem. De, som företräder 81-åringenborde inte ha agerat som de gjort, om de verkligen har lagen på sin sida. Det kan jag naturligtvis inte veta, så länge grunderna för ett eventuellt hävande av avtalet inte har offentliggjorts..

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Jag har fått reda på av folk med kunskap om hur det är med journalerna inom sjukvården. Har du läst artikeln i Aftonbladet om inte gör det

      • Brorson

        Jag vet vad som gäller för journaler inom sjukvården, men jag vet också vad som krävs för ogiltigförklaring av avtal. Jag har inte gjort någon förutsägelse av hur domstolen skulle döma i detta konkreta fall. Jag råkar också veta att vid tvistemål av det här slaget är det vanligt att parterna gör upp innan rättegången börjar. Det hör till god advokatsed att det juridiska ombudet ger råd till sin huvudman att avstå från rättegång. om det finns risk att huvudmannen förlorar målet. Men det torde förutsätta att ombudet vet vilka bevis motparten kan komma att åberopa i rättegången.

        • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

          Vid utlämnande av en patientjournal görs alltid en sekretessbedömning innan ett beslut fattas om uppgifter i journalen kan lämnas ut eller inte. Vid bedömningen avgörs om journalen innehåller känsliga uppgifter som kan vara till skada eller men för patienten eller för någon annan person.

          Räkna alltid med att uppgifter i patientjournaler omfattas av sekretess.

          Uppgifter i en journal får inte, utan samtycke eller lagstöd, lämnas ut till någon annan än den som journalen gäller.

          Om en sekretessbedömning visar att uppgifter i en journal inte kan lämnas ut, enligt offentlighets- och sekretesslagens bestämmelser, ska den som begärt ut journalen få ett skriftligt besked. Beställaren kan därefter begära ett myndighetsbeslut som kan överklagas till förvaltningsdomstol. Information om hur beslutet kan överklagas ska bifogas beslutet. Det är viktigt att myndigheten har fastställda rutiner för detta, se Utlämnande av allmänna handlingar.

          Detta är ett utdrag från en region

          • Brorson

            Det visste jag redan. Nu vet andra bloggläsare också. Men det motsäger ingenting av det jag har skrivit i ärendet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.