Timråspelarna har fått sina straff för överfallen på Björklövenspelarna men för låga

Det blev korta straff för Timrå för överfallen mot Björklöven. Walterholm som tacklade Adam Plant fick 6 matchers avstängning och knappt 13000 i böter. Dessutom blir man heligt förbannad när jag läser i VK vilka argument han hade skrivit till försvar till disciplinnämnden som löd följande ”Jag åker in för att leta returen och då träffar min axel hans ansikte.” Ni som sett matchen och repriserna ser att han ljuger rakt ut.

Viktor Lodin som gjorde ett liknande anfall mot Palmkvist fick inte in samma fullträff mot huvudet och han får fyra matchers avstängning och ett betydligt mindre bötesbelopp som är på 3750 kronor. Palmkvist syddes ihop med en del stygn och kunde fortsätta matchen. Det var lite hårdare straff den här gången än överfallet som Blomstrand fick och det var 3 matchers avstängning som skulle ha varit 6 enligt reglerna.

Det här var personliga straff men avstängningar och böter ca 13 000 och knapp 4000 på det mindre straffet. Vart böter tar vägen vet jag inte om hoppas bara det inte är en bot som ska stärka förbundets ekonomi. Spelarna de får ingenting för sveda och verk och sjukpenningen är mycket lägre än lönen och om inte föreningen ska stå mellanskillnaden mellan sjukpenning och lön.

Spelarna kan få bestående men och missade inkomster och hur det ersätts vet jag inte och vet inte heller om de omfattas av arbetsskadeförsäkringen. Björklöven lider också svårt ekonomiskt om man hinner hitta ersättningsspelare eftersom fönstret snart stänger. Det förlorar också mycket om deras bästa back inte kan spela mer den här säsongen. Laget och spelaren får inga skadestånd till den drabbade föreningen

Så här kan det inte få fortsätta inom ishockey. Så här riktiga överfall som Walterholm gjorde får alldeles för låga straff. Straffet för att man skadat en motspelare bör vara lika länge som spelaren blir borta för match dock minst 10 matcher och böterna bör också höjas kraftigt. Straffskalan är betydligt lindrigare än ett liknande anfall på gatan. Jag tyckte att förbundet har sagt att en av de viktigaste sakerna man skulle komma tillrätta med var just tacklingar mot huvudet. Har inga uppgifter om de ökat eller minskat men jag tycker det känns som om de ökat

2 kommentarer

  1. Janne

    Håller med dig till 100%.
    Det är skandalöst att ett lag ska kunna använda tillfoga hjärnskador som metodik i en match utan att det får riktiga konsekvenser.
    Avstängningarna borde ha varit mycket mycket längre med tanke på att det var helt medvetna aktioner.
    Tycker också att föreningen borde få ett kännbart straff. Om anställda begår grova överträdelser och chefen (tränaren) inte agerar är det ju naturligt att föreningen/företaget får ett straff.

  2. Ronny Rönnbäck

    Kan bara hålla med. Något som är märkligt är att spelaren i laget som utdelar våldsamma tacklingar drabbas mindre än laget som får en skada. Även om jag kan förstå att det kanske inte är med uppsåt och i stridens hetta borde mer kraftfulla straff utdelas. Tycker för det första att spelaren som utdelar tackling som genererar en skada bör vara borta lika länge som den skadade. Nu missgynnas nästan alltid laget som får en skadad spelare. Det blir som att den som blir misshandlad får förutom sin skada också ett större straff än den som utförde misshandeln.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.